“Κάποιοι έπρεπε να ήταν σε αυτοπεριορισμό αλλά κυκλοφόρησαν”

Για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα ο Μοριακός Ιολόγος Πέτρος Καραγιάννης. 
Μιλώντας για τις αλυσίδες μετάδοσης στη Λεμεσό, ανέφερε πως δεν γνωρίζουμε ακόμη πως ξεκίνησαν και ούτε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες, ωστόσο όπως σημείωσε, εικάζει πως ξεκίνησαν από άτομα που έφτασαν στην Κύπρο από το εξωτερικό.
Μπορεί να βλέπουμε εγχώριες λοιμώξεις, πρόσθεσε, ωστόσο δεν παύουν να είναι επαφές των αρχικών κρουσμάτων που «θεωρώ ότι η πηγή τους ήταν εξωγενής».
Εκείνο που προέχει, τόνισε, είναι να γίνουν όσο το δυνατό περισσότερες δειγματοληψίες και ιχνηλατίσεις επαφών για να «κοπούν» οι αλυσίδες και να σταματήσει η περεταίρω εξάπλωση του ιού ίσως και σε άλλες επαρχίες πέραν της Λεμεσού.
Όσον αφορά την κατηγοροιοποίηση των χωρών, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως φαίνεται να λειτουργεί σωστά, ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι κάποιος δεν θα μολυνθεί και εάν δεν υποβληθεί στον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο θα διασπείρει τον ιό.
Όσον αφορά τις χώρες της κατηγορίας Γ΄, που οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους το κατάλληλο πιστοποιητικό αλλά και να αυτοπεριοριστούν, σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνει έλεγχος εάν όντως αυτοπεριορίζονται.
Απ΄ ότι γνωρίζω, είπε, κάποιοι κυκλοφόρησαν και ίσως μια από τις αλυσίδες στη Λεμεσό να οφείλεται σε μια τέτοια περίπτωση.
Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως ίσως θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των τυχαίων ελέγχων και να αυστηροποιηθούν τα μέτρα στα αεροδρόμια.
Τόνισε πως τις επόμενες μέρες θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις συναντήσεις μας και θα ήταν καλό να περιορίσουμε τις εξόδους μας.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy