Εγκατάσταση Φώτων Τροχαίας μέσα στο κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας

Δελτίο Τύπου εξέδωσε ο Δήμος Λεμεσού σχετικά με το πρώτο από μια σειρά μέτρων που πάρθηκαν για αποσυμφόρηση από την τροχαία κίνηση του ανισόπεδο κυκλικού κόμβου της Αγίας Φύλας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο και του δημάρχου Λεμεσού.

Αναλυτικά:

Σημαντική κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση θα επιφέρει η εγκατάσταση Φώτων Τροχαίας στον ανισόπεδο κόμβο Αγίας Φύλας, η λειτουργία των οποίων αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο του 2021. Το πιο πάνω ανακοινώθηκε χθες 28.7.2020 σε σύσκεψη του Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο στο Δήμο Λεμεσού για τη παρουσίαση του συστήματος.

Ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, δήλωσε ότι συντεταγμένα και αποφασιστικά, Δήμος και Υπουργείο, προωθούμε μέτρα για επίλυση στο οξύ πρόβλημα στον κυκλοφοριακό κόμβο της Αγίας Φύλας και στην οδό 1ης Απριλίου που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες που ταξιδεύουν από και προς την Αγία Φύλα. Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο αυτό μέτρο της τοποθέτησης Φώτων Τροχαίας,  είναι το πρώτο που θα εφαρμοστεί από τις 7 δράσεις, άμεσες, μεσοπρόθεσμες και πιο μακροπρόθεσμες που καθορίστηκαν σε οδικό χάρτη και στοχεύουν στην  επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος της Αγίας Φύλας.

Οι άλλες δράσεις, όπως είπε, αφορούν, μεταξύ άλλων, την προώθηση σειράς τοπικών οδικών παρεμβάσεων, τη δημιουργία υπέργειας διάβασης που θα ενώνει τις οδούς Κωστή Παλαμά (νότια του αυτοκινητόδρομου) και Έλλης Λαμπέτη (βόρεια του αυτοκινητόδρομου), την ολοκλήρωση της οδού Ευαγόρα Λανίτη – δυτικά, την προώθηση του σχεδιασμού και της κατασκευής της οδού Ευαγόρα Λανίτη – ανατολικά, ώστε να συνδεθεί  η 1ης Απριλίου με την οδό Γεωργίου Καλογερόπουλου και με τον κυκλοφοριακό κόμβο Μέσα γειτονιάς, και την προώθηση του σχεδιασμού και της κατασκευής της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου, ώστε να παρακάμπτεται το κέντρο της Αγίας Φύλας. Ως σημαντικότερη ωστόσο δράση, ο δήμαρχος Λεμεσού θεωρεί την αναβάθμιση του συστήματος Δημόσιων Συγκοινωνιών με τη δημιουργία πυκνών διαδρομών από την Αγία Φύλα προς τη Λεμεσό, καθώς επίσης και συστημάτων park and ride βόρεια του παρακαμπτήριου.

Καταλήγοντας ο κ. Νικολαΐδης, επανέλαβε ακόμα μια φορά, την πολιτική βούληση του Δήμου Λεμεσού, πολιτική βούληση που την μοιράζεται και ο Υπουργός και το Υπουργείο του, να προωθήσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα όλους τους σχεδιασμούς μας, ώστε επιτέλους να αρχίσει να απαμβλύνεται σταδιακά το κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια τόσο πολύ κόσμο.

Από τη πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, δήλωσε ότι η προσομείωση της μελέτης για την εγκατάσταση Φώτων Τροχαίας στον κόμβο, έχει δείξει ότι μπορεί να υπάρξει άμεση  βελτίωση στον συγκεκριμένο κυκλοφοριακό κόμβο με μείωση των διαδρομών που απαιτούνται μέχρι και 57%.  Όπως ανέφερε ο υπουργός, το έργο έχει ήδη προσφοροδοτηθεί και αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2021. Υπέδειξε ταυτόχρονα ότι στους προϋπολογισμούς του 2021 υπάρχει πρόνοια και για τους άλλους κυκλικούς κόμβους για τοποθέτηση Φώτων Τροχαίας εάν και εφόσον το μέτρο κριθεί απαραίτητο. Εξήγησε ακόμα ότι τα Φώτα Τροχαίας θα τοποθετηθούν μέσα στον κόμβο Αγίας Φύλας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα νέο σύστημα για την Κύπρο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού και ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο για τα επόμενα χρόνια το οποίο θα αξιολογείται συνεχώς.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη βέλτιστη λύση, προνοείται εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης  μερικής λειτουργίας, εφαρμογή ευφυούς συστήματος τοπικού ελέγχου κυκλοφορίας MOVA ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες μπλοκαρίσματος στον κόμβο, λειτουργία φωτεινής σηματοδότησης στο δυτικό και το βόρειο σκέλος την πρωινή περίοδο αιχμής, λειτουργία φωτεινής σηματοδότησης στο δυτικό και το ανατολικό σκέλος το μεσημέρι και απογευματινή περίοδο αιχμής.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy