Ξεκινά τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος σε όλες τις Επαρχίες

Τα «ορφανά» κρούσματα που εντοπίζουμε τις τελευταίες μέρες προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στο Υπουργείο Υγείας, και ταυτόχρονα χτυπούν καμπανάκι για ολόκληρη την κοινωνία, αφού, όπως είναι πια αντιληπτό, ο ιός δεν έχει ακόμα εκριζωθεί από την κοινότητα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος σε 3.000 άτομα σε όλες τις Επαρχίες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι είναι σημαντικό ότι τα άτομα που εντοπίστηκαν θετικά στον ιό και ήταν συμπτωματικά, ενήργησαν με τον σωστό τρόπο και επικοινώνησαν με τον Προσωπικό τους Ιατρό, ή μετέβησαν ιδιωτικά για εξέταση.

«Τούτων λεχθέντων, θέλω να καλέσω για ακόμα μια φορά τους συμπολίτες μας να επικοινωνούν αμέσως με τον Προσωπικό τους Ιατρό εάν έχουν συμπτωματολογία του κορωνοϊού (πυρετό, βήχα, δύσπνοια, αιφνίδια έναρξη ανοσμίας, αγευσίας ή δυσγευσίας). Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα τα κρούσματα, να τα περιορίσουμε και να διερευνήσουμε τις επαφές τους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε και τοπικά lockdown, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την επιδημιολογική εικόνα.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει σκέψη για τοπικό “lockdown”, αφού θεωρούμε ότι η κατάσταση μπορεί για την ώρα να ελεγχθεί. Εκείνο που συνεχίζουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να διενεργούμε εργαστηριακούς ελέγχους σε ομάδες πληθυσμού. Με την ευκαιρία αυτή, και με αφορμή τις πρόσφατες εγχώριες λοιμώξεις, θέλουμε να διερευνήσουμε σε πόσο μεγάλη έκταση υπάρχει ο ιός στην κοινότητα», ανέφερε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο ίδιος, «τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος σε 3.000 άτομα σε όλες τις Επαρχίες, με μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται στην Επαρχία της Λεμεσού, όπου εντοπίσαμε τις περισσότερες από τις εγχώριες λοιμώξεις».

Ο Υπουργός Υγείας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα και να υποβάλλονται σε δειγματοληψία, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας.

«Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες. Ταυτόχρονα, και ανεξάρτητα από τα προγράμματα εργαστηριακού ελέγχου, οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι και χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό, φροντίζουμε να υπάρχει επαρκής φυσικός αερισμός στον χώρο μας, διατηρούμε τις επιφάνειες στον χώρο εργασίας μας ή στον ατομικό μας χώρο καθαρές, χρησιμοποιούμε μάσκα όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους χώρους, όπως είναι οι υπεραγορές, τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τράπεζες, κοκ», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, «αποφεύγουμε όσο μπορούμε την έκθεσή μας σε πολλά άλλα άτομα, όπου αυτό είναι εφικτό, και τηρούμε αποστάσεις σε χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για εργαζόμενους σε πόστα εξυπηρέτησης κοινού, όπως οι ταμίες και οι πωλητές σε υπεραγορές, καταστήματα, κ.ά., οι εργαζόμενοι σε χώρους εστίασης που εξυπηρετούν κοινό ή ασχολούνται με την παρασκευή/ετοιμασία φαγητών και ποτών, κτλ».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι όλοι μαζί πετύχαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τρόπο που μας καθιστά παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες χώρες παγκόσμια.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω προς όλους είναι πως η συνέχιση της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από συμπεριφορά που δείχνει ο καθένας από εμάς προσωπικά. Κανένα πρωτόκολλο και κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες Αρχές δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, εάν δεν δείξουμε όλοι υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πειθαρχία, όπως ακριβώς κάναμε τους προηγούμενους μήνες», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy