Η Αγιά Σοφιά γίνεται ξανά τζαμί…

Πράξη γίνεται σήμερα η απόφαση της 10ης Ιουλίου 2020 με την οποία η Αγιά Σοφιά μετατρέπεται σε τζαμί. Στις 10 Ιουλίου του 2020 το τουρκικό Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε μουσείο. Η Αγιά Σοφιά επί 86 χρόνια υπήρξε μουσείο.

Οι γύρω δρόμοι είναι από χθες βράδυ κλειστοί για την κυκλοφορία ενώ σε αιφνίδια επίσκεψη ο Τούρκος Πρόεδρος επιθεώρησε τις τελευταίες λεπτομέρειες λίγες ώρες προτού πραγματοποιηθεί η προσευχή.

Ο Ερντογάν κατά την χθεσινοαπογευματινή επιθεώρηση βγήκε έξω από την Αγία Σοφία και κατευθύνθηκε σε ένα σημείο του μνημείου, από το οποίο άρχισε να ξεκολλά ένα λευκό χαρτί, το οποίο κάλυπτε το νέο όνομα της Αγίας Σοφίας. Κάτω από αυτό το χαρτί, υπήρχε η επιγραφή – γραμμένη στα αγγλικά: Αγία Σοφία, το μεγάλο τζαμί.Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλαξε χθες βράδυ και την ταμπέλα από το μνημείο.

Η πρώτη προσευχή είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι, στις 13.00 ενώ στις 10 το πρωί θα ανοίξουν οι πόρτες για το κοινό. Στο εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς θα βρίσκονται 500 άτομα, ενώ θα συγκεντρωθεί πολύ περισσότερος κόσμος στην πλατεία μπροστά στο κτήριο για τη μαζική προσευχή.

Στα εγκαίνια» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ.

Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, ο οποίος προχώρησε ήδη και στο διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων για την κάλυψη των μουσουλμανικών τελετών.

Ταυτόχρονα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τελέσει την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου. «Αύριο, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, είναι ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό», ανέφερε χθες σε σχετική ανακοίνωση η Αρχιεπισκοπή.

Η ιστορικότητα της μέρας

Η 24η Ιουλίου είναι μια συμβολική ημερομηνία, αφού είναι η μέρα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης. Πρόκειται για μέρα την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ως ζημιά και ήττα του Κεμάλ. Στα τέλη του 2016 για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας- σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης – ο Ερντογάν μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 η οποία θέτει τα όρια της χώρας του.

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» είχε πει τότε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy