Αγία Σοφία: Σύστημα «κουρτίνας» θα καλύψει τα ψηφιδωτά

Αναφερόμενος στις προετοιμασίες σχετικά με την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί, ο Εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ο Πρόεδρος θα είναι παρών και ότι η προσευχή θα διεξαχθεί στο ισόγειο αρχικώς, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη. 
«Ο αξιότιμος πρόεδρός μας ασφαλώς και θα συμμετάσχει, μαζί με τους πολίτες μας. Ένας αριθμός πιστών θα βρίσκεται εκεί. Άλλωστε το επιβάλλει η προσευχή της Παρασκευής. Σε πρώτο πλάνο θα γίνει η προσευχή στο ισόγειο. Για τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά έχει εκπονηθεί μελέτη από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεών μας και το υπουργείο Πολιτισμού μας, η οποία έχει ολοκληρωθεί», είπε ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συσκότισης των αγιογραφιών με ειδικά εφέ.
«Δεν θα υπάρξει σύστημα φωτισμού. Εξετάζεται να καλυφθούν με ένα σύστημα κουρτίνας. Είναι στο τελικό στάδιο. Η βασική αρχή είναι να μην προκληθεί καμία ζημιά σε αυτά τα ψηφιδωτά. Να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του μνημείου ή να προκληθεί ζημιά στην ιστορική αρχιτεκτονική του κτιρίου», δήλωσε, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ζημιά με βίδες στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί σύστημα με κουρτίνες, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι αυτό το θέμα εξετάζεται ενδελεχώς και ότι δεν πρέπει κανένας να ανησυχεί γι αυτό.
Στο… σκοτάδι και η Παναγία
Το σκότος θα καλύψει και την εδώ και 1.500 χρόνια Πολιούχο της Πόλης, την Παναγία Βρεφοκρατούσα, το ψηφιδωτό που κυριαρχεί στο ιερό της Αγίας Σοφίας.
Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, «στο ιερό υπάρχουν δύο μεγάλες φιγούρες. Η μία είναι της Παναγίας και η άλλη του Γαβριήλ. Και στη διπλανή πλευρά που είναι η γκαλερί υπάρχουν φιγούρες του Ιησού και άλλες χριστιανικές φιγούρες. Άλλωστε οι φιγούρες δίπλα δεν εμποδίζουν την προσευχή. Δηλαδή επειδή δεν είναι στο νότιο μέρος (στο ιερό) και δεν φαίνονται την ώρα που γίνεται η προσευχή δεν υπάρχει θέμα με αυτές. Άλλωστε και ο πρόεδρός μας το έχει ήδη δηλώσει ότι όπως ήταν ακάλυπτες μέχρι σήμερα, έτσι θα συνεχίσουν και στο εξής να είναι ακάλυπτες. Θέλω να διαβεβαιώσω μετά και τις αντιδράσεις από το εξωτερικό ότι δεν θα καλυφθούν. Δεν τίθεται θέμα να καλυφθούν ή να μπει σοβάς ή να είναι καλυμμένες κατά τις επισκέψεις (των τουριστών)».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy