Τέλος η πώληση αλκοόλ σε νεαρούς κάτω των 18

Τέλος στην πώληση αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους επιδιώκει να βάλει ο νόμος που πέρασε από την Ολομέλεια, με βάση τον οποίο, αυξάνονται οι ποινές αλλά και το όριο ηλικίας για πώληση αλκοόλης. Ο νόμος τίθεται σε ισχύ με τη δημοσιοποίηση της απόφασης στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, κάτι το οποίο πρόκειται να γίνει από εβδομάδας. Επομένως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι το τελευταίο που 17χρονοι μπορούν νόμιμα να προμηθευτούν αλκοόλ.

Τι αλλάζει;

Αυξάνεται το όριο ηλικίας για πώληση αλκοόλ: Μέχρι τώρα μπορούσαν να αγοράσουν αλκοόλ άτομα 17 ετών και άνω, τώρα μπορούν να αγοράσουν τα άτομα 18 ετών και άνω. Επισημαίνεται ότι αφορά πώληση και όχι κατανάλωση.

Αυξάνονται οι ποινές: Μέχρι τώρα το πρόστιμο ανερχόταν σε 35 λίρες. Πλέον το πρόστιμο ανέρχεται στα 350 ευρώ. Σε περίπτωση καταδίκης, το πρόστιμο ανέρχεται στις 3,000 ευρώ ή και ποινή φυλάκισης 6 μηνών.

Με τον νέο νόμο η Αστυνομία, θα πρέπει να δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα της τα υποστατικά που δεν συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του περί πωλήσεως οινοπνευματωδών ποτών νόμου.

Τις προτάσεις για τροποποίηση του νόμου κατέθεσαν οι Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και Μιχάλης Γιωργάλλας.

Η πρόταση νόμου για την αύξηση του ορίου ηλικίας πέρασε με πλειοψηφία 35 υπέρ και 20 κατά. Η πρόταση νόμου για την αύξηση των προστίμων πέρασε με ψήφους 53 υπέρ και 2 κατά.

Μόνο με ταυτότητα

Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να ζητούν από τους καταναλωτές να δείξουν δελτίο ταυτότητας και μόνο αν και εφόσον η ηλικία τους είναι άνω των 18 ετών μπορούν να του πουλήσουν αλκοόλ.

Από την πλευρά της η Αστυνομία θα διεξάγει τους ελέγχους ζητώντας το δελτίο της ταυτότητας. Δηλαδή, όπως και πριν, έχει το δικαίωμα να ζητήσει από κάποιο πρόσωπο το οποίο κρατά αλκοολούχο ποτό, να δείξει ταυτότητα και αν είναι ανήλικος να διερευνήσει πως έφτασε στα χέρια του και να καταγγελθεί το άτομο που τον προμήθευσε.

Μάλιστα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου επεσήμανε ότι βάσει νόμου, κάθε πολίτης που βρίσκεται εκτός της οικίας του οφείλει να έχει στην κατοχή του δελτίο ταυτότητας ή τρόπο ταυτοποίησης.

«Θα βάλουμε λουκέτο»

Ως άλλο ένα πλήγμα στους επιχειρηματίες χαρακτηρίζει τον αντίκτυπο από τα νέα δεδομένα ο Νεόφυτος Θρασυβούλου εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, αφού ήδη προσπαθούν να κρατηθούν «εν ζωή» και η νέα ρύθμιση μετά τον κορωνοϊό, τους φέρνει αντιμέτωπους με περισσότερες απώλειες.

«Ευελπιστούμε να λειτουργήσει και να μην είναι μια νομοθεσία με την οποία θα καταλήξουν οι επιχειρηματίες να κάνουν τους αστυνομικούς»

Οι ποινές είναι πάρα πολύ ψηλές και οι μικρές επιχειρήσεις άμα καταδικαστούν 2-3 φορές θα βάλουν λουκέτο, ενώ έχουν ήδη σημαντικές απώλειες, πρόσθεσε.

Ο κ. Θρασυβούλου επεσήμανε ότι για άλλη μια φορά υπάρχει ευθύνη στους επιχειρηματίες αλλά όχι στους γονείς.

Κληθείς να εξηγήσει πως θα γίνονται οι έλεγχοι, είπε ότι γίνονται στην είσοδο των κέντρων και στα σημεία πώλησης μέσω ταυτότητας, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα, ενώ επεσήμανε ότι μέσα στις υποχρεώσεις ενός μπάρμαν είναι να επιβεβαιώσει ότι ο καταναλωτής είναι ενήλικας αλλά και να μην σερβίρει άτομο το οποίο φαίνεται να έχει μεθύσει.

Αποτρεπτικές ποινές

Ο Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, μιλώντας στο AlphaNewsLive χαιρέτισε την αύξηση των ποινών, κάνοντας λόγο για αποτρεπτικό παράγοντα για την πώληση αλκοόλης και κατ’ επέκταση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στα σημεία πώλησης λιανικού εμπορίου θα γίνονται όπως γίνονταν μέχρι σήμερα, με την επίδειξη δελτίου ταυτότητας.

Στα μπαρ ή στα περίπτερα

Από την πλευρά του ο κ. Αντωνίου, εξέφρασε ανησυχία για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου μέσα στα κέντρα αναψυχής, εξηγώντας ότι στα ταμεία είναι πιο εύκολος ο έλεγχος παρά σε ένα μπαρ. Από την άλλη ο κ. Θρασυβούλου υποστήριξε ότι είναι πιο εφικτός ο έλεγχος στα κέντρα αναψυχής όπου ούτως ή άλλως υπάρχει έλεγχος κατά την είσοδο, παρά σε ένα περίπτερο για αγορά μιας μπύρας.

Αριθμοί και καταγγελίες

Όπως δείχνουν πάντως τα στοιχεία των καταγγελιών σε για πώληση οινοπνευματοδών ποτών σε άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών, πέρσι είχαν διπλασιασθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.


Πολύ μεγάλοι είναι όμως οι αριθμοί που αφορούν κάπνισμα σε κλειστούς χώρους.

Προβληματισμένος ο ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταψήφισε την αύξηση του ορίου ηλικίας με το σκεπτικό ότι πρόκειται για εμπιστοσύνη στους νέους και θέτοντας ερώτημα “πως θα πείτε σε ένα απόφοιτο Λυκείου, ότι δεν μπορεί να πιει μια μπύρα στο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ;”. Με αυτή την αλλαγή, επισημαίνει, “απαγορεύεται πλέον σε απόφοιτος λυκείου, στρατιώτες και φοιτήτριες, τη δυνατότητα να βγουν έξω με τους φίλους τους και να απολαύσουν ένα ποτό”.

Τα στοιχεία που έφεραν την αλλαγή

Η έκθεση ESPAD (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Σχολικής Έρευνας για το Αλκοόλ και τα άλλα Ναρκωτικά) διαπίστωσε ότι οι Κύπριοι μαθητές (στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης όπως διευκρινίζεται) ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα χρήσης αλκοόλ 68% (σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ 48%) κατά τις τελευταίες 30 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών βαριά και επεισοδιακής κατανάλωσης αλκοόλ (50% σε σύγκριση με 35%, που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ).

Το 68% των Κύπριων μαθητών, 15 έως 16 ετών, που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν χρήση αλκοόλ στην ηλικία των 13 ετών ή πριν.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy