Ο ιός φαίνεται να βρίσκεται στην κοινότητα

Ο ιός φαίνεται να βρίσκεται στην κοινότητα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, κληθείς να σχολιάσει το τελευταίο κρούσμα με ξενοδοχοϋπάλληλο στην Πάφο, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε σποραδικά κρούσματα. «Αυτός είναι ο τρόπος, με τον οποίο θα συνεχίσουμε πλέον», σημείωσε.

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι το κρούσμα δεν είναι ανησυχητικό και ήταν αναμενόμενο, όπως και στις περιπτώσεις όταν άνοιξαν τα σχολεία και άλλες επιχειρήσεις και θα αντιμετωπιστεί κι αυτό με τον ίδιο τρόπο.

«Από εκεί και πέρα, αυτό που παραμένει είναι να γίνει ιχνηλάτηση και επίσης μέσω της ιχνηλάτησης να βρούμε από πού έχει κολλήσει αυτό το άτομο. Διότι αυτή τη στιγμή δεν προέκυψε από ιχνηλάτηση γνωστών κρουσμάτων επομένως χρειάζεται κάποια περαιτέρω διερεύνηση», είπε.

Το άσχημο εδώ, συνέχισε ο Καθηγητής, είναι ότι αυτό το κρούσμα βρέθηκε στην κοινότητα και δεν προέκυψε από κάποιο τουρίστα ή από κάποιο που έχει έρθει από τα κατεχόμενα. Επομένως, σημείωσε, πρέπει να περιμένουμε να δούμε, αν πράγματι αυτό είναι νέο κρούσμα ή αποτελεί παλιό κρούσμα, το οποίο ανιχνεύθηκε αυτή τη στιγμή.

Σε ερώτηση αν ο ιός εξακολουθεί να είναι στην κοινότητα, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «έτσι φαίνεται με αυτό το περιστατικό. Πριν να διερευνηθεί περαιτέρω δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας αλλά ναι. Φαίνεται ότι έχει υπάρξει αυτό το κρούσμα, πρέπει να δούμε ποιος την κόλλησε».

Κληθείς να σχολιάσει αν θα έχουμε σποραδικά κρούσματα, ανέφερε ότι «θα τα έχουμε αν πράγματι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα».

Πρόσθεσε ότι «ένα μεμονωμένο κρούσμα χρήζει διερεύνησης, να δούμε αν έχει κολλήσει από κάποιο γνωστό κρούσμα και δεν είναι ορφανό. Αυτό είναι που πρέπει να εντοπίσουμε αυτή την στιγμή».

Σε σχέση με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε ότι δεν τον ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση, «αν κι εφόσον ακολουθηθούν αυτά που λένε οι δύο πλευρές, δηλαδή ότι θα τηρείται το τεστ, ότι το τεστ θα είναι από έγκριτα εργαστήρια κι ότι θα γίνονται και οι τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι τουλάχιστον από τη μεριά την δική μας, για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα της κατάστασης».

Νομίζω, σημείωσε, ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε τους εαυτούς μας όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο.

Ο κ. Καραγιάννης είπε πως το ίδιο ισχύει για τα αεροδρόμια. «Τουλάχιστον για τα αεροδρόμια, για τις χώρες που είναι στην κατηγορία Α, ξέρουμε ότι η επιδημιολογική τους εικόνα είναι πολύ καλή. Θα γίνονται επίσης, δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Από εκεί και μετά θα παρακολουθούμε την κατάσταση στενά και ανάλογα θα συμπεριφερθούμε μελλοντικά, δηλαδή αν κάποια χώρα μας φέρνει κρούσματα, τότε θα σκεφτούμε πώς θα την κατατάξουμε», συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy