Μέτριος προς υψηλός ο κίνδυνος επαναφοράς lockdown

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) επεσήμανε ότι ο κίνδυνος ενός αρκετά μεγάλου δεύτερου κύματος covid-19 που θα απαιτήσει να επιβληθούν εκ νέου μέτρα lockdown είναι μέτριος με υψηλός, και εξαρτάται από τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους πολίτες.

Το ECDC εκτίμησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μια μέτρια αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, αν και τόνισε ότι η ασθένεια στις ευρωπαϊκές χώρες έχει περάσει την κορύφωσή της.

“Η πανδημία δεν έχει περάσει”, υπογράμμισε η Άντρεα Έιμον διευθύντρια του ECDC σε ανακοίνωσή της.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι αν και παρατηρείται πτωτική τάση στις νέες μολύνσεις σε όλη την Ευρώπη, χρειάζεται να καταβληθούν και άλλες προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

“Είναι σημαντικό να υπάρχει συμμόρφωση προς τις συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση και να τηρηθούν τα υψηλά στάνταρ στην υγιεινή των χεριών και τους κανόνες συμπεριφοράς” που αφορούν τη χρήση μάσκας, υπογράμμισε. “Η συμβολή όλων θα κάνει τη διαφορά”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλαν πολλές χώρες περιόρισαν τη μετάδοση της covid-19.

Όμως παράλληλα επεσήμανε ότι τα lockdown “προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά” και ότι πολλές χώρες πλέον έχουν αρχίσει να ανοίγουν ή έχουν ήδη ανοίξει καταστήματα και δημόσιους χώρους.

“Αυτή τη στιγμή, λίγο πριν την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς οι χώρες μέλη χαλαρώνουν τους περιορισμούς, υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες να μην τηρούν πιστά τα συνιστώμενα μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν, λόγω της ‘κόπωσης της απομόνωσης’”, προειδοποίησε το ECDC.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της covid-19 σε επίπεδα που θα απαιτήσουν και πάλι την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων είναι μεγάλος, αν το lockdown αρχίσει να αίρεται όταν ακόμη υπάρχουν μολύνσεις στην κοινότητα και δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή συστήματα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης.

Όμως ο κίνδυνος θα είναι μέτριος, αν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν πιο σταδιακά, αν η μετάδοση του ιού έχει περιοριστεί σε σποραδικές εστίες και αν υπάρχει ένα σύστημα διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς δήλωσε χθες Πέμπτη σε εκδήλωση στη Γενεύη ότι “ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμένει απολύτως πραγματικός (…) Τώρα είναι η ώρα να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί”.

“Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι, αν και η κατάσταση βελτιώνεται εδώ στην Ευρώπη, παγκοσμίως επιδεινώνεται. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε την παγκόσμια αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε εντελώς την πανδημία αυτή”, πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy