Ενα δισ. λίρες η ζημιά στην Premier League

Οι σύλλογοι της Premier League είχαν έσοδα ρεκόρ ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων λιρών (6,65 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη σεζόν 2018-19, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Deloitte, αλλά τα εφετινά έσοδα, αναμένεται να μειωθούν λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η αγγλική κορυφαία κατηγορία ενίσχυσε τη φήμη της ως το πλουσιότερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο, δημοσιεύοντας αύξηση 7% στα έσοδα, κυρίως λόγω των χρημάτων που έδωσε η UEFA στους συλλόγους.

Τέσσερις αγγλικοί σύλλογοι, αγωνίστηκαν στους δύο τελικούς των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων την περασμένη σεζόν, σημειώνοντας το απόλυτο ρεκόρ. Η Λίβερπουλ νίκησε την Τότεναμ (2-0) στο Champions League, ενώ η Τσέλσι επιβλήθηκε της Άρσεναλ στο Europa League με 4-1.

Η πανδημία του κορονοϊού ωστόσο, διέκοψε τη σεζόν 2019-20. Η έκθεση προβλέπει ότι η Premier League θα χάσει περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες σε έσοδα αυτή τη σεζόν, παρά τα σχέδια για επανεκκίνηση του πρωταθλήματος στις 17 Ιουνίου.

Σχεδόν 500 εκατομμύρια λίρες θα χαθούν, λόγω της απώλειας εσόδων στους αγώνες, ενώ το άλλο μισό αναμένεται να… μετατεθεί για το οικονομικό έτος 2020-21, δεδομένου ότι σχεδόν το ένα τέταρτο της σεζόν θα παιχτεί μετά τις 30 Ιουνίου.

«Η επιστροφή του ποδοσφαίρου είναι σαφώς σημαντική για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων που έχει η πανδημία», δήλωσε ο Νταν Τζόουνς συνεργάτης και επικεφαλής του Sports Business Group στο Deloitte.

«Πολλά παραμένουν αβέβαια, ιδίως όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα και στον τρόπο της επιστροφής των φιλάθλων στα στάδια και τον αντίκτυπο στις ευρύτερες επιχειρήσεις των εμπορικών και των ραδιοτηλεοπτικών εταίρων» πρόσθεσε.

Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου, στο σύνολό της, δημιούργησε ρεκόρ 28,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (32,99 δισεκατομμύρια δολάρια) στη σεζόν 2018-19, με τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα (σ.σ. Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία) να παρουσιάζουν κέρδη 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αύξηση 9% από το προηγούμενο έτος.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy