Ανακοίνωση για το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη

  • Ο Δήμος Λεμεσού διαχρονικά και με συνέπεια στέκεται δίπλα στους καλλιτέχνες και δημιουργούς του τόπου μας 
  • Σε διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων ή παραχώρηση του χώρου δωρεάν για εκδηλώσεις προχωρεί το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη

Είναι πολύ γνωστό ότι ο Δήμος Λεμεσού βρίσκεται στην πολιτιστική πρωτοκαθεδρία του τόπου με τις μεγάλες, λαϊκές όσο και τις άλλες, μικρότερης κλίμακας, θεσμικές και μη εκδηλώσεις. Ο Δήμος Λεμεσού διαθέτει τον μεγαλύτερο, συγκριτικά, προϋπολογισμό παγκυπρίως, στηρίζοντας εννέα πολιτιστικές / εκπαιδευτικές του στέγες, πλην των υπαίθριων και κλειστών θεατρικών του χώρων, (Δημοτική Πινακοθήκη, Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Παπαδάκειο Δημοτικό Ωδείο, Δημοτικό Αρχείο-Μουσείο Σόλωνα Μιχαηλίδη, Δημοτικό Εργαστήρι Τέχνης, Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο-Κέντρο Μελετών, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών-Αποθήκες Παπαδάκη, Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης), αλλά και τα πέντε μουσικά του σχήματα.

Επιπλέον, εν καιρώ πανδημίας, ο Δήμος Λεμεσού έδωσε έντονη την παρουσία του στον χώρο της μουσικής και εικαστικής παιδείας, μέσω διαδικτυακών μαθημάτων στα έγχορδα, το πιάνο και τα πνευστά προς τους μαθητές του Παπαδάκειου Δημοτικού Ωδείου και της Φιλαρμονικής, αλλά και μέσω διαδικτυακής καθοδήγησης προς τους μαθητές τέχνης, καταβάλλοντας τις μηνιαίες απολαβές όλων των καθηγητών. Παράλληλα, μέσω του διαδικτυακού προγράμματος «Μένουμε σπίτι με το Παττίχειο» ο Δήμος Λεμεσού ψυχαγώγησε το κοινό, προσφέροντας ταυτόχρονα ευκαιρία εργασίας σε σαράντα καλλιτέχνες και τεχνικούς, πρόγραμμα που συνεχίζεται και στον υπαίθριο χώρο του Παττιχείου.

Με μεγάλη μας λύπη, διαβάσαμε ανοιχτή επιστολή στον Τύπο από καλλιτέχνες, οι οποίοι διασυνδέονται με αιτήσεις που υποβλήθηκαν για συμμετοχή στο πολιτιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών-Αποθήκες Παπαδάκη. Η εικόνα που προβάλλεται μέσω της επιστολής αυτής, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, όπως καλά γνωρίζουν οι πολιτιστικοί φορείς και οι καλλιτέχνες και οι εν γένει, δημιουργοί της πόλης που στηρίζονται ανελλιπώς για τη δράση τους, μέσω ειδικού κονδυλίου επιχορηγήσεων, το οποίο ο Δήμος Λεμεσού έχει, ήδη από τη δεκαετία του 1990, συμπεριλάβει στον ετήσιο προϋπολογισμό του.

Όπως είναι γνωστό, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών-Αποθήκες Παπαδάκη στις 29/11/19 προχώρησε σε ανοικτό κάλεσμα για προτάσεις για το πολιτιστικό του πρόγραμμα 2020. Πριν το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη προχωρήσει στις τελικές του αποφάσεις, δυστυχώς ενέσκηψε η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της  ανέστειλαν τη λειτουργία του Κέντρου, το οποίο αναμένεται να επαναλειτουργήσει περί τον Αύγουστο. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, το χρονικό πλαίσιο για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για το 2020 έχει σμικρυνθεί σημαντικά, οι δε αναμενόμενοι περιορισμοί για πολιτιστικές εκδηλώσεις θα συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο το εύρος και το είδος των εκδηλώσεων που θα μπορέσει να φιλοξενήσει το Κέντρο όταν επαναλειτουργήσει.

Με τα δεδομένα αυτά , και ενόψει της αναγκαίας επαναξιολόγησης και αναθεώρησης του συνόλου του ετήσιου Προϋπολογισμού του Δήμου, η Διαχειριστική Επιτροπή του Κέντρου στη συνεδρία της στις 27/5/2020, αποφάσισε να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα του Κέντρου για φέτος, ώστε να συνάδει με τα νέα δεδομένα, κρίνοντας τον προγραμματισμό με βάση την Προκήρυξη της 29ης Νοεμβρίου 2019, ως ανεφάρμοστο. Στόχος είναι να προχωρήσει στη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων ή την παραχώρηση του Κέντρου δωρεάν για εκδηλώσεις, οι οποίες κρίνονται ως πλέον συμβατές με τα περιοριστικά μέτρα, με τρόπο που να εμπλέκεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός καλλιτεχνών και δημιουργών, οι οποίοι και έχουν αυξημένη ανάγκη στήριξης εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Δήμαρχος και ο Δήμος Λεμεσού είναι πάντα ανοιχτοί σε διάλογο και εποικοδομητική κριτική  και καλωσορίζουν τη συζήτηση επί θεμάτων πολιτισμού, αφού στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει χώρα μεγάλος αριθμός σχετικών διαβουλεύσεων με άτομα και οργανωμένες ομάδες του πολιτισμού.  Ευελπιστούμε πως εντός του 2021, δεδομένου ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών-Αποθήκες Παπαδάκη, σημαντικές και πρωτοπόρες προτάσεις όχι μόνο στον τομέα των εικαστικών αλλά και των παραστατικών τεχνών.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy