Αποχαιρέτησαν με μηδέν κρούσματα και κάτω από συναισθηματική φόρτιση

Με καλά νέα αποχαιρέτησαν το κοινό που για τρεις μήνες τους παρακολουθούσε ανελλιπώς για να μάθει τα νεότερα για την πορεία του κορωνοϊού στην Κύπρο, οι δύο επιστήμονες που ανέλαβαν το βάρος της ενημέρωσης, αφού ανακοίνωσαν πως δεν εντοπίστηκε κρούσμα σήμερα από τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Μιλώντας στην τελευταία διάσκεψη Τύπου, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης και ο Επιστημονικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Λευκωσίας του ΟΚΥΠΥ Μάριος Λοΐζου, εμφανίστηκαν συναισθηματικά φορτισμένοι, αναφέροντας πώς βίωσαν οι ίδιοι αυτή την εμπειρία, και λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν στο να έχει σήμερα η Κύπρος αυτή την επιδημιολογική εικόνα. Η δική σας συμβολή υπήρξε το ποιοτικό στοιχείο που έδωσε νόημα και περιεχόμενο στη στρατηγική που χάραξε η πολιτεία, είπαν, απευθυνόμενοι στους πολίτες.

Τόνισαν, παράλληλα, την ανάγκη, να συνεχίσουμε με την ίδια ευλάβεια να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα και σε αυτή την περίοδο της χαλάρωσης, ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα και να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τον κορωνοϊό.

Δικαιούμαστε να αισθανόμαστε περηφάνεια
«Η σημερινή συνέντευξη Τύπου είναι η τελευταία μετά από τρεις ολόκληρους μήνες, κατά τους οποίους προσπαθήσαμε να σας ενημερώνουμε για την πορεία του ιού, άμεσα και υπεύθυνα. Ήταν μια προσπάθεια γεμάτη ένταση, αγωνία, δημιουργικότητα, ομαδικότητα, με καλές, αλλά και με δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Λεόντιος Κωστρίκης.

«Εκ μέρους της Επιστημονικής Ομάδας, επιθυμώ να ευχαριστήσω και δημοσίως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη», πρόσθεσε.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν όλοι οι επιστήμονες, αξιωματούχοι, λειτουργοί και συνεργάτες του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΥπΥ, οι οποίοι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εργάστηκαν και εξακολουθούν να εργάζονται στην πρώτη γραμμή, τόνισε.

«Καταβάλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για το κοινό καλό. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την έκβαση της προσπάθειας και δικαιούμαστε ως κοινωνία να αισθανόμαστε υπερηφάνεια. Η δική σας συμβολή υπήρξε το ποιοτικό στοιχείο που έδωσε νόημα και περιεχόμενο στη στρατηγική που χάραξε η πολιτεία με βάση τις επιστημονικές μας συμβουλές. Σας ευχαριστούμε και πάλι. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να συναντηθούμε κάτω συνθήκες όμοιες με αυτές που ζήσαμε», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ολοκληρωτική αντιμετώπιση του ιού και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε, ανέφερε καταληκτικά ο Δρ. Κωστρίκης.

Βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις
«Ξεκίνησα αυτή την ενημέρωση στις 24 Μαρτίου μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σήμερα 71 μέρες μετά κλείνει ο κύκλος, πραγματικά ελπίζω οριστικά. Όπως όλοι έτσι κι εμείς πρέπει σιγά-σιγά να επιστρέψουμε στην καθημερινή μας κανονικότητα», είπε από πλευράς του ο Μάριος Λοΐζου.

«Αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί έναν αόρατο εχθρό. Βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που η πατρίδα μας είχε να ζήσει από την τουρκική εισβολή, τον εκτοπισμό, την προσφυγιά», υπογράμμισε. Η απομόνωση, η αλλαγή της καθημερινότητας, η αγωνία για τα αγαπημένα πρόσωπα, οι οικονομικές συνέπειες, επηρέασαν δραματικά τη ζωή μας. Στερηθήκαμε πολλά, πρόσθεσε.

«Για μας που αναπάντεχα βρεθήκαμε στο προσκήνιο της επικαιρότητας, η εμπειρία αυτή ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Προσωπικά, προσπάθησα πέραν των αριθμών, να δώσω ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανθρώπινη πλευρά αυτής της κρίσης. Θεώρησα πολύ σημαντικό να εκφράζω αυτό που πραγματικά αισθανόμουν και έβλεπα. Νομίζω ότι ήταν το πιο σωστό που θα μπορούσα να κάνω. Προσπάθησα να εξηγήσω ότι οι θυσίες που κάναμε ήταν για το καλό το δικό μας και των παιδιών μας. Ελπίζω να τα κατάφερα. Ειδικότερα όσον αφορά στην καταγραφή των θανάτων, θα ήθελα να πω πως για μας δεν ήταν μια απλή καταγραφή αριθμών, αλλά μια υπενθύμιση της απώλειας αγαπημένων προσώπων σαν αποτέλεσμα μιας απρόβλεπτης πανδημίας», συνέχισε.

Για τελευταία φορά επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το προσωπικό της πρώτης γραμμής. Όπως έχω ξαναπεί, ήρωες που στις δύσκολες στιγμές μας κρατούσαν το χέρι για να μας παρηγορήσουν, καθώς δίναμε τη μάχη για τη ζωή μας. Με κίνδυνο τη δικιά τους ζωή, είπε ο γιατρός.

«Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου που μου εμπιστεύθηκε αυτή τη θέση και όλους εσάς που μαζί πορευτήκαμε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Εύχομαι η πολιτική της επένδυσης στην υγεία να παραμείνει η απαραίτητη επιλογή. Ισχυρά συστήματα υγείας συνεπάγονται μια υγιή και δυναμική κοινωνία. Ελπίζω πραγματικά να πάνε όλα για όλους μας καλά», υπογράμμισε ο Δρ. Λοΐζου.

«Στην ερώτηση που πολλοί υποβάλλουν «γιατρέ, πώς θα πάμε;», η απάντηση είναι μια: Πέστε μου πώς θα συμπεριφερθείτε να σας πω πώς θα πάμε. Κρατάμε τις αποστάσεις, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, πλένουμε τα χέρια, φοράμε σωστά εκεί που πρέπει τη μάσκα, προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες. Μένουμε υγιείς, μένουμε ασφαλείς, προχωράμε μπροστά», κατέληξε.

Ευχαριστίες απηύθυνε και η Μαργαρίτα Κυριάκου, εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, ευχαριστώντας τους πολίτες που με πειθαρχία και πιστή τήρηση των μέτρων πέτυχαν να βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy