Επίσημη πρώτη για τη Β΄ φάση του ΓεΣΥ – Τι ισχύει από σήμερα

Επίσημη πρώτη σήμερα για τη δεύτερη φάση εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας. 
Από σήμερα 1η Ιουνίου 2020 διευρύνεται το φάσμα υπηρεσιών του ΓεΣΥ προς τους δικαιούχους, με την έναρξη της ενδονοσοκομειακής φροντίδα υγείας, δηλαδή οι επεμβάσεις και οι εγχειρήσεις, τόσο από δημόσια όσο και από ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Στην ένταξη του στο ΓεΣΥ έχουν συμφωνήσει πέραν των 40 ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ενώ περισσότερα από τα μισά έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και ακολουθούν και τα υπόλοιπα.
Η συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στο ΓεΣΥ καλύπτει το 75%  Παγκύπρια.
Η διαδικασία για να μπορέσει κάποιος να υποβληθεί σε επέμβαση θα γίνεται μέσω παραπεμπτικού από ιατρό του ΓεΣΥ, με τον ασθενή να επιλέγει είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο νοσηλευτήριο το οποίο έχει ενταχθεί στο Σύστημα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΥ, «παρά τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, από την 1η Ιουνίου 2020 διευρύνεται το φάσμα υπηρεσιών στους δικαιούχους, εδραιώνοντας το όραμα του ΓεΣΥ και δικαιώνοντας τις πολύχρονες προσπάθειες για την παροχή στους πολίτες ενός ολοκληρωμένου, δίκαιου, ισότιμου και ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας».
Παράλληλα, ζητεί την κατανόηση των πολιτών ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια υλοποίησης της δεύτερης φάσης, γιατί όπως και στην πρώτη φάση, είναι αναπόφευκτο ότι στα αρχικά στάδια της μεταρρύθμισης θα προκύψουν προβλήματα.
Επιπλέον, ο Οργανισμός συνεχίζει να εργάζεται για την ομαλή ενσωμάτωση των υπηρεσιών των κλινικών διαιτολόγων, κλινικών ψυχολόγων, εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, φυσιοθεραπευτών, μαιών, κατ’ οίκον φροντίδας από νοσηλευτές, προληπτικής οδοντιατρικής, ανακουφιστικής φροντίδας και ιατρικής αποκατάστασης ολοκληρώνοντας τον αρχικό σχεδιασμό και την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Διευκρινίζεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ, όλοι οι δικαιούχοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν υπηρεσίες για ατυχήματα και επείγοντα περιστατικά από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΟΚΥΠΥ.
Θα υπάρξουν προβλήματα
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Οργανισμού, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, σημείωσε ότι θα υπάρξουν προβλήματα μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα.
«Ξεκινάμε με μια πολλή μεγάλη συμμετοχή από ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ήταν ένας στόχος που είχαμε θέσει και τον πετύχαμε σχεδόν στο 100%. Μαζί με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με τα οκτώ μεγάλα νοσηλευτήρια, θα αποτελέσουν τη μεγάλη δύναμη στη β΄ φάση. Αυτές οι κλίνες που θα συμμετέχουν στο Γενικό Σύστημα Υγείας, δια μέσου αυτών των νοσηλευτηρίων, καλύπτουν γύρω στο 75-80% των κλινών σε παγκύπρια βάση και έτσι καλύπτουμε όλες τις ανάγκες σε όλες τις επαρχίες», είπε.
«Θα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή, να δώσουμε λίγο χρόνο στο σύστημα να ομαλοποιηθεί. Αύριο και τις αμέσως επόμενες ημέρες ίσως προκύψουν κάποια προβλήματα. Θα παρακολουθούμε το σύστημα ώστε να βοηθήσουμε σταδιακά να ομαλοποιηθεί και να δούμε τα μεγάλα οφέλη της β΄ φάσης», σημείωσε.
“Μέχρι αυτή την στιγμή έχουν συμβληθεί 25 νοσηλευτήρια – σε αυτά δεν υπολογίζονται τα οκτώ του ΟΚΥπΥ. Για τέσσερα θα πέσουν οι υπογραφές μέχρι την Τετάρτη ενώ παραμένουν κι άλλα νοσηλευτήρια σε εκκρεμότητα”, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Πρόσθεσε ότι ένας μικρός αριθμός γύρω στα 15 νοσηλευτήρια έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν στην β΄ φάση του ΓεΣΥ.
Διευκρίνισε ότι εάν κάποιος γιατρός λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο νοσηλευτήριο που έχει ενταχθεί στο γενικό σύστημα υγείας αλλά ο γιατρός δεν έχει ενταχθεί στο γενικό σύστημα υγείας, αυτή η υπηρεσία δεν θα λογίζεται εντός του γενικού συστήματος υγείας.
Οπότε, εξήγησε, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται πριν να λάβει την υπηρεσία για να μπορεί να γνωρίζει ότι αυτή την υπηρεσία θα την λάβει εντός του γενικού συστήματος υγείας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy