Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ: Το απόλυτο χάος στις ΗΠΑ – Ο Τραμπ επιστρατεύει την εθνική φρουρά

Διαδηλωτές στη Μινεάπολη αδιαφορώντας για το κέρφιου στο οποίο τέθηκε η πόλη μετά τα επεισόδια και τις λεηλασίες που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις για τον φρικτό θάνατο του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόντ κατά τη σύλληψή του από αστυνομικούς, περικύκλωσαν το 5ο αστυνομικό τμήμα της πόλης το βράδυ της Παρασκευής, φωνάζοντας αντι-αστυνομικά συνθήματα και κρατώντας πλακάτ. Από την άλλη τα μέλη της αστυνομίας κρατώντας χαμηλό προφίλ, απέφυγαν να επέμβουν. Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως θέλουν το Πεντάγωνο να ετοιμάζει ομάδα στρατονομίας να μεταβεί στην πόλη για να επιβάλει την τάξη.

Λεηλασίες σημειώθηκαν κατά το βράδυ της Παρασκευής και πάλι όταν ομάδα που συγκεντρώθηκε κοντά σε ένα παντοπωλείο κοντά στο 5ο αστυνομικό τμήμα, προσπάθησε να παραβιάσει το κτίριο., ενώ ένα φαρμακείο επίσης λεηλατήθηκε.

Ενώ νωρίτερα παρατηρήθηκε μαζική παρουσία αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς μετά και την επιβολή κέρφιου στην πόλη, αργότερα κατά τη διάρκεια της νύχτα οι δυνάμεις ασφαλείας εγκατέλειψαν σε μεγάλο βαθμό τους δρόμους.

Κατά τα χθεσινά επεισόδια, εξάλλου, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα βενζινάδικο κοντά στο 5ο αστυνομικό τμήμα, με αναφορές και για άλλα παρόμοια επεισόδια στα οποία η πυροσβεστική προσπαθούσε να ανταποκριθεί συνεχώς.

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φράι επέβαλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη, από τις 8 μ.μ. της Παρασκευής και το Σαββατοκύριακο, σε μία προσπάθεια να κατεβνάσει τα πνεύματα και να σταματήσει τα επεισόδια και της λεηλασίες που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα, μετά και τον θάνατο του αφροαμερικάνου Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του και μάλιστα on camera, βίντεο που προκάλεσε τσουνάμι οργής εντός και εκτός ΗΠΑ. Εξάλλου, κέρφιου επιβλήθηκε και στην κοντινή πόλη St. Paul.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότας Τιμ Γουόλζ έκανε έκκληση την Παρασκευή να σταματήσουν οι βίαιες διαμαρτυρίες που συγκλονίζουν τη Μινεάπολη τονίζοντας για τον θάνατο Φλόντ, ότι αναμένει να αποδοθεί «τάχιστα» δικαιοσύνη. Ο Γουόλζ υποσχέθηκε επίσης ότι θα αντιμετωπιστούν οι φυλετικές ανισότητες που υποκίνησαν τις ταραχές, όμως πρώτα η Εθνοφρουρά θα αποκαταστήσει την τάξη, μετά τις τρεις νύχτες των λεηλασιών, βανδαλισμών και εμπρησμών στην πολιτεία.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη στην κοινωνία μας πριν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα», είπε ο Γουόλζ αναφερόμενος στο φυλετικό χάσμα δεκαετιών στις ΗΠΑ. «Δεν γίνεται να έχουμε τις λεηλασίες και την αποθράσυνση  αυτή», πρόσθεσε.

Ο Γουόλζ ζήτησε επίσης συγγνώμη για τη σύλληψη ενός ρεπόρτερ του CNN και των μελών του τηλεοπτικού συνεργείου του. Όλοι τους απομακρύνθηκαν με χειροπέδες ενώ έκαναν ζωντανά ρεπορτάζ κοντά στο αστυνομικό τμήμα που πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αστυνομικοί δεν έδωσαν καμία εξήγηση για τη σύλληψη, ενώ απομάκρυναν τον δημοσιογράφο Όμαρ Χιμένες, τον παραγωγό του και έναν εικονολήπτη. Το συνεργείο είχε μόλις δείξει ζωντανά την προσαγωγή ενός διαδηλωτή, όταν περίπου έξι αστυνομικοί που φορούσαν μάσκες αερίων περικύκλωσαν τον Χιμένες. Οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι περίπου μία ώρα αργότερα.

Η οργή πάντως εκδηλώθηκε σε πολλές αμερικανικές πόλεις. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως “σταματήστε να μας σκοτώνετε”.

Στη Νέα Υόρκη, συγκεντρώθηκαν περίπου χίλιοι διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας. Στο Ντένβερ, ένας αυτοκινητόδρομος αποκλείστηκε. Στο Λούιβιλ, στην πολιτεία Κεντάκι, σημειώθηκαν επεισόδια όταν κάτοικοι απαίτησαν δικαιοσύνη για την Μπριόνα Τέιλορ, μια μαύρη που έπεσε νεκρή από πυρά της αστυνομίας στην είσοδο του διαμερίσματός της τον Μάρτιο.

Η λαική αγανάκτηση έχει ξεπεράσει τα σύνορα των ΗΠΑ και η απαίτηση να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ διογκώνεται ώρα με την ώρα από τους χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης σε πολλές χώρες.

Η υπόθεση θύμισε εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, του νεαρού μαύρου που πέθανε από ασφυξία το 2014 στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς. Είχε πει ακριβώς την ίδια φράση, “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, που μετατράπηκε σε σύνθημα του κινήματος Black Lives Matter (“Οι ζωές των μαύρων μετράνε”). “Αρκετά”, δήλωσε η μητέρα του Γκάρνερ, η Γκουέν Καρ, στη Νέα Υόρκη. Η αστυνομία πρέπει “να σταματήσει (…) να τρομοκρατεί και να σκοτώνει τους νέους μας”. Η Καρ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο θάνατος του Φλόιντ “άνοιξε μια παλιά πληγή και της έριξε αλάτι”.

Τραμπ: Δεν θα επιτρέψω την αναρχία

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε τον τερματισμό της «παράνομης αναρχίας» και των ταραχών που προκλήθηκαν μετά τον φρικτό θάνατό Φλόιντ, η τελευταία φράση του οποίου «I can΄t breathe» πλέον έχει γίνει σήμα κατατεθέν της οργανωμένης αντίδρασης του κόσμου κατά του ρατσισμού, τόσο εντός, όσο και εκτός ΗΠΑ.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις διαμαρτυρίες στη Μινεάπολη να προκαλέσουν περαιτέρω παράνομη αναρχία και χάος», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι «λεηλάτες» δεν πρέπει να τους επιτραπεί να «πνίξουν» τους ειρηνικούς διαδηλωτές.

Ο πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι είχε συνομιλία με την οικογένεια του θύματος, λέγοντας πως πρόκειται για υπέροχους, ενώ αναφερόμενος στο βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμους με τον αστυνομικό να έχει το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ λίγο πριν πεθάνει, ο Τραμπ είπε: «Δεν μου άρεσε καθόλου αυτό που είδα. Ήταν ένα τρομερό πράγμα, μια τρομερή εικόνα ».

Ο Τραμπ κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επισπεύσει την έρευνα για τον θάνατο του Φλόιντ, λίγο μετά την δίωξη του αστυνομικού που εμπλέκεται στο περιστατικό, για φόνο, και ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση.

Ακόμη τρεις αστυνομικοί βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα, σύμφωνα με τον δικηγόρο της κομητείας Hennepin Mike Freeman.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Nα εναντιωθούμε στον ρατσισμό 

Η άδικη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει αυτό που είναι η Αμερική, ανέφερε σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, τονίζοντας ότι η βία γεννά μόνο τη βία.

«Αλλά όταν αυτή (η βία) ασκείται από κάποιους στην εξουσία, τότε οφείλουμε να μη μένουμε σιωπηλοί. Nα εναντιωθούμε στον ρατσισμό και να απαιτήσουμε ισονομία για όλους».

Η θέση του Αρχιεπισκόπου συνάδει με τη σταθερή στάση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τα φυλετικά δικαιώματα, από τότε που ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος βάδισε δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στη Σέλμα της Αλάμπάμα, στις 15 Μαρτίου 1965.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ/RT

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy