Η στιγμή που καρχαρίας επιτίθεται σε χελώνα κοντά στις ακτές της Λεμεσού(video)

Την στιγμή που καρχαρίας επιτίθεται σε χελώνα ενάμιση περίπου ναυτικό μίλι μακριά από τις ακτές του Lady’s Mile της επαρχίας Λεμεσού, απαθανάτισε ο φακός ερασιτέχνη ψαρά.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του ιδίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η επίθεση του καρχαρία στη χελώνα έγινε στα 25 μέτρα βάθος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για μακρυπτέρυγο ρυγχοκαρχαρία (επιστημονική ονομασία Isurus paucus – Ίσουρος ο ολίγος) είναι ένας καρχαρίας της οικογενείας των λαμνίδων, που κατοικεί σε εύκρατα και τροπικά νερά. Όπως και ο ρυγχοκαρχαρίας αναφέρεται και ως καρχαρίας μάκο, αν και είναι πιο σπάνιος. Είναι πελαγικό είδος και ζει σε νερά μετρίου βάθους. Φτάνει σε μέγιστο μήκος τα 4,3 μέτρα. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα μεγάλα και μακριά θωρακικά πτερύγια.

Το λεπτό σώμα του μακρυπτέρυγου ρυγχοκαρχαρία και τα μακριά, ευρέα θωρακικά πτερύγια τον κάνουν να μοιάζει με τον ωκεάνιο λευκοπτέρυγο καρχαρία (Carcharhinus longimanus) και το γλαυκοκαρχαρία (Prionace glauca), δύο βραδείς καρχαρίες του ανώ ωκεάνιων υδάτων. Αυτή η μορφολογική ομοιότητα υποδηλώνει ότι ο μακρυπτέρυγος ρυγχοκαρχαρίας είναι λιγότερο δραστήριος από το ρυγχοκαρχαρία, ένα από τους ταχύτερους και πιο δραστήριους καρχαρίες. Όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του, το είδος αυτό διαθέτει ένα συγκυκλοφοριακό σύστημα αγγείων που ονομάζεται mirabilia Rete (Λατινικά για το «υπέροχο δίκτυο», ενικό Rete mirabile) στο μυϊκό σύστημα του κορμού του και γύρω από τα μάτια και το μυαλό του. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στις Λαμνίδες να διατηρούν την μεταβολική θερμότητα και να διατηρούν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος από το περιβάλλον τους, αν και δεν είναι βέβαιο αν ο μακρυπτέρυγος μάκο έχει το ίδιο.

Οι ρυγχοκαρχαρίες απαντώνται σε υπεράκτιες εύκρατες και τροπικές θάλασσες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για πελαγικά είδη που μπορούν να βρεθούν από την επιφάνεια μέχρι σε βάθος 150 m, συνήθως μακριά από την ακτή αν και κατά καιρούς πιο κοντά στην ακτή, γύρω νησιά. Είναι ένας από τους μόλις τέσσερις γνωστούς ενδόθερμους καρχαρίες, σπάνια βρίσκεται σε ύδατα ψυχρότερα από 16 ° C.

*Βίντεο και φωτογραφίες: Michalis Dracoudis

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy