Για όλα όσα αφορούν την Ομόνοια μίλησε ο Λάρκου

Για όλους και για όλα, μίλησε ο Αθλητικός Διευθυντής της Ομόνοιας Νεόφυτος Λάρκου σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Έκανε ανασκόπηση της χρονιάς, ανέλυσε τους στόχους για τη νέα περίοδο, αλλά και για τον προγραμματισμό, ενώ απάντησε σε πολλά ερωτήματα.

 

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο Νεόφυτος Λάρκου:

«Θα κάνω μια σύντομη ανασκόπηση για της σεζόν που τελείωσε άκομψα τον Μάρτιο. Πέρσι θέσαμε τρεις στόχους. Την είσοδο στην τετράδα, τη δημιουργία κορμού και να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Αυτό που καταφέραμε ήταν πέραν κάθε προσδοκίας. Ήταν κρίμα που δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσουμε τους τίτλους. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για τη στήριξη. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον προπονητή και σε όλο το επιτελείο. Όλοι διετέλεσαν αξιόλογο έργο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σίμο Ταραπουλούζη που ήταν δίπλα μου σε κάθε βήμα. Επίσης και σε άλλους που ήταν στο στενό μου περιβάλλον και με ανέχτηκαν. Τέλος, ο κόσμος είναι ανυπόστατο κομμάτι και αποτελεί βασικό πυλώνα επιτυχίας. Δεν θα ξεχάσω την αγωνία του κόσμου στο πρώτο παιχνίδι που εναγωνίως έψαχνε την ποιότητα για να αισθανθεί καλύτερα. Πέρσι τέτοια περίοδο, έπρεπε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Και σαν εκτέλεση, αλλά ήταν δύσκολο. Έπρεπε να αλλάξουμε πράγματα στο «Ηλίας Πούλλος». Έπρεπε να λύσουμε συμβόλαια και μετά να φέρουμε όσο το δυνατό πιο ικανούς παίκτες, με βάση τα δικά μας δεδομένα, για να δημιουργήσουμε μια νέα Ομόνοια. Αυτό δεν είναι απλό. Είχαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο. Ένα μικρό και ευέλικτο ρόστερ με βάση τις φιλοδοξίες της ομάδας. Λειτουργήσαμε με ψυχραιμία, χωρίς πανικό. Αυτό αποδείχθηκε θετικό για την ομάδα μας. Στην προετοιμασία είχαμε πολλά πράγματα να διαχειριστούμε. Είχαμε πολλούς νέους και έπρεπε να βρεθεί χημεία για το πως θα δουλεύουμε με βάση τις αρχές του προπονητή».

Η δική μας ομάδα παρουσίασε δείγματα καλής παρουσίας, αλλά με κενά τα οποία ήταν φυσιολογικά, αφού χρειαζόταν χρόνος για να δέσουν.

Έπρεπε να διαχειριστούμε τα αποτελέσματα, είχαμε και τα απρόβλεπτα με το παγκόσμιο φαινόμενο, όταν χάσαμε τους τερματοφύλακες μας την ίδια μέρα. Ευτυχώς, κρατήσαμε τη ψυχραιμία μας και καταφέραμε να αναπληρώσουμε το πολύ δύσκολο και μεγάλο κενό που δημιουργήθηκε που είχε αντίκτυπο στη ψυχολογία της ομάδας. Τελειώσαμε με τον καλύτερο τρόπο και παίξαμε το καλύτερο ποδόσφαιρο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Ήταν συνειδητή επιλογή να κάνουμε ελάχιστες προσθήκες τον Ιανουάριο. Το πιο σημαντικό τόλμημα ήταν να δώσουμε χώρο και χρόνο στους νέους παίκτες που αισθανόμασταν ότι είχαν την προοπτική να βοηθήσουν. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, γίναμε καλύτερη και πιο γρήγορη ομάδα. Κατά τη διακοπή λειτουργήσαμε με γρήγορα αντανακλαστικά και δημιουργήσουμε ένα τρόπο λειτουργίας με δύο στόχους. Να κρατήσουμε τους παίκτες και το προσωπικό σε καλή ψυχολογική κατάσταση και τους ποδοσφαιριστές σε καλή φυσική κατάσταση. Τελειώνοντας, θα έλεγα ότι προσωπικά, είχα μια δύσκολη σεζόν, γεμάτη προκλήσεις. Αισθάνομαι ότι ήμουν μέρος αυτής της πορείας.

Για τη νέα σεζόν οι στόχοι μας είναι:

1) Να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε την ομάδα, σαν οργανισμός και εδώ θέλω να σημειώσω την πρόκληση. Το να διαχειριστείς μια επιτυχία αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση. Οι νέες υποχρεώσεις θα μας βρουν να ξεκινούμε από μηδέν βαθμούς. Αν δεν έχουμε σωστή νοοτροπία και ταπεινότητα δεν θα μας δοθεί.

2) Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την ομάδα σε πορεία πρωταγωνιστική.

3) Η ευρωπαϊκή μας πορεία να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται και εξαντλήσουμε τις πιθανότητες.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό, τον χωρίσαμε σε 5 ενότητες:
1 )Να συμφωνήσουμε με τον κύριο Μπεργκ
2) Να διασφαλίσουμε να μείνουμε όλοι όσοι θέλαμε από τους συνεργάτες. Αυτό επιτεύχθηκε.
3) Να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσους παίκτες έληγαν τα συμβόλαια τους και θέλαμε να τους κρατήσουμε.
4) Ανάλογα με το τι κενά θα αφήσουν οι πιθανές μη υπογραφές, οι προσθαφαιρέσεις να έρθουν.
5) Να σχεδιάσουμε την προετοιμασία, όμως δεν μπορούμε με βεβαιότητα να σχεδιάσουμε κάτι».

Για την τοποθέτηση του Σταύρου Παπασταύρου ότι στόχος είναι μόνο το πρωτάθλημα: «Από την περσινή σεζόν υπάρχει μια πρεμούρα και μια συζήτηση αχρείαστη. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει υποσχέσεις. Ο πρόεδρος έθεσε τον πήχη εκεί, γιατί πιστεύει ότι η ομάδα μπορεί. Δεν θέλει να διαφοροποιήσει τις αρχές του οικοδομήματος. Με διαφορετικά λόγια, το εγχείρημα να παραμείνουμε σε τροχιά είναι το πιο μεγάλο. Αυτό που έκανε η Ομόνοια, δεν είναι φυσιολογικό. Δεν είναι αναλαμπή αυτό που κάναμε».

Για το αν περίμενε αυτή την πορεία: «Δεν το πίστευα. Όταν έβλεπα τη δυναμική, τον κόσμο και είδα και σύγκρινα πού ήμασταν εμείς και πού οι άλλοι, κατάλαβα ότι μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό».

Τι άλλαξαν σε σχέση με πέρσι: «Άλλαξαν πολλά. Άλλαξαν άνθρωποι σε καίρια πόστα. Διαχειριστήκαμε εσωτερικά όλα τα θέματα που είχαμε και μας έδωσε χρόνο να λειτουργούμε ωφέλημα. Ο προπονητής είχε τη στήριξη από όλους και αυτό μας έδινε σταθερότητα. Μας βοήθησαν τα αρχικά αποτελέσματα. Οι παίκτες έδειξαν επαγγελματισμό. Δέθηκαν με τον κόσμο και δημιούργησε κάτι καλύτερο από το αρχικό μας όραμα».

Για το ποιον ποδοσφαιριστής τον εξέπληξε θετικά και ποιον αρνητικά: «Μην περιμένετε να σας πω δημόσια. Είναι πάνω από ένας που με εξέπληξε. Το σημαντικό είναι ότι οι παίκτες “δέθηκαν” με την ομάδα».

Για τον Εζρά κι αν θεωρείται αποτυχημένη μεταγραφή: «Κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να συνεχίσει μαζί μας, καθαρά για αγωνιστικούς λόγους. Η ομάδα μας σεβάστηκε απόλυτα τη θρησκεία του».

Για την ενίσχυση: «Αν παραμείνουν οι παίκτες που επιθυμούμε, θα ψάχνουμε δύο παίκτες. Από εκεί και πέρα,  θα προσπαθήσουμε να προσθέσουμε κάποιες κινήσεις που θα μας δώσουν βάθος και ποιότητα στο ρόστερ. Θέλουμε να φέρουμε έναν επιθετικό και έναν ακραίο επιθετικό».

Για τον προϋπολογισμό και αν θα γίνει υπέρβαση: «Έχουμε έναν προϋπολογισμό που σεβόμαστε και τηρούμε αυστηρά. Αν θα ξεπεράσουμε για λίγο αυτό τον προϋπολογισμό, θα το αξιοποιήσουμε, αφού το δεσμεύτηκε ο πρόεδρος».

Για τους τερματοφύλακες: «Είναι δύσκολη η κατάσταση. Είμαστε σε διαδικασία συζήτησης, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ομάδα μας. Είναι το τίμημα που έχουμε το ότι καταφέραμε να φέρουμε περισσότερο από έναν καλό τερματοφύλακα».

Για τον Ακιντόλα: «Η υπόθεση είναι πολύ δύσκολη. Θα επιδιώξουμε να την φέρουμε σε πέρας. Η πλευρά μας κοιτάζει και αλλού».

Αν θα γίνει κίνηση με Κύπριους ποδοσφαιριστές: «Αν υπάρχει ένας καλός Κύπριος παίκτης και ο οποίος μπορεί να μπει στο πλάνο μας, θα το κάνουμε. Δεν θα πάρουμε παίκτη, που δεν θα είναι χρήσιμος. Με τους νέους ταλαντούχους που έχουμε, με την εξαιρετική πορεία του Κούσουλου στο δεύτερου μισό και την επάνοδο του Παναγή, αισθάνομαι ότι έοχυμε προίκα από κυπριακό στοιχείο».

Αν υπάρχει πρόταση για τον Μποτεάκ: «Δεν υπάρχει καμία πρόταση. Αν έρθει καλοδεχούμενη, για κάθε παίκτη. Είμαστε μια ομάδα με ανοιχτό μυαλό. Αν είναι κάτι που συμφέρει την ομάδα μας θα το αξιοποιήσουμε».

Για το συμβόλαιό του: «Είναι μια δύσκολη ερώτηση, γιατί αφορά εμένα, αλλά οφείλω να απαντήσω. Το συμβόλαιό μου είναι μέχρι την επόμενη σεζόν. Για ακόμη ένα χρόνο».

Για τη διακοπή: «Όταν ήρθα για τη δημοσιογραφική, δεν ήθελα να μπούμε σε κουβέντα για τις αποφάσεις της ομοσπονδίας. Ήθελα να ασχοληθώ με το αγωνιστικό. Άκουσα και από Ομονοιάτες πως ήθελαν να κριθούν όλα στο γήπεδο. Τόσες αγωνιστικές, που ήμασταν; Στην παιδική χαρά; Πήραμε ότι πήραμε χωρίς να μας δώσει κανένας τίποτα. Η ομάδα έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει δύο τίτλους. Μπορείς να τους έχανε, αλλά μπορούσε και να τους πάρει. Δεν είναι ευθύνη της Ομόνοιας η διακοπή. Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη, ότι θέλαμε να παίξουμε. Με βάση το πρωτόκολλο, δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις. Ήταν αδύνατο για μια ομάδα να προετοιμαστεί χωρίς γυμναστήριο και να μπει σε καραντίνα ολόκληρη η ομάδα σε περίπτωση κρούσματος».

Αν υπάρχει σκέψη για πρόωρη επέκταση: «Θα μπορεί να γίνει στο επόμενο στάδιο».

Αν είναι ευκολότερο να προσεγγίζουν παίκτες τη φετινή χρονιά: «Καθημερινά, προτείνονται και από την κυπριακή αγορά, αλλά και από το εξωτερικό. Είναι φυσιολογικό αυτό που γίνεται. Τώρα ναι, είναι διαφοροποιημένα τα πράγματα. Μπορεί να έχεις πιο εύκολο έργο, αλλά για το επόμενο στάδιο, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα».

Αν έχει γίνει πρόταση για την αγορά του Ουζόχο: «Η Λα Κορούνια είναι σε μια διαδικασία αλλαγής διοίκησης και δεν μπορούν να γίνουν διεργασίες με τον παίκτη. Η πρόθεση μας είναι να έρθουμε σε επαφή, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Αν υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει και ο Φαμπιάνο και Ουζόχο: «Το ερώτημα αυτό εμπερικλείει κινδύνους να υπάρξουν λανθασμένα μηνύματα σε όσους είναι στην ομάδα».

Αν έχουν εντοπιστεί στόχοι: «Θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια. Έχουν προταθεί πολλοί παίκτες και όσα ονόματα έχουν γραφτεί, δεν ισχύουν. Δεν έχουμε καταθέσει καμία πρόταση».

Αν ενδιαφέρει την Ομόνοια ο Παπουλής: «Στο στάδιο διαπραγμάτευσης, με άλλους παίκτες, αν δεν ξεκαθαρίσουμε με τον Ακιντόλα, δεν θα προχωρήσουμε, με καμία πρόταση».

Για τον Μικού: «Δεν έχει αποχωρήσει. Είναι συνδυασμός γεγονότων. Ο προγραμματισμός αλλάζει ανάλογα με το τι έρχεται και το τι φεύγει. Δεν έχουμε πάρει απόφαση ακόμη. Μέχρι να αποφασίσουμε, βέβαια, μπορεί να υπογράψει αλλού, αφού είναι ελεύθερος».

Για τους δανεικούς: «Για τον Περέιρα, αναγκαστήκαμε να πάρουμε την απόφαση τον Ιανουάριο, λόγω της προσθήκης του Παντιλίμον. Δεν ήταν συνειδητή επιλογή. Θα επιστρέψει στην ομάδα και θα κριθεί αν είναι απαραίτητος. Είναι ικανός ποδοσφαιριστής και θα δούμε αν τον δώσουμε δανεικό, ή αν θα τον πουλήσουμε. Ο Ραμίρεζ δεν είναι στο βασικό πλάνο και θα δούμε πως θα χειριστούμε την υπόθεση. Για τον Κατελάρη, λήγει ο δανεισμός του στις 30 Ιουνίου. Επιθυμία του είναι να αγωνίζεται και θα δούμε τι θα γίνει. Ο Μόντες είναι για ακόμη ένα χρόνο δανεικός. Ελπίζουμε να χτίσει τα χαρακτηριστικά του».

Αν θα αποκτηθεί ανασταλτικός μέσος: «Στο ρόστερ μέχρι τον Γενάρη, ήταν και ο Φάνος Κατελάρης. Είπαμε ότι είχαμε 14 ξένους. Στην πορεία έφυγε ο Φάνος για να πάει να παίξει και είχαμε την ατυχία, να μην έχουμε αυτή τη θέση, αφού δώσαμε τη θέση στον Φαμπιάνο. Δικαιωθήκαμε με τον Κούσουλο».

Για την ενίσχυση για τον Κατάλογο Β΄: «Πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ομόνοιας. Είναι πολύ εύκολο να λέμε ότι θα έρθει κάποιος. Σε κάποιες θέσεις θα προσπαθήσουμε να προσθέσουμε το απαραίτητο βάθος».

Για το βάθος του ρόστερ: «Δεν θα δημιουργήσουμε ρόστερ, επειδή οραματιζόμαστε να πάμε μακριά στην Ευρώπη. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα ρόστερ μικρό και ευέλικτο, αλλά να μας δίνει βάθος. Εμπιστευόμαστε τους νεαρούς παίκτες ότι μπορούν να βοηθήσουν».

Για την προετοιμασία: «Είμαστε στο περίπου. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε ένα συνδυασμό με κάποιες μέρες στην Κύπρο και στο εξωτερικό λόγω εγκαταστάσεων, Ουσιαστικά, δεν έχουμε ημερομηνίες.  Υπάρχει και το ενδεχόμενο να μείνουμε στο «Ηλίας Πούλλος», αν δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε».

Αν η πανδημία έχει επηρεάσει το σχεδιασμό: «Απλώς πάγωσε τις διαδικασίες. Υπήρχε μια αβεβαιότητα και υπήρχε η δυσκολία με παίκτες που δεν είχαν μαζί τους την οικογένεια τους. Όταν άλλαξε σε μια νύχτα το διάταγμα, κάναμε το τεστ και είδα χαμόγελο στους παίκτες. Δεν άλλαξε το σχεδιασμό μας η πανδημία».

Για τη σχέση του με τον κ. Μπεργκ: «Προσπαθήσαμε να τον κάναμε να αισθανθεί άνετα. Υπάρχει μια ιεραρχία στο «Ηλίας Πούλλος» και αυτό είναι το κυρίαρχο. Κινούμαστε στον ίδιο στόχο. Είναι φυσιολογικό να γίνονται συζητήσεις και αυτό βοηθά στο να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις».

Για το καλύτερο και χειρότερο παιχνίδι της φετινής ομάδας: «Ήταν το παιχνίδι με την ΑΕΚ, πριν τη διακοπή των Χριστουγέννων. Το χειρότερο ήταν με τον Ολυμπιακό».

Για την εμπιστοσύνη που υπάρχει από τον κόσμο: «Με γεμίζει με μεγαλύτερη ευθύνη. Ότι απαιτήσεις και να υπάρχουν, το μοναδικό που υπόσχομαι είναι δουλειά. Προσπαθούμε να δημιουργούμε κάτι που να ικανοποιεί τον κόσμο. Ξέρω ότι όλα αυτά ανατρέπονται σε μια νύχτα και είμαι πανέτοιμος για όλα».

Για τη μεγάλη διακοπή και για το αν θα επηρεάσει την ομάδα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια: «Δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο για να το συγκρίνεις. Μέχρι σήμερα, όσοι είναι στην Κύπρο, έκαναν προπόνηση. Οι αγώνες είναι κάτι διαφορετικό. Θα πρέπει το προπονητικό μας επιτελείο, να βρει τον τρόπο να μην μας επηρεάσει».

Για τις διαφορές που εντόπισε από το πόστο του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή και τι διαφορετικό θα έκανε σε σχέση με τον Χένινγκ Μπεργκ: «Χαριτολογώντας, θα έκανα πιο πολλές αλλαγές. Κάθε προπονητής κρίνεται από τις επιλογές του. Συζητήσεις γίνονται για να κερδίζουν όλες οι πλευρές. Η κάθε θέση έχει προκλήσεις».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy