Πατέρας αποκεφάλισε την 14χρονη κόρη του για να «ξεπλύνει την τιμή» της οικογένειας

Η Ρομίνα Ασφάρι ήταν 14 ετών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η κοπέλα έφυγε από το πατρικό της σπίτι μαζί με έναν 34χρονο άνδρα με τον οποίο φέρεται να διατηρούσε σχέσεις. Τελικά η έφηβη κοπέλα εντοπίστηκε πέντε ημέρες αργότερα και ο πατέρας της την οδήγησε στο σπίτι τους αν και εκείνη φέρεται να είχε πει στους αστυνομικούς πως φοβόταν ότι θα βιαιοπραγούσε σε βάρος της.  Η κοπέλα δεν είχε δίκιο. Ο πατέρας της δεν βιαιοπράγησε απλά σε βάρος της. Αλλά ένα βράδυ, ενώ εκείνη κοιμόταν, την αποκεφάλισε με ένα δρεπάνι. 

Για τον πατέρα της ήταν μια πράξη απαραίτητη για να ξεπλύνει την τιμή της οικογένειας. Εξάλλου αν και η ίδια ήταν ανήλικη και ο ”φίλος” της ενήλικας και κατά 20 χρόνια μεγαλύτερος,  για κάποιους ακόμη και σήμερα στο Ιράν -αλλά και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής- η κοπέλα δεν ήταν θύμα (όπως θα ήταν σε μια χώρα της Δύσης) αλλά ένοχη. Ο δε 34χρονος που φυσικά μπορεί να χαρακτηριστεί παιδόφιλος, δεν φέρει καμία ευθύνη και δεν υπάρχει καμία αναφορά πως έχει συλληφθεί.

Η στυγερή δολοφονία της Ρομίνα προκάλεσε κατακραυγή στο Ιράν ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ρουχανί ζήτησε να αναληφθεί δράση προκειμένου να σταματήσει η διάπραξη ”εγκλημάτων τιμής”.

Ο δε Σαχνάζ Σαϊτζαντί, σύμβουλος του προέδρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχολίασε μιλώντας στο khabaronline.ir: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε την ιδέα ότι το σπίτι είναι ένα ασφαλές μέρος για παιδιά και γυναίκες. Τα εγκλήματα που συμβαίνουν σε βάρος των γυναικών στην κοινωνία είναι λιγότερα από αυτά που συμβαίνουν μέσα στα σπίτια”.

Την Τετάρτη, η δολοφονία της 14χρονης ήταν στα πρωτοσέλιδα των ιρανικών εφημερίδων ενώ το hashtag #RominaAshrafi μονοπωλούσε το Twitter με τους περισσότερους χρήστες να καταδικάζουν το έγκλημα.

Η προτεινόμενη νομοθεσία κατά των λεγόμενων «εγκλημάτων τιμής» έχει ”κολλήσει” εδώ και χρόνια αφού υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των αρμόδιων οργάνων λήψεως αποφάσεων Ιράν.

Γενικά, τα διαθέσιμα στοιχεία για τέτοιου είδους εγκλήματα είναι λιγοστά ενώ τα ΜΜΕ αναφέρονται περιστασιακά μόνο σε τέτοιες υποθέσεις.

Σύμφωνα με το νόμο, τα κορίτσια μπορούν να παντρευτούν μετά την ηλικία των 13 ετών, αν και η μέση ηλικία γάμου στη χώρα είναι τα 23 έτη. Το πόσα κορίτσια και πόσες γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από μέλη της άμεσης οικογένειάς τους  ή λοιπούς συγγενείς προκειμένου να ”ξεπλυθεί” η ντροπή των πράξεών τους αφού θεωρείται ότι ότι παραβιάζουν  τους συντηρητικούς ισλαμικούς κανόνες για την αγάπη και το γάμο, επίσης δεν είναι γνωστό.

Πάντως εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης στο Ιράν δήλωσαν πως η υπόθεση της δολοφονίας της Ρομίνα θα εκδικαστεί σε σε ειδικό δικαστήριο. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο πατέρας της μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έως έως και 10 ετών εάν κριθεί ένοχος.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν που είναι υπεύθυνος για τις οικογενειακές υποθέσεις, εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα νομοσχέδιο με αυστηρότερες ποινές για τέτοιες υποθέσεις θα προωθηθεί το συντομότερο.

Huffington Post, BBC, The Guardian

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy