“Ξεσκέπασε” την ΚΟΠ, ο υπουργός Υγείας…

Τις δικές του απαντήσεις, σχετικά με τα όσα έγιναν και λέχθηκαν στο Προεδρικό, την προηγούμενη της απόφασης για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος Cyta, έδωσε για πρώτη φορά ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση».

Τόνισε πως δεν μπορούσε να γίνει έκπτωση ή εξαίρεση για το ποδόσφαιρο και θα μπορούσε η ΚΟΠ να προγραμματιστεί με τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν για όλους, ενώ ανέλυσε δύο σημεία του πρωτοκόλλου που υπήρχε σημαντική διαφωνία.

Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο, οι οδηγίες που υπάρχουν τώρα (για αυτοπεριορισμό) να ισχύουν και παρακάτω, όταν θα ξεκινήσει η νέα σεζόν.

Τόνισε πως δεν μπορούσε να γίνει έκπτωση ή εξαίρεση για το ποδόσφαιρο και θα μπορούσε η ΚΟΠ να προγραμματιστεί με τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν για όλους, ενώ ανέλυσε δύο σημεία του πρωτοκόλλου που υπήρχε σημαντική διαφωνία.

Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο, οι οδηγίες που υπάρχουν τώρα (για αυτοπεριορισμό) να ισχύουν και παρακάτω, όταν θα ξεκινήσει η νέα σεζόν.

Τι είπε ανάμεσα σε άλλα: Σε συνεργασία με τον ΚΟΑ εκπονήσαμε ένα αθλητικό πρωτόκολλο. Ζητήθηκε από τις ομοσπονδίες να υποβάλουν ένα δικό τους πρωτόκολλο, που να απορρέει από το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

Η ΚΟΠ ετοίμασε ένα πρωτόκολλο, το έστειλε μιάμιση μέρα πριν την συνάντηση και μέσα στο πρωτόκολλο προβλέπονταν 2-3 πρόνοιες, που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες με το πρωτόκολλο που είχαμε εμείς εκπονήσει, όπως επίσης και με τις κατευθυντήριες οδηγίες που είχαν δοθεί από την επιστημονική ομάδα.

Τονίστηκε πως “αυτά που έχετε καταθέσει, είναι κόκκινες γραμμές για την επιδημιολογική ομάδα και το πλάνο δράσης μας”. Για παράδειγμα η χρήση γυμναστηρίων που η επιστημονική μονάδα οριοθετεί μετά τις 9 Ιουνίου, στο πρωτόκολλο της ΚΟΠ προβλεπόταν η χρήση άμεσα. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Δεν ήταν θέμα διαπραγμάτευσης, δεν διαπραγματευόμαστε την δημόσια Υγεία. Εμείς είχαμε κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες, τι λειτουργεί, πότε και γιατί. Μέσα σε αυτά θα μπορούσε η ΚΟΠ, όπως θα μπορούσε και οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός να κάνει τον προγραμματισμό της.

Το πρωτόκολλο της ΚΟΠ απαιτούσε την αλλαγή των ημερομηνιών που είχαμε θέσει για επαναλειτουργία κάποιων τομέων».

Αν μπορούσε να γίνει εξαίρεση; «Γιατί να γίνει εξαίρεση για το ποδόσφαιρο; Το ποδόσφαιρο δεν εμπίπτει στα θέματα δημόσιας υγείας; Οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να νοσήσουν;»

Υπήρχε διαφορά και στο θέμα αντιμετώπισης πιθανού θετικού κρούσματος; «Σίγουρα υπήρχε. Το δεύτερο και μεγάλο σημείο διαφορετικής αντιμετώπισης ήταν αυτό. Η φιλοσοφία μας, με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ECDC, είναι ότι σε περίπτωση θετικού κρούσματος, όλες οι στενές επαφές απομονώνονται, γίνεται τεστ και αν είναι αρνητικό, πρέπει να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για 14 μέρες. Αυτό εφαρμόζουμε εδώ και 2,5 μήνες».

Αν δεν αλλάξουν οι οδηγίες, θα ισχύουν και τον Αύγουστο όταν θα παίξουν Ευρώπη και τον Σεπτέμβριο όταν ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα; «Μπορεί ναι, αλλά επειδή είναι δυναμικό, τα πάντα μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον. Στην παρούσα φάση, δεν αλλάζει κάτι.

Αν θα αλλάξει κάτι θα είναι μετά από οδηγίες από το ECDC και από την επιδημιολογική ομάδα. Είναι οδηγίες των ειδικών αυτές.

Αν σε κάποιες χώρες αποφάσισαν να αλλάξουν τα πρωτόκολλα ειδικά για το ποδόσφαιρο, γιατί διακυβεύονται οικονομικά συμφέροντα και έπρεπε να ξεκινήσουν κάποια πρωταθλήματα, εμάς δεν μας αφορά».

Για τα ζητήματα που θα προκύψουν ενόψει της νέας σεζόν; «Υπάρχουν λύσεις. Θα μπορούσαν να περιοριστούν όλοι οι ποδοσφαιριστές των ομάδων για ένα διάστημα ούτως ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Νομίζω η Γερμανία αυτό το μοντέλο υιοθέτησε και για αυτό ξεκίνησε το πρωτάθλημα. Εμείς έχουμε τις οδηγίες που ισχύουν για όλους. Δεν μπορούσε να γίνει εξαίρεση για ένα τομέα της οικονομίας, δεν είναι σωστό, δεν είναι θεμιτό και αν κάποιος δεν το αντιλαμβάνεται, λυπάμαι πάρα πολύ. Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε εκπτώσεις, είτε είναι ποδόσφαιρο, είτε είναι τομέας εστίασης, είτε οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορούμε να κάνουμε παραχώρηση γιατί είναι το ποδόσφαιρο, είτε κάποιο άλλο σπορ».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy