Κορωνοϊός: Θλιβερή πρωτιά ημερήσιων θανάτων στη Βραζιλία- Κλείνουν σύνορα

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι κατέγραψε 807 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, δηλαδή απολογισμό υψηλότερο από αυτόν που καταγράφηκε στις ΗΠΑ, που ανήλθε σε 620 θανάτους, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Βραζιλία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο ως προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με 374.878, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί 1,637 εκατ. κρούσματα.

Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στη Βραζιλία ανέρχεται πλέον σε 23.473, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας, ενώ στις ΗΠΑ έχει φθάσει τους 97.971, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ρόιτερς.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι επισπεύδει κατά δύο ημέρες τους περιορισμούς που επέβαλε στα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από τη Βραζιλία, μέτρο που ανακοίνωσε καθώς η γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής έγινε αυτή που κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τροποποιεί την ημέρα και την ώρα έναρξης της ισχύος του μέτρου στις 23:59 της Τρίτης 26ης Μαΐου (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ· στις 06:59 αύριο Τετάρτη 27η Μαΐου ώρα Κύπρου).

Στην αρχική ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, αναφερόταν πως οι περιορισμοί επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 28η Μαΐου.

Στο νέο δελτίο Τύπου δεν εξηγείται ο λόγος της επίσπευσης του μέτρου.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, το οποίο είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για ζητήματα μετανάστευσης, δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο.

Η ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποτελεί πλήγμα για τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος μιμείται σε μεγάλο βαθμό τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, πολεμώντας τα μέτρα περιορισμού και κοινωνικής απόστασης και προωθώντας τη χρήση φαρμάκων η αποτελεσματικότητα των οποίων στην αντιμετώπιση της COVID-19 δεν έχει αποδειχθεί κλινικά.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε την Κυριακή ότι το μέτρο θα «συμβάλλει να εξασφαλιστεί ότι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στη Βραζιλία δεν θα γίνουν αιτία επιπλέον μολύνσεων» στις ΗΠΑ, χωρίς πάντως να επηρεάσει τις ροές εμπορευμάτων μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, έκρινε προχθές Κυριακή πως το μέτρο είναι αναγκαίο για την προστασία των Αμερικανών και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ισχύς του θα είναι προσωρινή.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον κόσμο.

Παράλληλα, ο ουρουγουανός πρόεδρος Λουίς Λακάγιε Που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ενισχύονται τα υγειονομικά μέτρα στην πόλη Ριβέρα, στα σύνορα με τη Βραζιλία, όπου έχει εντοπιστεί εστία μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Ο αρχηγός του μικρού λατινοαμερικάνικου κράτους των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων διευκρίνισε πως συνομίλησε με τον βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρου προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή προϋπάρχουσα διμερής συμφωνία για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων.

«Εξασφαλίσαμε την έγκριση του βραζιλιάνου προέδρου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τις προσεχείς ώρες θα την ενεργοποιήσουμε», εξήγησε ο Λακάγιε Που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Θα ενισχυθούν τα μέτρα ελέγχου προκειμένου να μειωθεί η κυκλοφορία προς και από την παραμεθόρια πόλη Ριβέρα (βόρεια), όπου ζουν πάνω από 100.000 άνθρωποι.

Παρά το κλείσιμο των συνόρων, υπάρχουν σημεία διέλευσης που παρέμεναν εν μέρει ανοικτά στη Ριβέρα, καθώς και σε άλλες, μικρότερες πόλεις και κοινότητες, καθώς η φύση των δραστηριοτήτων στην περιοχή εμπλέκει πάγια πολίτες και των δύο χωρών.

Στη Ριβέρα, τα σχολεία, η λειτουργία των οποίων θα επαναλαμβανόταν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου όπως και στην υπόλοιπη χώρα, θα παραμείνουν κλειστά.

Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση «έχουν σκοπό τον σεβασμό της κοινής ζωής των δύο εθνών, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει εξάπλωση εστιών μόλυνσης από τη Ριβέρα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος.

Περίπου χίλια τεστ θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες στην πόλη, δειγματοληπτικά, προκειμένου να εξακριβωθεί το εύρος της διασποράς. Για την ώρα, στη Ριβέρα καταγράφονται 12 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και δύο θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, οι οποίοι επήλθαν το Σάββατο.

Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται υπό «σχετικό έλεγχο» στην Ουρουγουάη, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση. Η χώρα έχει καταγράψει συνολικά 769 κρούσματα μόλυνσης, τα 22 από τα οποία ήταν θανατηφόρα. Το τρέχον διάστημα, τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα — οι άνθρωποι οι οποίοι ασθενούν — είναι 129.

Με 363.211 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 22.666 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα δεδομένα, η Βραζιλία των 210 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα που δέχεται το πιο βαρύ πλήγμα της πανδημίας του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική και αυτή που καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy