Η επιστροφή του ποδοσφαίρου…

Πριν δέκα ημέρες (16/5) η Bundesliga έγινε το πρώτο από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης που επανεκκίνησε, φυσικά πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς θεατές.
Αναμένεται…συνέχεια, όμως είναι γεγονός ότι στη μισή Ευρώπη, το ποδόσφαιρο «κρέμεται» από τις αποφάσεις των κυβερνήσεών του.

Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε το «πράσινο φως» για την επανέναρξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από τις 8 Ιουνίου. Εκείνη την ημέρα ή την επομένη, ίσως γίνει το δεύτερο ημίχρονο της συνάντησης Ράγιο Βαγιεκάνο-Αλμπαθέτε, που διεκόπη τον Δεκέμβριο για ρατσιστικά σύνθημα στον Ζοζούλια.

Ο πρόεδρος της LaLiga Χαβιέ Τέμπας, είπε σε συνέντευξή του την Κυριακή, ότι η σεζόν μπορεί να ξεκινήσει στις 11 Ιουνίου με το ντέρμπι, ανάμεσα σε Σεβίλη και Μπέτις. Θα είναι το πρώτο ματς στην πρώτη κατηγορία μετά τις 10 Μαρτίου, όταν Ειμπάρ και Ρεάλ Σοσδιεδάδ (1-2), αγωνίστηκαν πίσω από κλειστές πόρτες

Στην Ιταλία αλλά και σε άλλες 11 χώρες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, τα πρωταθλήματα περιμένουν το «πράσινο φως» για να αρχίσουν ξανά μεταξύ τέλους Μαΐου και μέσα Ιουνίου: Τσεχία (από τις 25 Μαΐου),  Δανία (28), Πολωνία (29),  Ισραήλ, Λιθουανία και Σερβία (στις 30), Αυστρία (2 Ιουνίου), Πορτογαλία (4), Τουρκία (12), Νορβηγία (16), Ρωσία (21).

Στον σχετικό  χάρτη που παρουσίασε η ιστοσελίδα των European League στην αρχή της «φάσης 2», εκείνη της συνύπαρξης με τον κορονοϊό, πέντε κόκκινα σημεία ξεχωρίζουν, στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σκωτία και την Ουαλία, όπου η σεζόν έκλεισε πρόωρα.
Να σημειωθεί ότι η European League έχει στις τάξεις της 36 λίγκες, ανάμεσά τους και την ελληνική, 990  επαγγελματικούς συλλόγους, αντιπροσωπεύοντας 29 χώρες και 58 πρωταθλήματα.

Η ελληνική Super League είναι, σύμφωνα με τον χάρτη, μεταξύ των πρωταθλημάτων σε αναμονή, σημειώνοντας ότι ξεκίνησαν κανονικά οι ομαδικές προπονήσεις από τις 18 Μαΐου στα υπαίθρια γήπεδα, και με περιορισμούς, ενώ  εκκρεμεί η απόφαση της κυβέρνησης για να δώσει το «πράσινο φως» της επανέναρξης των αγώνων από τις 6-7 Ιουνίου.

Ορισμένα  πρωταθλήματα εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια. Για παράδειγμα στη Ρουμανία, εάν η έναρξη χρειαστεί να πάει πιο μακριά από τις 13 Ιουνίου, οι  αγώνες play-off για τον υποβιβασμό θα μειωθούν από δύο σε έναν.
Στην Φινλανδία, όπου θέλει να αρχίσει ξανά την 1η Ιουλίου για να τελειώσει τον Νοέμβριο, τα play-off και τα play-out θα ακυρωθούν εάν χαθούν πάρα πολλοί αγώνες. Play-off και play-out εξετάζονται  μόνο σε μια ακραία αναλογία για την Ιταλία, η οποία περιμένει την «ημέρα της αλήθειας» σε μια εβδομάδα.
Στην Premier League προπονούνται σε μικρές ομάδες από τις 19 Μαΐου. Το πρώτο βήμα προς την επανεκκίνηση θα γίνει τον Ιούνιο, όταν θα είναι δυνατό να συμβεί με ασφάλεια, ενώ το πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας θα ξεκινήσει προπονήσεις από σήμερα.

Δεν υπάρχουν ακριβείς ημερομηνίες στον οδικό χάρτη της Βόρειας Ιρλανδίας, ο οποίος αξιολογεί διάφορα σενάρια επανεκκίνησης, από τις 30 Μαΐου έως τις 27 Ιουνίου.
Στις 30 Μαΐου είναι επίσης ο στόχος επανεκκίνησης της Ουκρανίας, ενώ το Καζακστάν έχει 4  σχέδια, από την 1η Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου. Το πρωτάθλημα στη Λετονία θα πρέπει να τελειώσει επίσης το Νοέμβριο και αναμένει έγκριση από την κυβέρνηση.
Μόνο η έγκριση , το «πράσινο φως» της επιτροπής, λείπει και στη Σουηδία, αλλά τα πρωτόκολλα είναι έτοιμα για επανέναρξη από τις 14 Ιουνίου για το πρωτάθλημα, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Πολύ λιγότερες πιθανότητες επανεκκίνησης στο Αζερμπαϊτζάν, όπου οι κύριες πόλεις βρίσκονται σε καραντίνα έως τις 31 Μαΐου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy