Ώθηση στη «Γαλάζια Ανάπτυξη» αναλαμβάνει ο Δήμος Λεμεσού

Επενδύει σε ένα αειφόρο παράκτιο, θαλάσσιο και ναυτιλιακό περιβάλλον

Καθιερώνεται ετήσιο συνέδριο «Blue Limassol Forum» από Δήμο Λεμεσού και Frederick

Στον τομέα της «Γαλάζιας Ανάπτυξης» επενδύει η Λεμεσός εν μέσω πανδημίας. Με στόχο την ανάδειξη του χαρακτήρα της Λεμεσού ως ενός σημαντικού περιφερειακού ναυτιλιακού κόμβου, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη, ο Δήμος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick καθιερώνουν ένα νέο ετήσιο θεσμό, το «Blue Limassol Forum».

«Η Λεμεσός αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες έχουν γίνει ακόμη μεγαλύτερες στον απόηχο της κρίσης της πανδημίας. Προκλήσεις όπως η προστασία της θάλασσας και των ακτών μας και του περιβάλλοντος γενικότερα, η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την αξιοποίηση του δυναμικού των θαλασσών και των ακτών μας και ειδικότερα μέσα από τη διασφάλιση μιας δυναμικής θαλάσσιας και ναυτιλιακής ατζέντας για την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι προκλήσεις αυτές είναι η ουσία της γαλάζιας οικονομίας και οι πρωταρχικοί στόχοι των πολιτικών μιας Γαλάζιας Λεμεσού», ανέφερε μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ.Νίκος Νικολαΐδης.

Ο Δήμαρχος, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για την υλοποίηση του νέου θεσμού, επεσήμανε ακόμη ότι «το φόρουμ της Γαλάζιας Λεμεσού είναι ένα φόρουμ ευρείας βάσης και συμμετοχής. Σε αυτό έχουν θέση και βήμα όλοι οι εμπλεκόμενοι στη θαλάσσια και τη γαλάζια οικονομία. Επαγγελματίες της Ναυτιλίας, περιβαλλοντολόγοι, λιμενικές αρχές, ακαδημαϊκοί, φοιτητές. Πάνω απ’ όλα, το συνέδριο είναι ένα φόρουμ για τους πολίτες της κοινωνίας μας ευρύτερα, τους πολίτες».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστήμιο Frederick, Δρ. Άγγελος Μενελάου υπογράμμισε επίσης ότι «η σύνθετη πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν πολυμεταβλητά και αλληλεξαρτώμενα οικοσυστήματα, όπως το θαλάσσιο, απαιτούν συλλογική και πολυεπιστημονική προσέγγιση». Πρόσθεσε ότι στο πρώτο Συνέδριο που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή, «αναπτύσσονται περιβαλλοντικά ζητήματα και προκλήσεις ενώ αναδεικνύονται οι κοινωνοικονομικές διαστάσεις των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Λεμεσού, ιδιαίτερα εκείνων που εξελίσσονται κατά μήκος του παράκτιου μετώπου, αλλά και στην υπεράκτια ζώνη, όπως πχ. η ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων».

Το πρώτο «Blue Limassol Forum» έχει ως θέμα  «Για ένα αειφόρο παράκτιο, θαλάσσιο και ναυτιλιακό περιβάλλον» και λόγω των περιοριστικών μέτρων θα διεξαχθεί διαδικτυακά, υπό τη μορφή του webinar. Τα πρώτα μηνύματα από την εγγραφή των συνέδρων είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά και αναμένεται μεγάλη συμμετοχή στο συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στο οποίο θα μιλήσουν ειδικοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα κηρύξουν με ομιλίες τους ο Δήμαρχος Λεμεσού κ.Νίκος Νικολαΐδης, η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Νατάσα Πηλείδου και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick Δρ Χριστόφορος Χαράλαμπους. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ η εγγραφή τους θα είναι δυνατή εκ των προτέρων στον ακόλουθο σύνδεσμο: Εγγραφή

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy