Οι απαντήσεις του Προέδρου της ΚΟΠ στις ερωτήσεις των ΜΜΕ(Μέρος 4,5,6)

Συνεχίζουμε τη δημοσίευση των απαντήσεων του Προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα στις ερωτησεις που του υποβλήθηκαν από τα ΜΜΕ, σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο.

ΜΕΡΟΣ 4:

Super Sport fm 104.0,  www.sport-fm.com.cy και εφημερίδα SPORTDAY

Ερώτηση 1: Τι εξυπηρετεί η αύξηση των ομάδων από την στιγμή που διακόπηκε το πρωτάθλημα και ποιοι θα είναι από το νέο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα οι κανονισμοί για τους αγώνες με παράξενη στοιχηματική δραστηριότητα; Διευκρινίστε μας επίσης το εξής. Οι ομάδες που ανεβαίνουν από την β΄ στην α΄ κατηγορία και ήταν χρεωμένες με εμπλοκή τους σε αγώνες με παράξενη στοιχηματική δραστηριότητα θα κουβαλάνε τις ποινές τους ή θα τις διαγράψετε; Το νέο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Χωρίς να αλλάξουν οι υποδομές των γηπέδων, αποδυτήρια και άλλοι χώροι, μπορεί να αρχίσει και να ολοκληρωθεί κανονικά; Στα ΜΚΔ είναι έντονη η αντίδραση των φιλάθλων, ακόμα και των ομάδων που υποστήριξαν τη διακοπή. Γίνεται ξεκάθαρο ότι η καχυποψία μίας μεγάλης μερίδας κόσμου εντείνεται και το ποδόσφαιρο μας θα περάσει δύσκολες στιγμές αν δεν βρείτε τρόπο να πείσετε για κάτι διαφορετικό. Σας αγγίζει το θέμα αυτό και αν ναι, τι σκέφτεστε να κάνετε για να αλλάξετε το αρνητικό συναίσθημα των φιλάθλων;

«Όσον αφορά την αύξηση των ομάδων, υπήρξε αίτημα από δώδεκα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΠ, σε σύνολο δεκαεπτά μελών,  όπως λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και του γεγονότος ότι δεν ολοκληρώθηκαν τα πρωταθλήματα, αφού έλαβαν υπόψιν τους και τις βαθμολογίες την μέρα διακοπής των πρωταθλημάτων, να γίνει αναδιάρθρωση στον τρόπο διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων. Με την εισήγηση αυτή συμφωνούσαν και τα 15 από τα 16 σωματεία της Β’ κατηγορίας.

Τα 15 από τα 17 μέλη της Γενικής Συνέλευσης ήταν σύμφωνα με αυτή την αναδιάρθρωση, κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό  θα αδικούνταν λιγότερα Σωματεία. Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε αυτή την απόφαση σχεδόν ομόφωνα αφού την ψήφησαν 18 από τα 20 μέλη του. Προσπαθήσαμε να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα μείωναν τα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον αριθμό των Σωματείων που ενδεχομένως να αδικούνταν από τις οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Παρά το γεγονός ότι οι Πειθαρχικοί κανονισμοί της ΚΟΠ για αγώνες με έντονη στοιχηματική δραστηριότητα  στην Α’ Κατηγορία είναι ήδη αποτρεπτικοί και μάλιστα, έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν από την UEFA ως παράδειγμα προς μίμηση, είναι στα πλάνα μας κάποιες διαφοροποιήσεις προκειμένου να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί. Το ίδιο ισχύει και για τη Β’ Κατηγορία. Όσον αφορά τις ποινές που μεταφέρονται, καμιά ποινή δεν πρόκειται να διαγραφεί. Εκεί όπου ο κανονισμός προβλέπει να μεταφέρονται οι ποινές, θα μεταφέρονται. Οι κανονισμοί είναι γραμμένοι και είναι ξεκάθαροι.

Για το νέο ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα, δεν εξαρτάται από εμάς αποκλειστικά αλλά, από την πορεία της πανδημίας. Ευελπιστούμε ότι η εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι  τέτοια που θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα, σε σχέση με τα διατάγματα της Κυβέρνησης που ισχύουν σήμερα. Η διακοπή, δίνει τον χρόνο στις ομάδες μας και στους ιδιοκτήτες των Σταδίων  να προχωρήσουν σε όποιες αλλαγές χρειάζονται προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το επόμενο Πρωτάθλημα θα αρχίσει και θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, πάλι υπό την αίρεση ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις με την πανδημία.

Οι αντιδράσεις των φιλάθλων ήταν φυσιολογικές και αναμενόμενες, μέχρις ενός σημείου. Άλλωστε και αυτοί, όπως και εμείς, έχουν στερηθεί το ποδόσφαιρο.
Παρόμοιες αντιδράσεις βλέπουμε να υπάρχουν και σε άλλες χώρες που πήραν τις ίδιες αποφάσεις. Γνωρίζαμε ότι καμιά απόφαση δεν θα τους άφηνε όλους ευχαριστημένους. Σκεφτήκατε όμως, τι αντιδράσεις θα προέκυπταν από την στιγμή που επαναρχίζαμε ένα Πρωτάθλημα και στην πορεία, αναγκαζόμασταν, με το πρώτο κρούσμα, να το διακόψουμε;

Είναι από τις περιπτώσεις που οι συνθήκες μας ανάγκασαν να πάρουμε αποφάσεις ενδεχομένως, όχι αρεστές σε πολλούς, όμως κατά την άποψη μας, ωφέλιμες μακροπρόθεσμα.

Το ποδόσφαιρο περνά δύσκολες μέρες και το αναγνωρίζουμε, όπως αντιλαμβανόμαστε και την καχυποψία την οποία αναφέρετε ότι υπάρχει μεταξύ των φιλάθλων. Καχυποψία η οποία διαχρονικά υπάρχει, ανεξαρτήτως των συνθηκών που βιώνουμε. Προγραμματίζουμε κάποιες ενέργειες προκειμένου να βελτιωθεί το υφιστάμενο αρνητικό κλίμα και οι οποίες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο.  Μια ενέργεια που προγραμματίζουμε, όπως έχω ήδη αναφέρει, είναι οι συναντήσεις με Προέδρους ομάδων και οργανωμένα σύνολα φιλάθλων, προκειμένου να γίνει μια δημόσια συζήτηση υπό την αιγίδα της ΚΟΠ, με στόχο το κοινό όφελος».

Ερώτηση 2:  Σχετικά με τη διακοπή του πρωταθλήματος, μπορείτε να πείσετε ότι η απόφαση σας δεν ήταν προϊόν συναλλαγής με τις ομάδες;
Η ερώτηση αυτή προκύπτει, έχοντας ενώπιον μας δηλώσεις στενών σας συνεργατών μέχρι τα μέσα Απριλίου και ενώ η πανδημία ήταν εμφανής, έλεγαν ότι το μοναδικό πλάνο της ΚΟΠ, ήταν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα και μετά από ένα μήνα, με την πανδημία να εξασθενεί πήρατε διαφορετική απόφαση.

Λόγω του ότι σαν χώρα, ακολουθούσαμε την Ελλάδα στα μέτρα για τον κορωνοϊό γιατί δεν περιμένατε να δείτε και στο ποδόσφαιρο την απόφαση που θα έπαιρναν εκεί;

Επιπλέον, το πρωτόκολλο που ετοιμάσατε περιλάμβανε μεταξύ άλλων, αγώνες και τον Αύγουστο, ενώ είχατε πει στην σύσκεψη του προεδρικού (στην πρώτη σύσκεψη) ότι έπρεπε 20 Ιουλίου να δηλωθούν οι ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στα πρωταθλήματα της ΟΥΕΦΑ. Πως μπορείτε να δικαιολογήσετε, αυτή την αντίφαση;

«Καμιά συναλλαγή δεν έγινε με οποιαδήποτε ομάδα. Ως Ομοσπονδία οφείλουμε να ακούμε τα Σωματεία μας και εκεί που κρίνουμε ότι έχουν δίκαιο, τότε ναι, υιοθετούμε τις απόψεις τους. Και εγώ προσωπικά αλλά και ως Διοικητικό Συμβούλιο, έχουμε διαφωνήσει πολλές φορές με αιτήματα Σωματείων. Απλά, να σας υπενθυμίσω τη δική μου προσωπική άρνηση για αύξηση των ομάδων, όταν αυτή τέθηκε ενώπιον Έκτακτης Γενικής Καταστατικής Συνέλευσης τον Αύγουστο του 2018.

Σε όλο το διάστημα που προηγήθηκε, η προσπάθεια μας και η δική μου  προσωπική επιδίωξη, ήταν ναι, να επαναρχίσει το Πρωτάθλημα. Άλλωστε, αυτές ήταν και οι κατευθυντήριες γραμμές της UEFA. Ήταν για όλους μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση, στην οποία τα δεδομένα διαφοροποιούνταν συνεχώς. Κάναμε την ύστατη προσπάθεια με το ποδοσφαιρικό πρωτόκολλο, αλλά η απόρριψη του από την επιδημιολογική ομάδα της Κυβέρνησης, δεν μας άφηνε άλλη επιλογή από τη διακοπή. Πάνω από όλα είναι η υγεία και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω.

Όσον αφορά το παράδειγμα της Ελλάδας, η ουσιαστική διαφορά που προκύπτει είναι στη βασική πρόνοια του πρωτοκόλλου υγείας για καραντίνα πέντε ημερών και όχι δεκατεσσάρων, όπως θα συνέβαινε εδώ στην Κύπρο. Με την ευκαιρία να αναφέρω πως και σε άλλες χώρες, πέραν της Γερμανίας, όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία, η Κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τα πρωτόκολλα των Ομοσπονδιών τα οποία δεν προνοούν ομαδική καραντίνα σε περίπτωση κρούσματος σε μέλος ομάδας.

Ουδεμία αντίφαση υπάρχει σε ότι είπα για το χρονοδιάγραμμα της 20ης Ιουλίου. Η 20η Ιουλίου που ανέφερα στο Προεδρικό στην πρώτη σύσκεψη (30 Απριλίου) ήταν μια αρχική, ενδεικτική ημερομηνία που μας τέθηκε από την UEFA για να ολοκληρώσουμε τις διοργανώσεις μας. Η απόφαση αυτή αφορούσε τις χώρες που δεν βρίσκονταν στις πρώτες δεκαπέντε θέσεις της κατάταξης της UEFA.  Ενδεικτικά αναφέρω πως η 20η Ιουλίου, ως ενδεικτική, καταληκτική ημερομηνία, χρησιμοποιήθηκε και από άλλες Ομοσπονδίες ή Λίγκες σε επίσημες ανακοινώσεις τους και αποφάσεις τους (όπως για παράδειγμα της Βορείου Ιρλανδίας ή του Γιβραλτάρ) καθώς και από την E.C.A (European Clubs Association). Στην πορεία και αφού διαπιστώθηκαν  από την UEFA οι αντικειμενικές δυσκολίες που είχαν κάποιες χώρες να ολοκληρώσουν εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος τις υποχρεώσεις τους, έγινε πιο ελαστική. Εμείς, ως ΚΟΠ, είχαμε ανεπίσημα εξασφαλίσει άδεια για ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος μας αρχές Αυγούστου. Η άδεια αυτή, θα αποκτούσε επίσημο χαρακτήρα αν ξανάρχιζαν οι διοργανώσεις μας».

Εφημερίδα Χαραυγή

Ερώτηση 1. Οι ομάδες στην Α’ κατηγορία έχουν αυξηθεί σε 14 μετά από την απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Αυτό σας προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία σε ότι αφορά την πιθανότητα εμφάνισης προσυννενοημένων αγώνων;

«Οι προσυνεννοημένοι αγώνες έχουν ταλαιπωρήσει πολύ το ποδόσφαιρο μας τα τελευταία χρόνια και ως ΚΟΠ, δείξαμε αποφασιστικότητα, σε συνεργασία με τις αρχές του κράτους και την UEFA για αντιμετώπιση αυτού του θλιβερού φαινομένου.  Όπως θα θυμάστε, από το 2016 οπόταν και πήραμε τις αποφάσεις για αλλαγή των κανονισμών όσον αφορά τις ποινές για προσυνεννοημένους αγώνες, δεν παραλάβαμε ούτε μια έκθεση για ύποπτο στοιχηματικό αγώνα για το Πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας.

Οι προσυνεννοημένοι αγώνες αποτελούν μάστιγα για το άθλημα και σίγουρα δεν είναι μόνο Κυπριακό φαινόμενο. Ευελπιστούμε πως, αυτά τα φαινόμενα στο ποδόσφαιρο μας ανήκουν στο παρελθόν. Αν παρ’ ελπίδα επανεμφανιστούν, διαβεβαιώνω πως, ως Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα είμαστε αμείλικτοι με την εφαρμογή των κανονισμών».

Ερώτηση 2: Η ΚΟΠ γνώριζε τα διατάγματα της Κυβέρνησης και τα χρονοδιαγράμματα, όμως ετοίμασε ένα πρωτόκολλο που ήταν αδύνατον να εγκριθεί. Τι απαντάτε σε εκείνους που κατηγορούν την Ομοσπονδία ότι «μαγείρεψε» τη διακοπή των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων;

«Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό που θα αναφέρω: Η ΚΟΠ εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια για επανέναρξη του Πρωταθλήματος.
Δεν τέθηκαν ζητήματα στο πρωτόκολλο που ήταν παράλογα ή παρατραβηγμένα. Δέστε τι γίνεται στο εξωτερικό. Τα ίδια συζητούν και εκεί. Όταν η ομάδα των επιδημιολόγων έχει διαφορετική άποψη δεν μπορούμε να κάνουμε του κεφαλιού μας. Σημειώνω επίσης πως δεν έγινε καμιά εισήγηση για τροποποίηση του πρωτοκόλλου από πλευράς επιδημιολόγων. Ήταν σταθερή η θέση τους για εφαρμογή των διαταγμάτων ως είχαν.

Τόσο καιρό ολόκληρος ο πλανήτης κρεμόταν από τα χείλη των ειδικών, γιατί στο ποδόσφαιρο έπρεπε να λειτουργήσει κάτι διαφορετικό; Μήπως οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, οι διαιτητές και το προσωπικό των σωματείων δεν  αξίζουν να απολαμβάνουν την ίδια ασφάλεια για την υγεία τους;

Η διακοπή των Πρωταθλημάτων, ούτε «μαγειρεύτηκε» ούτε προσχεδιάστηκε. Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα της Ομοσπονδίας προβαίναμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, σε περίπτωση που θα συνεχιζόταν η σεζόν να είμαστε έτοιμοι. Υπάρχει αλληλογραφία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας και την UEFA για την εξασφάλιση ξένων διαιτητών, οι οποίοι μαζί με τους Κύπριους θα ολοκλήρωναν την σεζόν.

Είχα εξασφαλίσει ανεπίσημα από την UEFA παράταση μέχρι τις αρχές Αυγούστου για να ολοκληρωθεί τόσο το Πρωτάθλημα Cyta, όσο και το κύπελλο Coca – Cola. Υπέβαλα προτάσεις προς τους Προέδρους να μεταφέρουμε την αγωνιστική δράση Αύγουστο – Σεπτέμβρη ανεξάρτητα από τις ομάδες που θα δηλώναμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με όλα αυτά, δεν  νομίζω να έγιναν «μαγειρέματα» ή να επεδίωκα την διακοπή».

 

ΜΕΡΟΣ 5: 

Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου

Ερώτηση 1:  Γιατί δεν αξιοποιήθηκε η προθεσμία τις ΟΥΕΦΑ μέχρι τις 25/5 την στιγμή που η εικόνα στην χώρα μας είναι ενθαρρυντική;   Πώς είναι δυνατόν χώρες με σοβαρότερα προβλήματα κορωνοϊού να έχουν βρει τρόπους να προστατευτούν και να παίξουν ποδόσφαιρο και ποιες ενέργειες θα γίνουν από πλευράς ΚΟΠ (σε όλα τα επίπεδα) για να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα το Πρωτάθλημα της νέας χρονιάς;  Σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα σε μεταγενέστερο στάδιο και κατά την διάρκεια του νέου πρωταθλήματος ( οι επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι θα συμβεί) θα έχουμε εκ νέου διακοπή;

«Δεν υπήρχε λόγος να περιμένουμε μέχρι τις 25 του Μάη, κρατώντας για ακόμη δέκα περίπου μέρες σε αβεβαιότητα τις ομάδες, τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους, από την στιγμή που η θέση των επιδημιολόγων ήταν ξεκάθαρη και μη διαπραγματεύσιμη όσον αφορά την εφαρμογή βασικών προνοιών του πρωτοκόλλου που ετοίμασε η ΚΟΠ και κυρίως, όσον αφορά την καραντίνα των δεκατεσσάρων ημερών. Μας αναφέρθηκε ξεκάθαρα πως δεν υπήρχε περίπτωση να διαφοροποιηθούν τα Διατάγματα.

Η βασική διαφορά με άλλες χώρες που έχουν επαναρχίσει τα πρωταθλήματα τους ή θα τα επαναρχίσουν, είναι η υιοθέτηση του ποδοσφαιρικού πρωτοκόλλου που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες από τις τοπικές αρχές. Στη Γερμανία,  στην Αυστρία και στην Ουγγαρία για παράδειγμα, σε περίπτωση κρούσματος σε ομάδα, απομονώνεται μόνο το κρούσμα ενώ στην Ελλάδα, η καραντίνα είναι μόλις πέντε ημέρες και όχι δεκατέσσερις. Χθες είδαμε το παράδειγμα της Αγγλίας με έξι κρούσματα σε ομάδες της Premier League, τα οποία, θα μπουν σε αυτό – απομόνωση μόνο για μια εβδομάδα. Ένα μόνο κρούσμα να είχαμε σε ομάδα στην Κύπρο, αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν;

Όσον αφορά το νέο Πρωτάθλημα, τα δεδομένα με την πανδημία διαφοροποιούνται συνεχώς. Δεν εξαρτώνται όλα αποκλειστικά από εμάς αλλά από την πορεία της πανδημίας. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τότε, τα διατάγματα που θα είναι σε ισχύ από την Κυβέρνηση θα είναι τέτοια που θα μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε το νέο Πρωτάθλημα.

Ζούμε όλοι σε πρωτόγνωρες καταστάσεις που είναι δύσκολο για τον οποιοδήποτε να προβλέψει με ευκολία την επόμενη ημέρα. Όμως, ως Ομοσπονδία, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή του επόμενου Πρωταθλήματος και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε.

Ερώτηση 2: Οι ομάδες που εξασφάλισαν ευρωπαϊκά εισιτήρια, τα εξασφάλισαν με βάση τη βαθμολογία της διακοπής. Κάτι που χαρακτηρίζεται δίκαιο από την στιγμή που είχαμε οριστική διακοπή. Όσον αφορά την διαβάθμιση και την άνοδο, η Δόξα ήταν στο μείον εννέα από την παραμονή και ο Άρης στο μείον δύο από την άνοδο. Θεωρείται δίκαιο να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία η Δόξα και ο Άρης στην δεύτερη;  

Αυτό είναι και ένα σημείο που επικαλούνται κάποιοι για να σας καταλογίσουν σε προσωπικό επίπεδο σωρεία κατηγοριών για συναλλαγές, προαποφασισμένες αποφάσεις κλπ.  Πως απαντάτε και αν θεωρείτε ότι κάποιοι σας έχουν στοχοποιήσει για συγκεκριμένο λόγο επιδιώκοντας την απαξίωση σας στην κοινή γνώμη.

«Το έχω πει αρκετές φορές και το επαναλαμβάνω: Δεν υπήρχε απόφαση με την οποία να μην υπήρχε έστω μια ομάδα που να μην νιώθει αδικημένη. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, μέσα από τις οποίες ήταν αδύνατο να μην υπάρχουν ομάδες που να νιώθουν το αίσθημα της αδικίας. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη βαθμολογία της  Α’ Κατηγορίας με τη βαθμολογία της Β’ Κατηγορίας. Θα ήταν σωστό κατά την άποψη σας να εφαρμόσουμε τον υποβιβασμό από την Α’ Κατηγορία κατά το ήμισυ; Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Είχε και η Δόξα τις πιθανότητες της να παραμείνει στην Α΄ Κατηγορία όπως και ο Άρης να ανέβει στην Α΄ Κατηγορία.

Τίποτα προαποφασισμένο δεν υπήρξε. Όλα προέκυψαν από την απρόσμενη λαίλαπα της πανδημίας που επηρέασε τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα. Πήραμε συλλογικές αποφάσεις, σχεδόν με συντριπτική πλειοψηφία και οφείλουμε όλοι, ακόμη και αυτοί που διαφωνούν, να τις σεβαστούμε.

Όσον αφορά τις κατηγορίες σε προσωπικό επίπεδο και την στοχοποίηση μου από κάποιους όπως λέτε, αυτό είναι  κάτι που δεν με ξαφνιάζει. Όποιος βρίσκεται σε σημαντικές θέσεις και ηγείται σημαντικών κέντρων λήψης αποφάσεων, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τέτοιες συμπεριφορές. Αν κάποιες κρύβουν σκοπιμότητές, ενδεχομένως ναι.

Όμως, δεν πρόκειται να με επηρεάσουν στο να επιτελέσω το έργο το οποίο τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΠ χωρίς αρνητική ψήφο, με έχουν επιλέξει να επιτελέσω.  Έχουμε δημοκρατία, ο καθένας δικαιούται να εκφράζει τις απόψεις του, μέχρις όμως του σημείου που αυτές οι απόψεις δεν ξεπερνούν  τα όρια της προσβολής και της προσωπικής εμπάθειας».

Φιλελεύθερος, www.goal.com.cy

Ερώτηση 1:  Η «οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων» προβλήθηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τον άμεσο τερματισμό των εγχώριων διοργανώσεων. Τα πλείστα σωματεία σε δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων τους, καθώς επίσης και η ανακοίνωση της ΚΟΠ της 15ης Μαΐου 2020, τόνιζαν ότι λόγω κορωνοϊού «ο παράγοντας που επιτείνει την ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία για τα σωματεία είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι». Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον («δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και αβεβαιότητας για το μέλλον») πως σχολιάζετε το γεγονός ότι, ούτε ένα σωματείο δεν έθεσε θέμα δραματικής μείωσης του αριθμού των ξένων παικτών και των ξένων στον κατάλογο Β που θα μείωνε δραματικά τον προϋπολογισμό τους; Απόφαση που ταυτόχρονα θα βοηθούσε τα μέγιστα τους Κύπριους ποδοσφαιριστές και κατ’ επέκταση την Εθνική μας ομάδα να βελτιωθεί και να έχει μεγαλύτερη προοπτική; 

Πάντα σε σχέση με το οικονομικό, πως τεκμηριώνεται η οικονομική ζημιά λόγω της πανδημίας του COVID-19 σε συλλόγους με μικρό όγκο οπαδών; Σε πραγματικούς αριθμούς πόση είναι ζημιά για αυτές τις ομάδες που στους πλείστους αγώνες τους δεν έχουν έσοδα;

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊου έχει προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στα Σωματεία και οι συνέπειες θα είναι εμφανείς και στην επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Αποτελεί επίσης γεγονός ότι δεν τέθηκε προς συζήτηση το θέμα μείωσης των ξένων ποδοσφαιριστών, όμως, έχω την άποψη πως δεν χρειάζεται αναπροσαρμογή στους κανονισμούς για να εμπιστευτούν οι ομάδες τους Κύπριους ποδοσφαιριστές. Θεωρώ ότι είναι κάτι που θα έρθει από μόνο του. Οι ομάδες θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους στην επόμενη αγωνιστική περίοδο. Αυτό, από τη μια θα συνεπάγεται μικρότερα συμβόλαια και από την άλλη, θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε Κύπριους ποδοσφαιριστές, κάτι που όπως σωστά έχετε αναφέρει, θα βοηθήσει και την Εθνική μας ομάδα.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται, να προσθέσω και το εξής: Οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να γίνονται πιο ανταγωνιστικοί και να κερδίζουν θέση στην ομάδα τους, όχι λόγω εθνικότητας αλλά λόγω ικανότητας. Ήδη, από φέτος με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε ομάδες,  ακόμα και πρωταγωνίστριες,  να δίνουν περισσότερες ευκαιρίες σε νεαρούς Κύπριους ποδοσφαιριστές και σίγουρα, δεν έχουν μετανιώσει για την επιλογή τους.

Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας και την οικονομική ζημιά των ομάδων με μικρό όγκο φιλάθλων, ασφαλώς, τα έσοδα τους δεν είναι από τα εισιτήρια, τουλάχιστον στη Β’ φάση του Πρωταθλήματος όπου δεν αγωνίζονται με τις ομάδες που έχουν πολλούς φιλάθλους. Τα Σωματεία αυτά, όπως και όλα τα υπόλοιπα, έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες εσόδων από την στάση πληρωμών από τις τηλεοπτικές πλατφόρμες, από την στάση πληρωμών από χορηγούς, διαφημίσεις στο γήπεδο καθώς και άλλες εισφορές που λάμβαναν από εταιρείες ή πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας που προκύπτουν από τη συνεχή επικοινωνία με τα Σωματεία μας, η συνολική ζημιά των Σωματείων Α’ Κατηγορίας για την ποδοσφαιρική περίοδο 2019-2020, θα προσεγγίσει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Η τεράστια ζημιά όμως, είναι αυτή που έρχεται για την επόμενη αγωνιστική περίοδο και η οποία σίγουρα, δεν θα είναι κάτω από δέκα εκατομμύρια ευρώ , αν δεν επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα. Αν επιτραπεί η μερική παρουσία φιλάθλων, είτε από ξεκίνημα της σεζόν, είτε μετά την έναρξη, ενδεχομένως η ζημιά να περιοριστεί στα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά για τη νέα χρονιά, να αναφέρω τις απώλειες από τα εισιτήρια διαρκείας, πέραν από τις μειώσεις σε χορηγούς και διαφημίσεις.

Αφού μιλάμε για κόστος και ζημιές λόγω του κορωνοϊου, θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης  ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές στο γηπέδων και στα προπονητικά κέντρα των ομάδων που έχουν να κάνουν με την υγιεινή.

Επίσης για να αντιληφθείτε ένα μέρος του επιπρόσθετου κόστους που θα είχαν τα Σωματεία αν συνεχιζόταν το Πρωτάθλημα, το κόστος για τα τεστ κορωνοιου που θα υποβάλλονταν οι ομάδες, θα ανέρχονταν συνολικά στις 215.000 ευρώ. Αν την νέα χρονιά, δεν βρεθεί εμβόλιο,  αυτό το κόστος θα διπλασιαστεί ή ακόμα θα τριπλασιαστεί.

Ως Ομοσπονδία επεξεργαζόμαστε διάφορα μέτρα και σενάρια στήριξης των Σωματείων μας γιατί διαβλέπουμε τον κίνδυνο που υπάρχει και παραμένουμε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το αρμόδιο υπουργείο, στο οποίο πρόσφατα κάναμε συγκεκριμένες εισηγήσεις».

Ερώτηση 2: Η απόφαση για αύξηση των ομάδων σε 14 πώς δικαιολογείται με την πανδημία του κορωνοϊού και την απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος και πώς διασφαλίζει η ΚΟΠ την έναρξη του νέου πρωταθλήματος τον Αύγουστο νοουμένου ότι ορισμένα σημεία του πρωτοκόλλου όπως «το τι θα ισχύει στο ενδεχόμενο θετικού κρούσματος» είναι αντίθετα με τα διατάγματα της Κυβέρνησης. Τίθεται σε κίνδυνο η έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος;

«Έχω κληθεί από αρκετούς συναδέλφους σας να τοποθετηθώ στο ερώτημα για την αύξηση των ομάδων και αντιλαμβάνομαι πλήρως τους λόγους, αφού είναι κάτι που συζητά έντονα ο φίλαθλος κόσμος. Στις αποφάσεις που λήφθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία,  λαμβάνονται υπόψη πολλές παράμετροι που ο κόσμος σίγουρα δεν γνωρίζει.

Επαναλαμβάνω ότι  η απόφαση δεν πάρθηκε με σκοπιμότητες αλλά εξ ανάγκης. Από την στιγμή που διακόπηκε το Πρωτάθλημα έπρεπε να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις και η αύξηση των ομάδων ήταν μια εξ αυτών. Θυμίζω ότι δεν θα ισχύσει η διαβάθμιση σε όλες τις Κατηγορίες της ΚΟΠ, όχι μόνο στην πρώτη, προσπαθώντας να μειώσουμε με τον τρόπο αυτό τις όποιες αδικίες προκαλεί η διακοπή των Πρωταθλημάτων.

Για το νέο Πρωτάθλημα, όλα εξαρτώνται από την πορεία της Πανδημίας. Ευελπιστούμε πως οι επιδημιολογικές συνθήκες θα είναι τέτοιες, που θα επιτρέψουν διαφοροποίηση των διαταγμάτων και υιοθέτηση των απόψεων μας για τη διαχείριση θετικού κρούσματος. Με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και τις αισιόδοξες προβλέψεις που γίνονται για την πορεία της πανδημίας, θέλω να πιστεύω πως δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η κανονική έναρξη των διοργανώσεων μας της επόμενης αγωνιστικής περιόδου».

 

ΜΕΡΟΣ 6:

Συγκρότημα ΔΙΑΣ

Ερώτηση 1: Πόσο ασφαλής είναι η παρουσία των ομάδων μας στην Ευρώπη και ποιες είναι οι αρχικές σκέψεις για το νέο πρωτάθλημα;

«Όλο αυτό το διάστημα των δύο περίπου μηνών, ως Ομοσπονδία κρατούσαμε πλήρως ενήμερη την UEFA για το τι συνέβαινε στην Κύπρο. Ήδη έγινε μια πρώτη ενημέρωση για την απόφαση που λάβαμε την περασμένη Παρασκευή ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες, θα στείλουμε στην UEFA πλήρως αιτιολογημένη τη θέση μας γιατί προχωρήσαμε σε διακοπή του Πρωταθλήματος Cyta και του Κυπέλλου Coca – Cola. Έχει γίνει μια προσεκτική μελέτη στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, για να μην τίθεται θέμα να κινδυνεύσει η συμμετοχή των εκπροσώπων μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Για το νέο Πρωτάθλημα, εμπόδιο προς το παρών αποτελεί το γεγονός ότι η UEFA δεν ανακοίνωσε ακόμη το καλεντάρι της για τη νέα χρόνια. Έχουμε κάνει διάφορες σκέψεις, όμως, σε αυτή τη φάση θα πρέπει να περιμένουμε γιατί, υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Μια πρώτη σκέψη για την Α’ Κατηγορία, είναι να έχουμε ένα Πρωτάθλημα δύο γύρων με άμεση διαβάθμιση δύο ομάδων. Στη συνέχεια, οι δώδεκα ομάδες να χωριστούν σε δύο ομίλους των έξι και να γίνουν αγώνες play-off. Από το Β’ όμιλο, θα διαβαθμιστούν άλλες δύο ομάδες. Αυτό το πλάνο θα εφαρμοστεί, νοουμένου ότι θα μας το επιτρέψουν τα χρονικά περιθώρια.

Ωστόσο, όσον αφορά τος υπόλοιπες κατηγορίες που δεν επηρεάζονται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχουν αρχίσει τα αρμόδια τμήματα στην ΚΟΠ να μελετούν τις λεπτομέρειες για τη νέα χρόνια».

Ερώτηση 2: Υπάρχει η άποψη ότι είχε στην ατζέντα του την αύξηση των ομάδων και η όλη ιστορία με τον κορωνοϊό του έδωσε την αφορμή να την προωθήσει. Αν υπάρχει δέσμευση εκ μέρους του ότι θα τηρηθεί η μείωση σε 12 την περίοδο 21-22 και δεν θα επιτρέψει να ξαναμπεί στην ατζέντα το 14.

«Όσον αφορά τη μείωση των ομάδων σε δώδεκα την περίοδο 2021-2022, υπάρχει  η ομόφωνη απόφαση / δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ όπως αυτή προέκυψε στη συνεδρία της 16ης Μαΐου, όταν είχαμε αποφασίσει αύξηση των ομάδων για την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, στην απόφαση που δημοσιοποιήσαμε, είπαμε πως στο επόμενο Πρωτάθλημα θα υποβιβαστούν τέσσερις ομάδες και θα ανέλθουν από τη Β’ Κατηγορία δύο ομάδες.

Το θέμα της αύξησης των ομάδων είχε τεθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια από διάφορες ομάδες, όμως δεν ήταν στη δική  μου ατζέντα. Για αυτό και το απέρριψα το 2018, όταν είχε τεθεί σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ από αριθμό Σωματείων.

Η απόφαση για αύξηση των ομάδων, δεν ήταν προσωπική μου απόφαση αλλά εισήγηση των μελών της Γενικής Συνέλευσης η οποία ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου. Υπό τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν, σύμφωνη ήταν και η δική μου άποψη, με την προϋπόθεση ότι η αύξηση θα ήταν μόνο για ένα χρόνο. Άρα, δεν μπορεί να μου αποδίδεται προσωπικά μια τέτοια απόφαση, όταν υιοθετήθηκε σχεδόν από το σύνολο των ομάδων Α’ και Β’ Κατηγορίας».

ΣΠΟΡ ΦΜ 95:
Ερώτηση 1: Γιατί δεν εξαντλήθηκε το χρονικό περιθώριο μέχρι τις 25 Μαΐου (που καθορίζει η ΟΥΕΦΑ)  για τη λήψη τελικής απόφασης και παράλληλα γιατί δεν έγινε προσπάθεια μέχρι την ημερομηνία αυτή να πειστούν οι επιδημιολόγοι του κράτους να διαφοροποιήσουν τη θέση τους σε σχέση με το θέμα διαχείρισης κρούσματος σε ομάδες, στο σοβαρό ενδεχόμενο μάλιστα η γενική κατάσταση στη χώρα τις επόμενες μέρες να παρουσίαζε περαιτέρω βελτίωση;

«Οι θέσεις που εκφράστηκαν στη συνάντηση στο Προεδρικό από τους επιδημιολόγους που συμβουλεύουν την  Κυβέρνηση, ήταν τέτοιες που δεν μας επέτρεπαν να καθυστερήσουμε τη λήψη απόφασης και να παρατείνουμε το κλίμα αβεβαιότητας στις ομάδες και στους ποδοσφαιριστές. Μας είχε γίνει ξεκάθαρο με τον πιο επίσημο τρόπο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας πως δεν επρόκειτο να διαφοροποιηθούν τα διατάγματα προκειμένου να υιοθετηθεί το ποδοσφαιρικό Πρωτόκολλο που είχαμε ετοιμάσει και στην όλη συζήτηση που έγινε, οι επιδημιολόγοι ήταν πάντα σταθεροί σε αυτή τη θέση. Άρα, δεν θα είχε καμιά ουσία να εξαντλήσουμε το χρονικό περιθώριο της 25ης Μαΐου».

Ερώτηση 2: Πως απαντάτε στις επικρίσεις για επιλεκτική αποδοχή των βαθμολογικών δεδομένων, με απώτερο στόχο την ικανοποίηση του αιτήματος για αύξηση των ομάδων στην Α’ κατηγορία,  λαμβάνοντας υπόψη στην πρώτη κατηγορία μόνο τα βαθμολογικά δεδομένα των πρώτων ομάδων, για την κατανομή θέσεων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και όχι του υποβιβασμού και την ίδια ώρα στο πρωτάθλημα δεύτερης κατηγορίας τα βαθμολογικά κριτήρια μόνο για άνοδο και όχι υποβιβασμό.

«Δεν έχει γίνει επιλεκτική αποδοχή των βαθμολογιών. Για αυτό και άλλωστε δεν ανακηρύξαμε Πρωταθλήτρια ομάδα σε οποιαδήποτε Κατηγορία. Στην Α’ Κατηγορία, λάβαμε υπόψη τα βαθμολογικά δεδομένα των πρώτων ομάδων γιατί είχαμε υποχρέωση να καθορίσουμε τις ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ακολουθώντας τα κριτήρια και τις οδηγίες της UEFA.

Σε όλες τις Κατηγορίες πήραμε τις ίδιες αποφάσεις: Να μην ισχύσει ο υποβιβασμός παρά μόνο η άνοδος στην πιο πάνω Κατηγορία, όσων ομάδων το δικαιούνται την στιγμή της διακοπής των Πρωταθλημάτων. Θα προκαλούσαμε ακόμη μεγαλύτερη αδικία αν αποφασίζαμε υποβιβασμό ομάδων πριν την ολοκλήρωση των Πρωταθλημάτων. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, σε πρωτόγνωρες συνθήκες με πρώτιστο στόχο, να μειώσουμε όσο το δυνατό μπορούσαμε τις αδικίες που θα προκύπταν από τη διακοπή των διοργανώσεων μας.

Σε περίπτωση που παίρναμε οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις, εκεί θα ήταν που θα κατηγορούμασταν, διότι, στην όποια άλλη απόφαση μας, θα υπεισερχόταν ο ανθρώπινος παράγοντας και με την προκατάληψη που υπάρχει, θα ήταν ακόμη πιο μεγάλα τα προβλήματα».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy