Όλα όσα απάντησε ο πρόεδρος της ΚΟΠ, τα συμπεράσματα δικά σας…

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας απαντά στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ για τις τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, υπό το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊου.

Δεκατρία ΜΜΕ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Προέδρου της ΚΟΠ και υποβλήθηκαν είκοσι έξι συνολικά ερωτήσεις. Η διαδικασία των απαντήσεων αρχίζει σήμερα Τρίτη  και θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα.

Δημοσιεύουμε τις σημερινές(19/5) απαντήσεις του Προέδρου της ΚΟΠ με αναφορά στο ΜΜΕ από το οποίο υποβλήθηκαν, παραθέτοντας την ερώτηση.

ΜΕΡΟΣ 1:

Τηλεοπτικός σταθμός OMEGA
Ερώτηση 1: Ποιοι επιστήμονες αποτελούσαν  την επιστημονική ομάδα της ΚΟΠ και συμμετείχαν στην ετοιμασία του πρωτοκόλλου που υπέβαλε η ΚΟΠ στο Υπουργείο Υγείας;

«Αμέσως μετά πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 30 Απριλίου 2020, έδωσα οδηγίες στο Γενικό Διευθυντή και στο τεχνικό τμήμα της Ομοσπονδίας οι οποίοι γνωρίζουν τη ρουτίνα των ποδοσφαιριστών και προπονητών, το πως λειτουργούν τα προπονητικά κέντρα, τους κανόνες διεξαγωγής αγώνα, το κόσμο που εμπλέκετε σε ένα αγώνα και γενικά ότι έχει να κάνει με τη καθημερινότητα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δεδομένα που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν, να προχωρήσουν στις διαδικασίες συγκρότησης ενός ποδοσφαιρικού πρωτοκόλλου, με βασικούς άξονες πρωτόκολλα τα οποία είχαν ήδη οριστικοποιηθεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σε πρώτη φάση, έγινε επικοινωνία με την UEFA και άλλες Ομοσπονδίες για να λάβουμε επίσημα τα πρωτόκολλα ενώ ταυτόχρονα έγινε επαφή με ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι μας καθοδήγησαν στην συγκρότηση του πρωτοκόλλου. Επίσης, για τη σύνταξη του πρωτοκόλλου, για συγκεκριμένα θέματα όπως η διάρκεια προετοιμασίας των ομάδων ζητήσαμε και την άποψη όλων των προπονητών των ομάδων Α’ Κατηγορίας καθώς και άλλων επιστημόνων όπως του Κέντρου Αθλητικών Ερευνών Κύπρου. Στο τελικό στάδιο και πριν την υποβολή του, ζήτησα την επιστημονική άποψη του γνωστού καρδιολόγου Δρ. Πέτρου Αγαθαγγέλου ο οποίος μάλιστα, χαρακτήρισε το πρωτόκολλο ως ολοκληρωμένο και λειτουργικό».

Ερώτηση 2: Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η ΚΟΠ για τη διακοπή του πρωταθλήματος  ήταν η απόρριψη  προνοιών του πρωτοκόλλου της Ομοσπονδίας και δη το θέμα κρούσματος σε ομάδα.  Η ΚΟΠ ζητούσε όπως μπαίνει σε καραντίνα μόνο το άτομο και όχι όλη η ομάδα. Εφόσον τα διατάγματα  για το ποδόσφαιρο, όπως ξεκαθάρισε η Κυβέρνηση,  παραμένουν ως έχουν και με δεδομένη την απόρριψη της εισήγησης της ΚΟΠ και άρα σε περίπτωση κρούσματος σε ομάδα  θα μπαίνει σε καραντίνα όλη η ομάδα, μπορεί με αυτά τα δεδομένα να αρχίσει το πρωτάθλημα της νέας περιόδου, με υπαρκτό τον κίνδυνο να μην τελειώσει;

-«Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως, το πρωτόκολλο δεν απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση στην ολότητα του, όμως, τα σημεία στα οποία εισπράξαμε την αρνητική απάντηση των επιδημιολόγων, δεν επέτρεπαν την εφαρμογή του. Πρόκειται για σημεία τα οποία προκάλεσαν και προκαλούν πολλές συζητήσεις και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ιταλία) όπου η μη αποδοχή τους από πλευράς επιδημιολόγων και Κυβέρνησης, οδηγεί σε αδιέξοδο τις συζητήσεις για επανέναρξη των διοργανώσεων τους.

Στη συνάντηση της 15ης Μαΐου στο Προεδρικό, μας έγινε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να αλλάξουν πριν από τις 9 Ιουνίου τα διατάγματα για μη χρήση των αποδυτηρίων και των γυμναστηρίων και δεν θα επιτραπούν οι προπονήσεις με επαφές μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Επίσης, οι επιδημιολόγοι επέμεναν στη θέση τους ότι θα έπρεπε να υπάρχει απόσταση δέκα μέτρων μεταξύ των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια της προπόνησης πριν από την ίδια ημερομηνία (9 Ιουνίου) και πως, σε περίπτωση θετικού κρούσματος κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, όλη η ομάδα θα πρέπει να μπει σε καραντίνα για διάστημα δεκατεσσάρων ημερών.

Σε περίπτωση  δε επανέναρξης του Πρωταθλήματος, οι αντίπαλες ομάδες που αγωνιστήκαν με την ομάδα στην οποία εντοπίστηκε κρούσμα, οι ποδοσφαιριστές τους θα έπρεπε επίσης να μπουν σε καραντίνα. Καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών, αντιλαμβάνεστε ότι θα συνεπαγόταν με διακοπή του Πρωταθλήματος, με όλες τις συνέπειες που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο.

Σε σχέση με την χρήση των εγκαταστάσεων των ομάδων, εμάς η άποψη μας ήταν ότι από τη στιγμή που θα ελέγχονταν με τεστ τουλάχιστον τρεις φόρες μέσα σε ένα μήνα όλοι όσοι θα χρησιμοποιούσαν το αθλητικό κέντρο και δεν θα είχαν δικαίωμα να εισέλθουν άλλοι, έπρεπε να γίνει δεκτό το αίτημα για χρήση των αποδυτηρίων και των γυμναστηρίων με τα μέτρα που λήφθηκαν υπόψη και καταγράφονταν αναλυτικά στο πρωτόκολλο.

Όσον αφορά τα δεδομένα για το νέο Πρωτάθλημα και κυρίως το σημείο το οποίο αναφέρεται για την περίοδο καραντίνας σε περίπτωση κρούσματος, δεν σας κρύβω την ανησυχία μας αλλά ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι τέτοια, ούτως ώστε οι επιδημιολόγοι να διαφοροποιηθούν από τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν επί του συγκεκριμένου θέματος.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται μέχρι την έναρξη του Πρωταθλήματος, να προκύψουν εξελίξεις και πρόοδος στις προσπάθειες των επιστημόνων παγκοσμίως για φάρμακα ή ακόμη και εμβόλιο κατά του κορωνοϊου.

Επίσης, ενόψει της νέας χρονιάς, θα συσταθεί ειδική ομάδα με τη συμμετοχή με εμπειρογνωμόνων για τη διαμόρφωση προτάσεων, ανάμεσα στις οποίες και διεξαγωγή αγώνων με την παρουσία φιλάθλων.  Η ανησυχία να ξεκινήσει μια διοργάνωση και να μην ολοκληρωθεί εν μέσω πανδημίας, ήταν κάτι που έντονα μας προβλημάτισε το τελευταίο διάστημα, για αυτό συμπεριελήφθησαν στο πρωτόκολλο της ΚΟΠ διατάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την ολοκλήρωση της».

Εφημερίδα Πολίτης
Ερώτηση 1: Πως αξιοποιείται από την ΚΟΠ η χορηγία / κονδύλι της UEFA 4,3 εκατομμυρίων ευρώ η οποία φέτος δόθηκε νωρίτερα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών; Δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα και πιστεύουμε πως στο πλαίσιο της διαφάνειας πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

«Η ΚΟΠ διαχρονικά χρηματοδοτεί έμμεσα τα Σωματεία της. Όπως για παράδειγμα την κάλυψη εξόδων διαιτησίας για όλα τα επίπεδα με ποσό που φτάνει το 1,3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο,  χρηματική στήριξη Σωματείων Β΄ Κατηγορίας, Γ ΄Κατηγορίας,  Σωματείων Σάλας, Γυναικείου Ποδοσφαίρου κλπ.

Τα χρήματα στα οποία αναφέρεστε, δεν αποτελούν οποιαδήποτε επιπρόσθετη χορηγία της UEFA είτε προς την ΚΟΠ είτε προς οποιαδήποτε άλλη Ομοσπονδία.

Αποτελούν προϋπολογισμένα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα των Ομοσπονδιών που θα δίνονταν μέχρι το 2021 και τα οποία απελευθερώθηκαν νωρίτερα. Στα χρήματα αυτά περιλαμβάνονται για παράδειγμα οι δαπάνες που αφορούν την ανάπτυξη των grassroots, του γυναικείου ποδοσφαίρου, την εφαρμογή του συμφώνου διαιτησίας, την εφαρμογή συμφώνου εκπαίδευσης προπονητών, την εφαρμογή των κανονισμών για τα κριτήρια UEFA, τους μισθούς του προσωπικού της Ομοσπονδίας και των Εθνικών ομάδων ενώ ένα μέρος, αφορά και το αθλητικό κέντρο των Εθνικών ομάδων στον Κόρνο.

Τα χρήματα αυτά, δεν έχουν δοθεί από την UEFA για να διαμοιραστούν από τις Ομοσπονδίες στα σωματεία και αυτό είναι ξεκάθαρο. Όμως, διαχρονικά δαπανούνται προς όφελος του ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση, προς όφελος των σωματείων».

Ερώτηση 2: Γιατί ο Πρόεδρος της ΚΟΠ δεν κάνει συνέντευξη τύπου και να αντιμετωπίσει τους δημοσιογράφους; Δεν είναι έλλειψη σεβασμού προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ; Γιατί επιλέγει να απαντά σε γραπτές ερωτήσεις και δεν μπαίνει σε συζήτηση;  

«Με όσους από εσάς είχα τη χαρά να συναντηθώ από κοντά, είμαι βέβαιος πως έχετε καταλάβει πως σε καμιά περίπτωση δεν αποφεύγω τους δημοσιογράφους. Ο σεβασμός μου προς εσάς και προς το επάγγελμα σας, είναι δεδομένος. Να είστε βέβαιοι πως όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν με απόλυτη άρση των περιοριστικών μέτρων, θα πούμε και από κοντά. Τη δεδομένη στιγμή, επέλεξα να απαντήσω σε ερωτήματα με αυτό τον τρόπο, ως λύση ανάγκης, προκειμένου να μην μείνει η παραμικρή σκιά ότι ο Πρόεδρος της ΚΟΠ αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια για τα θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο και τα οποία εκ καθηκόντως μαζί με τους συνεργάτες του διαχειρίζεται».

Τηλεοπτικό κανάλι Alpha Κύπρου και ιστοσελίδα www.alphaNews.Live

Ερώτηση 1: Ποια η διαφορά της Κύπρου από τη Γερμανία, η οποία με χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από εμάς, επανήλθε στην αγωνιστική δράση;

«Καταρχήν, υπάρχει μια τεράστια διαφορά σε ότι αφορά τις υποδομές, τις καιρικές συνθήκες καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να κάνω μια παρένθεση. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ποδοσφαιρική δράση στο Γερμανικό Πρωτάθλημα έγινε στους 17 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Κύπρο, αν δεν είχαμε το χτύπημα από τον κορωνοϊο, θα παίζαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο την τελευταία αγωνιστική της σεζόν στους 40 βαθμούς.

Η βασική όμως διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι πως η Γερμανική Κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα η ομάδα των επιδημιολόγων, ενέκρινε το πρωτόκολλο της Ομοσπονδίας, το οποίο, προνοεί πως, σε περίπτωση κρούσματος σε ομάδα, μπαίνει σε καραντίνα, μόνο το κρούσμα και όχι ολόκληρη η ομάδα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για έναρξη του Ιταλικού Πρωταθλήματος. Το ζήτημα αυτό, έγινε αποδεχτό και στην Ελλάδα (καραντινά για πέντε μέρες), αλλά όχι στην Κύπρο».

Ερώτηση 2: Ποιοι θα είναι οι τρόποι στήριξης των σωματείων, μέσω και των κονδυλίων που απελευθέρωσαν UEFA και FIFA;

«Όπως ανέφερε και σε προηγούμενη ερώτηση συναδέλφων σας, διαχρονικά η Ομοσπονδία στηρίζει τα σωματεία της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Αυτό δεν μπορεί να το διαψεύσει κανένας και μπορείτε να ρωτήσετε και τα ίδια τα Σωματεία.

Ακούω διάφορους να μιλούν για τα εκατομμύρια της ΚΟΠ. Όμως, τους διαφεύγει πως μέχρι και το τελευταίο σεντ που λαμβάνει η Ομοσπονδία ως χορηγία από την UEFA, οφείλει να λογοδοτήσει που και πως το έχει διαθέσει. UEFA και FIFA απαιτούν στοχευμένες ενέργειες από τις Ομοσπονδίες και όχι απλά τον ανεξέλεγκτο διαμοιρασμό μετρητών.

Αφού με ρωτάτε όμως πως στηρίζουμε τα Σωματεία μας, πέραν των όσων έχω αναφέρει πιο πάνω, απλά ως παράδειγμα, να αναφέρω τα πέντε εκατομμύρια ευρώ που θα δώσει η ΚΟΠ από τα αποθέματα της, ως μέρος των οφειλών των Σωματείων προς το κράτος, προκειμένου να επιτευχθεί μακροχρόνια συμφωνία εξόφλησης των παλιών οφειλών. Επιπλέον, για να μην επικεντρωνόμαστε στις ομάδες της Α’ Κατηγορίας, ως Ομοσπονδία βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα του ποδοσφαίρου και επιδιώκουμε να στηρίζουμε τις μικρές κατηγορίες, τα μικρά σωματεία και τις ακαδημίες, δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

Ενδεικτικά να αναφέρω πως, λόγω της Πανδημίας, δόθηκε πρόσφατα επιπρόσθετη χορηγία στη Β’ Κατηγορία και νέα χορηγία σε όλα τα Σωματεία Γ’ Κατηγορίας, συνολικού ύψους 350.000 ευρώ. Επιπλέον, να σας αναφέρω πως έχουμε δεσμευτεί πως, οποιαδήποτε επιπλέον κονδύλια έρθουν στην Ομοσπονδία θα διατεθούν προς όφελος των Σωματείων για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου,  με τρόπο που θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα της ΚΟΠ».

ΜΕΡΟΣ 2:

www. kerkida.net
Ερώτηση 1.Τι απαντάει ο Πρόεδρος της ΚΟΠ σε αυτούς που λένε ότι δεν χαλά χατίρι στους προέδρους των ομάδων;

«Δεν κάνουνε χατήρια σε κανένα. Η ΚΟΠ έχει σώματα λήψης αποφάσεων και διαδικασίες τις οποίες διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού. Οι  πρόεδροι είναι τα μέλη της ΓΣ. Πρόκειται για μια άτυπη λίγκα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έχει υποχρέωση να ακούσει και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απόψεις των Σωματείων που είναι αυτά που ζουν την καθημερινότητα του ποδοσφαίρου. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι απόψεις τους είναι απόλυτα ή σε σημαντικό βαθμό ομόφωνες. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κύπρο, δεν πρόκειται για κυπριακό φαινόμενο. Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις η Ομοσπονδία δεν δίστασε να διαφωνήσει με σωματεία όταν έκρινε ότι έπρεπε να το πράξει. Αυτή την προσέγγιση τη γνωρίζουν τα σωματεία και τη σέβονται.

Ερώτηση 2. Αφήνω πίσω το σήμερα και πάω στο αύριο. Τα ποδοσφαιρικά μας γήπεδα σε πολλά παιχνίδια ήταν εκκλησία. Μας λείπουν οι ΣΩΣΤΟΙ οργανωμένοι, όχι οι ταραξίες. Ως Πρόεδρος θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία για να “ζωντανέψουν”;

«Είμαι για δεκαετίες στο ποδόσφαιρο και να μου επιτρέψετε, έστω το ελάχιστο,  να νιώθω και εγώ φίλαθλος. Ναι, θέλουμε και εμείς να γεμίσουν τα γήπεδα με σωστούς και αγνούς φιλάθλους που αγαπούν το ποδόσφαιρο και υποστηρίζουν, χωρίς ακρότητες, τις ομάδες τους. Σύντομα θα καλέσω τις ηγεσίες των σωματείων μας να ανοίξουν ένα διάλογο με τα οργανωμένα σύνολα των φιλάθλων. Επιθυμώ αυτός ο δημόσιος διάλογος να γίνει από την αιγίδα μου. Η Ομοσπονδία είναι η πρώτη που επιδιώκει την παρουσία φιλάθλων κάθε ηλικίας στα γήπεδα. Έχουμε ανάγκη τον παλμό της κερκίδας και όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενη ερώτηση,  θα συσταθεί ειδική ομάδα με τη συμμετοχή και εμπειρογνωμόνων για τη διαμόρφωση προτάσεων, μεταξύ αυτών και η διεξαγωγή αγώνων με την παρουσία φιλάθλων από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς».

www.protathlima.com
Ερώτηση 1: Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου και των ΜΜΕ θεωρεί ότι η απόφαση που πάρθηκε για διακοπή ήταν προϊόν συνεννόησης και παρασκηνίου με σκοπό να εξυπηρετηθούν συμφέροντα οικονομικά και αγωνιστικά των σωματείων. Είναι ξεκάθαρο ότι η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου μας έχει κλονιστεί σε τεράστιο βαθμό και η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την ηγεσία της ΚΟΠ έχει χαθεί. Σκέφτεστε καθόλου την επιλογή της παραίτησης με σκοπό να βοηθήσετε το κυπριακό ποδόσφαιρο να γυρίσει σελίδα;

«Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες μια αγωνιώδη προσπάθεια να αναδειχθεί ότι δήθεν η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης και ακολούθως του Διοικητικού Συμβουλίου «μαγείρεψαν» την διακοπή. Αν όλα αυτά ήταν προμελετημένα και με δεδομένη την πλειοψηφία, γιατί να κάνουμε όλη αυτή τη διαδρομή; Μήπως δεν θα ήταν πιο εύκολο να προχωρούσαμε σε διακοπή όταν όλος ο κόσμος ήταν κλεισμένος στα σπίτια του και καθημερινά μετρούσαμε δεκάδες κρούσματα του κορονοϊού;

Όχι, όλα αυτά που λέγονται και γράφονται, διαψεύδονται από τα ίδια τα γεγονότα. Κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ποδοσφαιριστών στους αθλητικούς χώρους, όταν οι υποδείξεις των ειδικών ήταν ξεκάθαρες και δεν επέτρεπαν σωστή προετοιμασία και ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.

Η ΚΟΠ απέδειξε εμπράκτως ότι ήθελε να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια για ολοκλήρωση των διοργανώσεων της, κάτι που δυστυχώς στην πράξη αποδείχτηκε πως δεν ήταν εφικτό.

Τα οικονομικά δεδομένα των Σωματείων ήταν ασφαλώς κάτι που λήφθηκε υπόψη και το αναφέραμε και στην ανακοίνωση μας για τη διακοπή των Πρωταθλημάτων. Τα Σωματεία από τη διακοπή, θα χάσουν σημαντικά ποσά από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγούς. Άρα, πως μπορεί να υποστηρίζει κάποιος ότι μοναδικός γνώμονας μας για την απόφαση που πήραμε, ήταν τα οικονομικά συμφέροντα των Σωματείων;

Για τα αγωνιστικά συμφέροντα που αναφέρατε, ήταν εκτός συζήτησης και για αυτό θέλω να είμαι κατηγορηματικός.

Όσον αφορά την ερώτησή σας αν σκέφτομαι την παραίτηση, θεωρώ πως ένας πρόεδρος έχει υποχρέωση να επιτελεί το καθήκον του και να μην εγκαταλείπει την μάχη, εκεί που τον έταξαν αυτοί που τον ψήφισαν και τον στηρίζουν. Βέβαια, αν υπάρχουν δελφίνοι ας αποκαλυφθούν  και να βγουν να το πουν δημόσια. Δεν πρόκειται για ένα βασιλικό θρόνο, όπως νομίζουν κάποιοι, αλλά για μια ηλεκτρική καρέκλα».

Ερώτηση 2: Τα σωματεία τα οποία είναι συμβεβλημένα με την ΚΟΠ TV έχουν εισπράξει ολόκληρο το ποσό χωρίς να ολοκληρωθούν όλοι οι αγώνες; Εάν τα έχουν εισπράξει από την ΚΟΠ, η CΥΤΑ πλήρωσε την ομοσπονδία ολόκληρο το ποσό για την περίοδο 2019-20; Κι αν η CYTA δεν σας καταβάλει όλο το ποσό φυσιολογικά από την στιγμή που δεν έγιναν όλοι οι αγώνες θα αποκόψετε χρήματα από τα σωματεία του ΚΟΠ TV τη νέα χρονιά;
Αντιλαμβάνεστε ότι αν τα σωματεία αυτά πήραν όλα τα λεφτά από τα τηλεοπτικά δεν μπορούν να επικαλούνται σημαντικές οικονομικές ζημιές για τη σεζόν 2019-20 και από την άλλη δεν είχαν και κίνητρο να θέλουν να παίξουν αφού ήδη πήραν όλα τα χρήματα από τα τηλεοπτικά.

«Πρόκειται για μια σειρά ερωτημάτων που θέτει ο ΠΑΣΠ και οι δικηγόροι του κατ´ επανάληψη το τελευταίο διάστημα για να αποδείξει ότι τα σωματεία δήθεν γέμισαν τα ταμεία τους αλλά θέλουν να αφήσουν απλήρωτους τους παίκτες.

Θα σας απαντήσω. Από τον περασμένο Μάρτιο  η Cytavision, όπως και οι υπόλοιπες τηλεοπτικές πλατφόρμες, σταμάτησαν τις πληρωμές καθώς δεν υπήρχε ποδοσφαιρικό, τηλεοπτικό περιεχόμενο για προβολή. Οι συμφωνίες πάγωσαν και τώρα γίνονται διαβουλεύσεις στην βάση των προνοιών τους.

Όσον αφορά τα σωματεία που συμμετέχουν στο τηλεοπτικό πακέτο της ΚΟΠ, κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μειώσουμε τις απώλειες τους. Αυτά τα σωματεία, όπως και τα υπόλοιπα, έχασαν χορηγούς, διαφημίσεις και άλλες πηγές οικονομικής στήριξης.

Τα Σωματεία βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και  καλούνται να προετοιμαστούν για ακόμη μια πιο δύσκολη χρονιά την οποία θα ξεκινήσουν με μειωμένα έσοδα, όπως για παράδειγμα τα έσοδα που θα είχαν το καλοκαίρι από την πώληση εισιτηρίων διαρκείας».

ΜΕΡΟΣ 3:

Τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ 1 και www.ant1.com.cy

Ερώτηση 1. Πως σχολιάζεται το γεγονός ότι η  επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν συνάδει με την απόφαση για διακοπή του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, την στιγμή που σε άλλες χώρες, με μεγαλύτερο πρόβλημα, διεξάγονται ή θα διεξαχθούν διοργανώσεις.

«Οι προσεγγίσεις των επιδημιολόγων στην κάθε χώρα καθορίζουν πως θα λειτουργήσουμε και όχι η επιδημιολογική εικόνα που εισπράττουμε ως κοινωνία. Προφανώς λαμβάνονται υπόψη οι υποδομές και οι δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά επαναλαμβάνω πως οδηγός είναι τα Διατάγματα και τα πρωτόκολλα που εγκρίνουν οι επιδημιολόγοι.

Στη Γερμανία υιοθετήθηκε πρωτόκολλο που κρίθηκε ότι  μπορούσε  να οδηγήσει τις ομάδες στην ποδοσφαιρική δράση, έστω και αν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ήταν χειρότερη από τη δική μας.

Στην δική μας περίπτωση, στη συνάντηση της 15ης Μαΐου στο Προεδρικό, μας έγινε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να αλλάξουν πριν από τις 9 Ιουνίου τα διατάγματα για μη χρήση των αποδυτηρίων και των γυμναστηρίων και δεν θα επιτραπούν οι προπονήσεις με επαφές μεταξύ των ποδοσφαιριστών.

Επίσης, οι επιδημιολόγοι επέμεναν στη θέση τους ότι θα έπρεπε να υπάρχει απόσταση δέκα μέτρων μεταξύ των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια της προπόνησης πριν από την ίδια ημερομηνία και πως, σε περίπτωση θετικού κρούσματος κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, όλη η ομάδα θα πρέπει να μπει σε καραντίνα για διάστημα δεκατεσσάρων ημερών.

Σε περίπτωση επανέναρξης του Πρωταθλήματος, οι αντίπαλες ομάδες που αγωνίστηκαν με την ομάδα στην οποία εντοπίστηκε κρούσμα, οι ποδοσφαιριστές τους θα έπρεπε επίσης να μπουν σε καραντίνα. Καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών, αντιλαμβάνεστε ότι θα συνεπαγόταν με διακοπή του Πρωταθλήματος, με όλες τις συνέπειες που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο».

Ερώτηση 2: Με ποιο σκεπτικό δεν υπήρξε υποβιβασμός από την Α’ στη Β’ Κατηγορία και την ίδια ώρα, ανήλθαν δύο ομάδες από τη Β’ στην Α’.

«Υπήρξε αίτημα από δώδεκα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΠ, σε σύνολο 17 μελών όπως λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και του γεγονότος ότι δεν ολοκληρώθηκαν τα πρωταθλήματα, αφού έλαβαν υπόψιν τους και τις βαθμολογίες την μέρα διακοπής των πρωταθλημάτων, γίνει αναδιάρθρωση στον τρόπο διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων. Με την εισήγηση αυτή συμφωνούσαν και τα 15 από τα 16 σωματεία της Β’ κατηγορίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο,  που είναι το αρμόδιο όργανο να πάρει αυτή την απόφαση συζήτησε διεξοδικά αυτό το θέμα, μετά που συζητήθηκε και στην άτυπη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ. Να σημειώσω πως, τα 15 από τα 17 μέλη της Γενικής Συνέλευσης ήταν σύμφωνα με αυτή την αναδιάρθρωση, κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό  θα αδικούνταν λιγότερα Σωματεία. Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε αυτή την απόφαση σχεδόν ομόφωνα αφού την ψήφησαν 18 από τα 20 μέλη του.

Επιπρόσθετα, η απόφαση αυτή θα είναι μόνο για μία περίοδο, την περίοδο 2020/2021 και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεσμεύτηκαν ότι δεν θα επαναφέρουν τέτοια εισήγηση την επόμενη χρονιά.

Από την στιγμή που διακόπηκαν τα Πρωταθλήματα, δεν θα υπήρχε απόφαση από την οποία δεν θα προέκυπταν «αδικημένοι» η «ευνοημένοι».  Προσπαθήσαμε να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα μείωναν  στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον αριθμό των Σωματείων που ενδεχομένως να αδικούνταν από τις οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Όσον αφορά την αύξηση των ομάδων στην Ά κατηγορία που προέκυψε από αυτή την απόφαση, σας υπενθυμίζω ότι διαφώνησα όταν τέθηκε το θέμα σε Έκτακτη Γενική Καταστατική Συνέλευση τον Αύγουστο του 2018. Το ότι έχει γίνει μια μικρή παρέκκλιση για πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς με τη λιγότερη ζημιά, είναι προς όφελος των Σωματείων και κατ’ επέκταση του Ποδοσφαίρου μας. Στις αποφάσεις που λήφθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία,  λαμβάνονται υπόψη πολλές παράμετροι που ο κόσμος σίγουρα δεν γνωρίζει.

Συστήνω να κάνουμε όλοι λίγη υπομονή και όταν ανακοινωθεί η δομή και ο τρόπος διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος όλοι θα κατανοήσουν ότι η απόφαση δεν πάρθηκε με σκοπιμότητες αλλά εξ ανάγκης».

www.themasports.tothemaonline.com

Eρώτηση 1. Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι ακόμα και να έλεγαν ΝΑΙ οι επιδημιολόγοι στο πρωτόκολλο πάλι θα βρίσκατε τρόπο να διακόψετε το πρωτάθλημα; Και επίσης για το γεγονός ότι αρκετοί θεωρούν προσχεδιασμένη υπόθεση και την αύξηση ομάδων;

«Αυτή είναι μια υποθετική ερώτηση, όμως, η απάντηση είναι όχι.  Αν οι επιδημιολόγοι είχαν εγκρίνει τα κρίσιμα σημεία του Πρωτοκόλλου τα οποία έχω αναφέρει σε προηγούμενη απάντηση μου και κυρίως το θέμα με την ομαδική καραντίνα των δεκατεσσάρων ημερών, τότε, δεν θα υπήρχε κάποιος άλλος σοβαρός λόγος για μη επανέναρξη του Πρωταθλήματος. Επαναλαμβάνω πως ετοιμάσαμε ένα πλήρες και λειτουργικό πρωτόκολλο, στη βάση άλλων πρωτοκόλλων Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών οι οποίες επανήρχισαν τις διοργανώσεις τους.

Όσον αφορά την αύξηση των ομάδων, δεν ήταν μια προσχεδιασμένη απόφαση αφού δεν υπήρχε τέτοιο θέμα πριν την πανδημία αλλά, ήταν μια ανάγκη που προέκυψε μέσα από τις ειδικές συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. Η διακοπή των διοργανώσεων, προκάλεσε πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε με αποφάσεις οι οποίες, μπορεί να μην είναι αρεστές σε κάποιους, όμως τις θεωρούμε ωφέλιμες, βάσει των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί.

Επαναλαμβάνω ότι  πρόκειται για μια απόφαση που έχει ισχύει μόνο για την επόμενη περίοδο μετά από αίτημα 12 από τα 17 μελών της γενικής συνέλευσης και με την οποία, ήταν σύμφωνα τα 15 από τα 17 μέλη της Γενικής Συνέλευσης και ψήφισαν υπέρ τα 18 από τα 20 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ερώτηση 2. Ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι που στείλατε στην UEFA ως αιτιολογία για την διακοπή του πρωταθλήματος;

«Ο φάκελος προς την UEFA είναι στο τελικό στάδιο ετοιμασίας του και θα αποσταλεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Οι λόγοι της διακοπής που θα κοινοποιήσουμε προς την UEFA, είναι κατά βάση αυτοί που αναφέραμε και στην ανακοίνωση μας για διακοπή του Πρωταθλήματος. Δηλαδή, η υγεία όλων των εμπλεκομένων, η μη υιοθέτηση του ποδοσφαιρικού Πρωτοκόλλου από τους επιδημιολόγους, ο μη ικανοποιητικός χρόνος και τρόπος των ομάδων για προετοιμασία για την επόμενη χρονιά καθώς και το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας των ομάδων».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy