“Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω σε εκείνη τη μέρα θα έκανα ακριβώς το ίδιο, δηλαδή να προστατεύσω τα παιδιά μου”

Αποκλειστική συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας έδωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής ποδοσφαίρου σε Ακαδημίες, Μαρίνος Ερμογένους.

Ο Μαρίνος Ερμογένους εδώ και είκοσι δύο χρόνια βρίσκεται στους πάγκους και μαθαίνει τα μυστικά του ποδοσφαίρου σε νεαρά παιδιά. Πρόσφατα σε αγώνα για το προαιρετικό πρωτάθλημα βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» και δέχθηκε μια πολύ αυστηρή τιμωρία αποκλεισμού ενός χρόνου, επειδή προστάτεψε τα παιδιά της ομάδα του, που δέχθηκαν επίθεση από μαινόμενους «φιλάθλους». Δεν το μετανιώνει και θα έκανε ξανά το ίδιο, αφού η αγάπη του για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές είναι δεδομένη.

Η ιστοσελίδα μας ευχαριστεί τον Μαρίνο Ερμογένους και πάμε να δούμε τι μας ανέφερε:

Μαρίνο, μια δύσκολη περίοδος για όλους μας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοιού. Πως σε βρίσκει αυτή η κατάσταση, πως περνάς, τι σου λείπει στην καραντίνα;

Εδώ και μήνες βρίσκομαι στο σπίτι με τη σύντροφο μου και ασχολούμαστε κυρίως με θέματα του σπιτιού, γυμναζόμαστε όσο μπορούμε και επιμορφώνομαι διαδικτυακά σε διάφορα θέματα προπονητικής και γενικότερα του ποδοσφαίρου. Δυστυχώς η πανδημία που μας κτύπησε την πόρτα μας βρήκε ανέτοιμους κυρίως ψυχολογικά. Απ΄ ότι φαίνεται όμως όλο αυτό τελειώνει σύντομα και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Εμένα μου έχει λείψει ιδιαίτερα ο γιός μου τον οποίο και ανυπομονώ να συναντήσω. Προς το παρόν ακόμη λίγη υπομονή για να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Ποιες στιγμές σου έχουν μείνει χαραγμένες από την πορεία σου ως ποδοσφαιριστής;

Όταν αγαπάς το ποδόσφαιρο όλες οι στιγμές είναι ξεχωριστές και μοναδικές. Αν θα έπρεπε όμως να διαλέξω θα έλεγα την πρώτη μου συμμετοχή στο γήπεδο ως ποδοσφαιριστής στην ομάδα Β΄ κατηγορίας Κ.Ν. Μαρωνιτών με προπονητή τον κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη όντας 15 χρονών παιδί και δεύτερο που βοήθησα και εγώ με τον τρόπο μου δύο ομάδες να ανέβουν κατηγορία, τη ΣΕΚ Αγίου Αθανασίου και την Αναγέννηση Γερμασόγειας.

Πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την προπονητική;

Όπως σου έχω ήδη πει όταν έχεις πάθος για το ποδόσφαιρο και είσαι μόνο 32 ετών σίγουρα ψάχνεσαι για το παρακάτω βήμα. Πόσο μάλλον όταν ο τότε Τεχνικός διευθυντής της Ακαδημίας του Απόλλωνα Λεμεσού και φίλος μου Γιάννης Γιαγκουδάκης με παρότρυνε να γίνω μέλος της προπονητικής οικογενείας των ακαδημιών του Απόλλωνα. Αντιλαμβάνεσαι ότι η απόφαση ήταν πολύ εύκολη.

Πως εξελίχθηκε η καριέρα σου στους πάγκους; Εκτός από νεαρά παιδιά έχεις προπονήσεις και ποιο μεγάλους;

Αρχικά και εφόσον ήμουνα άπειρος ως προπονητής, ξεκίνησα με μικρές ηλικίες στα περιφερειακά κλιμάκια των ακαδημιών του Απόλλωνα και αργότερα αποκτώντας εμπειρία και με συνεχή επιμόρφωση συνέχισα με μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά. Είκοσι δύο χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στους πάγκους, εκ των οποίων τα 21 στον Απόλλωνα Λεμεσού και την τρέχουσα σεζόν στην ομάδα Κ17 του Άρη Λεμεσού. Παράλληλα για τρεις σεζόν ήμουν προπονητής των ομάδων Αμαθούς Αγίου Τύχωνα και ΑΕΚ Λεμεσού(Καθολικής).

Πρόσφατα με την ομάδα Κ17 του Άρη, υπήρξε ένα περιστατικό στον αγώνα με τη Δόξα εκτός έδρας, το οποίο έφερε τον αποκλεισμό σου για ένα χρόνο, πως έγινε αυτό;

Την τελευταία σεζόν ήμουν προπονητής της ομάδας Κ17 του Άρη Λεμεσού όπου τον περασμένο Δεκέμβριο σε παιχνίδι εκτός έδρας με την ομάδα της Δόξα Κατωκοπιάς, στην προσπάθεια μου να προστατεύσω τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών της ομάδας μου από μαινόμενους οπαδούς που προσπάθησαν να τους κτυπήσουν, αρνήθηκα να συνεχίσω τον αγώνα μέχρι να έρθει η Αστυνομία για προστασία, η οποία και κλήθηκε από τους φοβισμένους γονείς που έτυχε να παρακολουθούν εκείνη την μέρα τον αγώνα από τις κερκίδες. Ουδέποτε και επαναλαμβάνω ουδέποτε δεν αποχώρησα είτε εγώ είτε η ομάδα μου από τον αγωνιστικό χώρο. Δυστυχώς και για λόγους οι οποίοι πλέον είναι άνευ ουσίας, το φύλλο αγώνος του διαιτητή ήταν παραπλανητικό και η ποινή του αθλητικού δικαστή σχεδόν εξοντωτική, ίσως και πρωτάκουστη για τα Κυπριακά ποδοσφαιρικά δεδομένα. Αντιλαμβάνεσαι όταν μιλάμε για αποκλεισμό ενός έτους ότι μιλάμε για δύο σεζόν. (31/12/2019 μέχρι 31/12/2020). Φυσικά η αγάπη μου για τον ποδόσφαιρο ποτέ δεν υπερέβη και ούτε θα υπερβεί την αγάπη και την ευθύνη που έχω απέναντι στα ποδοσφαιρικά παιδιά μου. Άρα ακόμα κι αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω σε εκείνη τη μέρα θα έπραττα ακριβώς το ίδιο, δηλαδή να προστατεύσω τα παιδιά μου και να τα βάλω πάνω από κάθε προσωπική φιλοδοξία. Άλλωστε όσοι με γνωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, ποδοσφαιρικά και μη, δεν εξεπλάγησαν με την στάση που τήρησα εκείνη την μέρα στο γήπεδο.

Τι σκέφτεσαι να κάνεις μετά την τιμωρία; Θα συνεχίσεις;

Μα δεν γίνεται αλλιώς φίλε Γιώργο. Δεν διαγράφονται 22 χρόνια συνεχούς συμμετοχής στα ποδοσφαιρικά δρώμενα με μια κακιά στιγμή. Ίσα – ίσα, έχω ήσυχη τη συνείδηση μου με τον τρόπο αντίδρασης μου τη συγκεκριμένη μέρα και έχω δυναμώσει και πεισμώσει για την συνέχεια. Τώρα εάν θα συνεχίσω από τους πάγκους ή από άλλο ποδοσφαιρικό μετερίζι αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ήδη γίνονται κάποιες συζητήσεις με ομάδες και κάποιες σκέψεις ίσως και για κάτι σε ποιο ατομικό επίπεδο. Ας πούμε λοιπόν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Μαρίνο, πες μας την άποψη σου για τον τρόπο που δουλεύουν οι Ακαδημίες στην Κύπρο; Μπορούν να πάρουν τις ευκαιρίες οι νεαροί.

Πλέον οι ακαδημίες βρίσκονται σε επαγγελματικό επίπεδο με πολύ καλούς και επιμορφωμένους προπονητές οι οποίοι μπορούν να δώσουν εφόδια και γνώσεις στους ποδοσφαιριστές για να προχωρήσουν. Σίγουρα όμως αυτό που λέω πάντα στους ποδοσφαιριστές μου είναι ότι πρέπει να κάνουν αθλητική ζωή και θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά, να κάνουν θυσίες και να σπαταλήσουν πολλές ώρες στο γήπεδο και να έχουν υπομονή και επιμονή για να αναπτύξουν το ταλέντο τους.

Η άποψη σου γενικά για το ποδόσφαιρο στην Κύπρο

Οι Κυπριακές ομάδες έχουν πλέον στις τάξεις τους πολύς καλούς και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και προπονητές οι οποίοι έχουν ανεβάσει σημαντικά το επίπεδο. Εννοείται ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Προσωπική μου επιθυμία είναι να δω στα κυπριακά γήπεδα περισσότερους Κύπριους ποδοσφαιριστές. Ταλέντα υπάρχουν και οι ευκαιρίες πρέπει να δοθούν.

Ποιος προπονητής του εξωτερικού σου αρέσει;

Γιούργκεν Κλοπ νυν προπονητή της Λίβερπουλ.

Είσαι από τους παλαιότερους προπονητές στο χώρο. Πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να ακολουθήσει τις νέες μεθόδους προπονητικής;

Ο κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία και προσωπικότητα στο γήπεδο και σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να εξελίσσεται. Όμως με συνεχή ενημέρωση, επιμόρφωση, οργάνωση, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά μέσα στο γήπεδο μπορεί να προσαρμοστεί με τα εκάστοτε ποδοσφαιρικά δεδομένα και κατ’ επέκταση να εξελιχθεί.

Φίλε Μαρίνο κλείνοντας θα ήθελα να σε ευχαριστήσω ξανά για τη κουβέντα που κάναμε και θα θέλαμε να μας κάνεις το καταληκτικό σου σχόλιο.

Αρχικά να σε ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση που είχαμε έστω και τηλεφωνικά. Επίσης θα ήθελα να πω σε όλα τα ποδοσφαιρικά παιδιά μου να κάνουν υπομονή να τελειώσει όλο αυτό που ζούμε και όταν επιστρέψουν στα γήπεδα να δουλέψουν σκληρά για να επιτύχουν τους στόχους τους. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με στήριξαν στη δύσκολη ποδοσφαιρική μου δοκιμασία και ιδιαίτερα τη σύντροφο μου που είναι πάντα εκεί. Σύντομα θα τα πούμε και στο γήπεδο.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy