Εντυπωσιακή έρευνα για τη μετάδοση του ιού στο ποδόσφαιρο!

Η La Liga τονίζει πως είναι ελάχιστο το ρίσκο μετάδοσης του ιού μεταξύ των παικτών, ενώ οι Δανοί υποστηρίζουν πως οι ερασιτέχνες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τους επαγγελματίες.

Το ρίσκο μετάδοσης του κορονοϊού κατά τη διάρκεια ενός αγώνα είναι σημαντικά μικρότερο για τους ερασιτέχνες από ότι για τους επαγγελματίες, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι ερασιτέχνες και οι παίκτες των ομάδων Νέων βρίσκονται σε μια απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους για συνολικά μόλις για ένα λεπτό ανά ώρα παιχνιδιού, κατά μέσο όρο. Στο 60% των περιπτώσεων που παίκτες έρχονται σε κοντινή επαφή, η διάρκεια είναι μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο.

Τα ευρήματα αυτά θα προσφέρουν σημαντική ώθηση σε όσους ελπίζουν για την επιστροφή στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Η έρευνα διεξάχθηκε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους και το Πανεπιστήμιο Νότιας Δανίας. Σε προηγούμενη μελέτη, οι ίδιοι ερευνητές παρουσίασαν ότι οι τοπ παίκτες βρίσκονται μέσα σε απόσταση που μπορεί να διευκολύνει την μόλυνση για μόλις 88 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, μάλιστα, ανέφερε αυτά τα αποτελέσματα στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως το ρίσκο της μετάδοσης του κορονοϊού από τους παίκτες στο γήπεδο είναι «πρακτικά μηδαμινό». Η Covid-19 πιστεύεται ότι μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με το προσβεβλημένο άτομο για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Ο Tόμας Αντερσεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ααρχους, δήλωσε ότι οι Ομοσπονδίες και οι γιατροί σε ολόκληρη την Ευρώπη είχαν επικοινωνήσει μαζί του για να μάθουν περισσότερα μετά τη δημοσίευση της έρευνας. Οι υπολογισμοί βασίστηκαν στις κινήσεις των παικτών στη Superliga της Δανίας και περιελάμβαναν ανάλυση της επαφής μεταξύ παικτών όταν πανηγύρισαν ένα γκολ μαζί.

Ωστόσο, η απάντηση του προέδρου της LaLiga Χαβιέρ Tέμπας, είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο η ποδοσφαιρική κοινότητα αντέδρασε στην ανάλυση. Στην Ισπανία, η La Liga τόνισε: «Το να παιχτεί ποδόσφαιρο είναι, για παράδειγμα, πιο ασφαλές από το να πάει κάποιος στο super market ή το φαρμακείο».

Η έρευνα της Δανίας περιελάμβανε ανάλυση κατά θέση για τον κίνδυνο που ενέχουν οι ποδοσφαιριστές, με βάση τις επαφές που έχουν με άλλους παίκτες στο γήπεδο. Οι φορ διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, ενώ οι τερματοφύλακες είναι οι λιγότερο ευάλωτοι.

«Διαπιστώσαμε ότι η έκθεση για τους ερασιτέχνες και τους παίκτες στις ομάδες Νέων ήταν περίπου το ήμισυ, ή λιγότερο από το μισό σε σχέση με τους επαγγελματίες. Δεν είναι τόσο γρήγοροι και δεν μαρκάρουν στενά τους αντιπάλους τους όσο οι επαγγελματίες παίκτες» κατέληξε ο Αντερσεν.

 

gazzetta.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy