Σαν σήμερα το 2001: Κάτι παραπάνω από ένα κύπελλο (pics-videos)

Ο… διάολος που έσπασε το ποδάρι του,, η Παπαρίζου και η Eurovision, ο κυπελλούχος Ελλάδας ΠΑΟΚ, σε μια αξέχαστη βραδιά σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια.

Το βράδυ της 12ης Μαΐου 2001, σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας «έσπασε ο διάολος το ποδάρι του», με τον διαλυμένο ΠΑΟΚ (του Μπατατούδη) να συντρίβει με 4-2 τον πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Πριν από δεκαεννιά χρόνια όλα ήταν τελείως διαφορετικά στον πλανήτη και στον κόσμο γύρω μας. Με τις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης στο φόρτε τους, με μια άλλη νόσο αυτή των «τρελών αγελάδων» και τη νόσο του αφθώδους πυρετού να απειλούν την Ευρώπη, όχι όμως στο βαθμό του κορονοϊού.

Στην Ελλάδα της οικονομικής άνθησης (τρομάρα μας…) και της προσμονής για την πλήρη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ, τέτοια μέρα στην (παλιά) Νέα Φιλαδέλφεια φιλοξενούταν ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό, σε μια βραδιά που στα περισσότερα ελληνικά σπίτια επιστρατεύτηκαν δύο τηλεοράσεις.

Eurovision και μπάλα

Η μία συντονισμένη στον Alter (που εδώ και χρόνια δεν υπάρχει πλέον στο τηλεχειριστήριο…) για την μπάλα και η άλλη στην ΕΤ-1 για τον τελικό της Eurovision και τους «ασπρόμαυρους» να σηκώνουν την κούπα στον ουρανό της Αθήνας, λίγο πριν οι «Antique», με την πρωτοεμφανιζόμενη Έλενα Παπαρίζου και τον Νίκο Παναγιωτίδη, ανέβουν στο τρίτο σκαλί με το «Die for you».

Εκείνο το Σαββατιάτικο βράδυ της 12ης Μαΐου του 2001 ο «Δικέφαλος» επέστρεφε στη Νέα Φιλαδέλφεια, ύστερα από είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια, για έναν τελικό κυπέλλου. Αντίπαλος του και πάλι ο πρωταθλητής Ολυμπιακός. Ακόμη ένας… οιωνός, καθώς και τις δύο φορές οι «ερυθρόλευκοι», ήδη, ήταν εστεμμένοι πρωταθλητές και αναζητούσαν στον τελικό το νταμπλ.

Και τις δύο φορές ήταν ο ΠΑΟΚ που τους χάλασε τα σχέδια και δε δικαίωσε τον τότε ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος με δηλώσεις του λίγες μέρες  πριν τον τελικό είχε υποστηρίξει πως ο Ολυμπιακός θα έχανε το κύπελλο, «μόνο αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του»!

Όλοι θυμούνται την ιστορική φράση του Κόκκαλη, ελάχιστοι την πληρωμένη απάντηση του Μλάντεν Φούρτουλα, για το ποιος θα πληρώσει το πριμ των 150 εκατ. δρχ., που είχε υποσχεθεί ο Γιώργος Μπατατούδης στους παίκτες του ΠΑΟΚ, σε περίπτωση κατάκτησης του κυπέλλου.

Επαιξε τραυματίας ο Κύπριος MVP

Πολυτιμότερος παίκτης του 59ου τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, που έγινε υπό το βλέμμα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, ανακηρύχθηκε ο Γιώτης Εγκωμίτης, με ένα γκολ (το πρώτο μόλις στο 4ο λεπτό) και μια ασίστ στο 85’ όταν πέρασε όλη την «ερυθρόλευκη» άμυνα και «σέρβιρε» στον Δημήτρη Ναλιτζή για το 4-1 πριν μειώσει σε 4-2 ο Λάμπρος Χούτος στο 89ο λεπτό.

Ο ήρωας του τελικού για τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε τραυματίας και με μόλις μία προπόνηση, που έκανε την παραμονή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τις δέκα προηγούμενες ημέρες δεν πατούσε καν το πόδι του. Με το που τελείωσε το πρόγραμμα ο γιατρός της ομάδας, Γιώργος Οικονομίδης, τον εξέτασε και έδωσε το «ΟΚ», αλλά θα έπρεπε να πεισθεί και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ο Κύπριος χαφ μαζί με το γιατρό πλησίασαν τον προπονητή και του εξήγησαν ότι μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει από την αρχή. «Το πολύ πολύ να έχει κάποιες ενοχλήσεις», είπε ο γιατρός, ο «Ντούσκο» έγνεψε καταφατικά το κεφάλι και ο Εγκωμίτης στον τελικό πετούσε!

Διαλυμένος, αλλά με ψυχή

Ο ΠΑΟΚ λίγους μήνες νωρίτερα ήταν μέσα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, έπαιζε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, ωστόσο πριν από τον τελικό της Φιλαδέλφειας έμοιαζε με ακυβέρνητο καράβι.

Ο Γιώργος Μπατατούδης έψαχνε απεγνωσμένα για ρευστό, δεν τα βρήκε ποτέ με κάτι… περίεργους Αργεντινούς επενδυτές, οι οποίοι εμφανίστηκαν από το πουθενά, με αποτέλεσμα να παραδώσει «τιμής ένεκεν» την προεδρία στον Πέτρο Καλαφάτη την παραμονή του τελικού, έχοντας αφήσει επί μήνες απλήρωτους τους ποδοσφαιριστές, που απειλούσαν με αποχή από τις προπονήσεις.

Ο «Μπάτμαν» έκανε την εμφάνιση του στα επίσημα του «Νίκος Γκούμας», δειλά-δειλά πανηγύρισε εντός του αγωνιστικού χώρου με τους κυπελλούχους, όμως όταν πλησίασε προς τη μεριά της «ασπρόμαυρης» κερκίδας έκανε επί τόπου στροφή για να αποφύγει τις έντονες αποδοκιμασίες!

Παρά τα προβλήματα μηνών, η ομάδα ταξίδεψε με πίστη στην Αθήνα, έχοντας στο πλευρό της πάνω από 9.000 πιστούς φίλους της. Κάποιοι προνοητικοί οπαδοί είχαν φροντίσει στις συσκέψεις πριν τον τελικό να πάρουν θέση στις κεντρικές κερκίδες της Νέας Φιλαδέλφειας και εκεί να στήσουν το δικό τους πάρτι!

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με τον Γιώτη Εγκωμίτη, μόλις στο 4ο λεπτό του τελικού, οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν τόσο με τον Αλέκο Αλεξανδρή στο 15ο λεπτό όσο και με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο στην κλασικότερη ευκαιρία του αγώνα, όταν ο διεθνής μεσοεπιθετικός πέρασε και τον Άντε Κόβιτς και πλάσαρε άουτ… Ο Αυστραλοκροάτης τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ κάλυψε και με το παραπάνω το κενό του τραυματία Κυριάκου Τοχούρογλου και, όποτε χρειάστηκε, ήταν εκεί και είπε όχι σε αρκετές ακόμη «ερυθρόλευκες» επιθέσεις.

Το 2-0 έγινε από τον Βασίλη Μπορμπόκη στο 31’, ενώ με την σέντρα του β’ μέρους οι «ασπρόμαυροι» καμικάζι με έξι επαφές της μπάλας έκαναν σμπαράλια την «ερυθρόλευκη» άμυνα φτάνοντας με τον Γιώργο Γεωργιάδη στο 3-0. Στο 78’ ο Ολυμπιακός μείωσε σε 3-1 με πέναλτι του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, αλλά ο  Δημήτρης Ναλιτζής στο 85’ έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη. Στις καθυστερήσεις ο Λάμπρος Χούτος διαμόρφωσε το τελικό 4-2.

Χιλιάδες φίλοι του «Δικεφάλου» υποδέχθηκαν την επομένη ημέρα τους κυπελλούχους Ελλάδας, ενώ το μεγάλο πάρτι στήθηκε στο Λευκό Πύργο. Οι «ασπρόμαυροι» ήταν οι πρώτοι που είχαν την ιδέα να πανηγυρίσουν ανεβαίνοντας πάνω στο μνημείο – σύμβολο της Θεσσαλονίκης κι από κάτω να βρίσκονται μερικές χιλιάδες κόσμου! Το γλέντι παρόντος του Γιώργου Μπατατούδη συνεχίστηκε σε νυχτερινό μαγαζί της Θεσσαλονίκης, όπου εμφανιζόταν ο Βασίλης Καρράς και η Δέσποινα Βανδή, με τα «ράστα» μαλλιά του Παντελή Καφέ να κλέβουν την παράσταση, όπως διαπιστώνετε και από το φωτογραφικό στιγμιότυπο…

 

gazzetta.gr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy