Δήλωση Νεοφυτίδη: Ο κάθε παίκτης θα μπορεί να “σπάσει” το συμβόλαιο του

Στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Αction Zone» με τον Χάρη Δημαρά και τον Γιώργο Πετρίδη φιλοξενήθηκε ο αντιπρόεδρος της FIFPRO και εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης.

Μίλησε για  την επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου, έπειτα από την επέλαση του κορωνοϊού, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο καθώς και την πορεία των υπόλοιπων πρωταθλημάτων ανά την Ευρώπη.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Αρχικά ανέφερε στο πρώτο του σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο: «Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα καθώς αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Κύπρο αποτελούσαμε μία από τις λίγες χώρες που είχαμε την εξουσιοδότηση από την κυβέρνηση και την ομάδα των επιδημιολόγων για εκ νέου έναρξη των πρωταθλημάτων αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς αυτό αποφάσισε η ομοσπονδία μαζί με τις ομάδες για δικούς τους οικονομικούς λόγους. Αυτό εμείς από την μεριά μας το θεωρήσαμε απαράδεκτο καθώς δεν υπήρχε λόγος να μην ξεκινήσουμε όταν οι αρμόδιοι έχουν εγγυηθεί για την υγεία των ποδοσφαιριστών, που είναι και το πλέον σημαντικό. Από εκεί και πέρα από την ομοσπονδία έχει γίνει μία απαράδεκτη πρόταση η οποία παραβίαζε αρκετά ζητήματα. Η ομοσπονδία πρότεινε «κούρεμα» των μισθών από την αρχή  της χρονιάς της τάξεως του 23% κάτι το οποίο αντιστοιχούσε σε περικοπή του 92% των απολαβών των ποδοσφαιριστών για τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και ένα «κούρεμα» 100% για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο κάτι το οποίο είναι αντίθετο με τα όσα προβλέπονται για περικοπή των μισθών από την περίοδο που διεκόπη το πρωτάθλημα».

Ενώ συμπλήρωσε για τα δεδομένα που έχουν σχηματιστεί: «Εμείς ομόφωνα απορρίψαμε αυτή την απόφαση και από τη στιγμή που η ομοσπονδία δεν μας έδωσε τα στοιχεία που ζητήσαμε, έπρεπε να μας αποδείξουν την πραγματική ζημιά που υπάρχουν και έτσι κατευθύναμε τους παίκτες να συζητήσουν το ζήτημα με την ομάδα τους.
Κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα είναι των ομάδων καθώς οι παίκτες έχουν ένα συμβόλαιο το οποίο τρέχει και είναι νόμιμο και λόγω των συνθηκών δημιουργήθηκαν προβλήματα στις ομάδες. Δεν γίνεται να ζητάς μία ολική περικοπή ενός νόμιμου συμβολαίου. Οι ομάδες επιδιώκουν να εκμεταλλευτεί όλο αυτό. Από τη στιγμή που οι ομάδες ξεκίνησαν προπονήσεις πρέπει να πληρώσουν τους ποδοσφαιριστές. Η οικονομία θα επηρεαστεί και για του χρόνου, αλλά δεν γίνεται να κόβονται από τα συμβόλαια των παικτών ποσά τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για μία απόσταση η οποία είναι μεγάλη και δεν χρειάζεται να μπούμε σε συζητήσεις με την ομοσπονδία. Οι λογικοί άνθρωποι θα βρουν λύσεις, αλλά όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις δεν θα βρουν. Οι παίκτες αυτόν τον καιρό δεν είχαν σταματήσει εντελώς καθώς έκαναν τις προπονήσεις μόνοι του».

Για τις επόμενες κινήσεις των παικτών: «Αν δεν βρεθεί μία συλλογική απόφαση, τότε αυτή η απόφαση δεν είναι δεσμευτική. Αν βρεθεί αυτή η «χρυσή τομή» όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι υπόχρεοι να ακολουθήσουν. Από την στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η διάθεση και αυτή η συμφωνία ο κάθε παίκτης να διαπραγματευτεί ξεχωριστά. Ειδάλλως ο κάθε παίκτης θα μπορεί να «σπάσει» το συμβόλαιο του και οι ομάδες θα ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με τα 2/3 ή με το 1/3 των παικτών».

Ενώ στο τέλος συμπλήρωσε για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο: «Μέχρι τώρα έχουμε γύρω στις 32 ομοσπονδίες από τις 55 που ξεκινούν τα πρωταθλήματα τους. Επίσης 6 ομοσπονδίες δεν θα ξεκινήσουν λόγω κυβερνητικών εντολών. Ενώ υπάρχουν χώρες που δρομολογούν  ήδη την επανέναρξη των πρωταθλημάτων.Η κατάσταση στη Ευρώπη ομαλοποιείται και έχει μία τάση στο να ξεκινήσουν εκ νέου. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την πορεία του κορωνοϊού.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy