Ο Γιώργος Χριστοφίδης μίλησε για την αύξηση των ομάδων και τρόπο συνέχισης του πρωταθλήματος

Ο νομικός Γιώργος Χριστοφίδης, μίλησε στον Super Sport FM 104.0 για τις εξελίξεις που προκύπτουν στο ποδόσφαιρο.

Για τη χθεσινή συνέλευση και αν ανέμενε να προκύψει απόφαση για αναβολή: «Ήταν μια απόφαση που μπορούσε να κριθεί ως αναμενόμενη. Ο κάθε διοργανωτής επιθυμεί κάθε χρόνο να ολοκληρώνει αισίως την αποστολή του και όχι να διακόπτει χωρίς σοβαρές δικαιολογίες την αποστολή του. Έγιναν πολλές προσπάθειες για να ληφθεί η πιο σωστή απόφαση υπό τις περιστάσεις.

Από τις 15 Μαρτίου απαγορεύτηκε από την κάθε κυβέρνηση η διεξαγωγή κάθε διοργάνωσης. Ακολούθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο, εγκύκλιοι από τη FIFA και ακολούθως κατευθυντήριες γραμμές από τη UEFA. Όλες είχαν ως επίκεντρο τη δημόσια υγεία. Εξετάστηκαν σενάρια και εναλλακτικές πηγές για συνέχιση, αλλά το επίκεντρο προσοχής ήταν η δημόσια υγεία. Το ίδιο έκανε και η ομοσπονδία.

Στο τελευταίο διάγγελμα η πολιτεία καθόρισε την έναρξη προπονήσεων στις 18 Μαΐου. Τα αναφέρω για να δείξω ότι όταν η πολιτεία όρισε τις 18 Μαΐου για τις προπονήσεις και τις 9 Ιουνίου για την ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσαμε να γίνουν αγώνες, κάτι συγκεκριμένο υπήρχε υπόψη. Θα έπρεπε να ασχοληθεί η ομοσπονδία για το αν το χρονικό πλαίσιο για ολοκλήρωση του πρωταθλήματος είναι επαρκές. Ξαφνικά, η ημερομηνία για έναρξη προπονήσεων άλλαξε. Το 18/5 γίνεται 8/5. Εκδίδεται διάταγμα από τον Υπουργό που επιτρέπει άμεσα την επιστροφή στις προπονήσεις και αμέσως εκδίδεται πρωτόκολλο για τις προπονήσεις.

Ελλείπει όμως το πρωτόκολλο αγώνων και ως άνθρωπος του χώρου και ως νομικός νομίζω δεν πρέπει να αφήνει κανένα αδιάφορο το ότι σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, είχαμε κρούσματα και για το λόγο αυτό μεταφέρθηκαν οι ημερομηνίες έναρξης πρωταθλημάτων. Η δημόσια υγεία όλων των εμπλεκομένων Μακάρι να τα πρωτόκολλα».

Για το αν γίνεται να διεξαχθούν μόνο οι αγώνες του α΄ γκρουπ, αλλά και το θέμα της αύξησης των ομάδων: «Η προκήρυξη είναι συγκεκριμένη. Αν μπορεί να αλλάξει, αυτό έχει να κάνει με τα όργανα της ομοσπονδία, μπορούν να το αλλάξουν. Το ίδιο ίσχυε και μέχρι χθες. Στις κατευθυντήριες γραμμές της UEFA έδωσε δυνατότητα να διαφοροποιήσουν τα προγράμματα τους για ολοκλήρωση των εγχώριων πρωταθλημάτων. Γιατί να σταματήσει και να διαφοροποιηθεί το α΄ από το β΄ γκρουπ; Κατά κύριο λόγο είναι οικονομικοί παράγοντες γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Από τη στιγμή που υπάρχει επιθυμία για ολοκλήρωση του α΄ γκρουπ, λόγω και του ότι εκκρεμούν οι θέσεις για την Ευρώπη, το ερώτημα είναι γιατί να μην υπάρχει διαβάθμιση; Αν το συμφέρον του ποδοσφαίρου εξυπακούει τη λύση με την αύξηση ομάδων, θεωρώ ότι αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί.

Η κάθε απόφαση κουβαλά και αρνητικά στοιχεία, πέραν των θετικών. Όποια άποψη και αν προωθηθεί θα δημιουργήσει σωρεία επιπτώσεων και κριτικής. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να δικαιολογηθεί στην UEFA η οποιαδήποτε διαφοροποίηση της προκήρυξης για το θέμα της ενδεχόμενης αύξησης των ομάδων».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy