Πως και γιατί ανοίγουν τα σχολεία στις 21 Μαΐου, οι λόγοι που πάρθηκε η απόφαση

Πολύ κουβέντα και συζήτηση γίνεται από χθες(7/5) σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων τόσο στη Δημοτική, όσο και στον Γυμνασιακό και Λυκειακό κύκλο, από τις 21 Μαΐου.

Η συζήτηση περιστρέφεται στο κατά πόσο αυτό είναι σωστό ή αν είναι επικίνδυνο καθώς ο φόβος της πιθανής νέας αύξησης κρουσμάτων αιωρείται στην κοινότητα. Ψάχνοντας διεξοδικά η ιστοσελίδα μας το όλο θέμα σας παραθέτει κάποια στοιχεία που έμαθε και συνέλεξε.

Επειδή ακριβώς έχουμε να κάνουμε με ένα άγνωστο ιό με άγνωστη συμπεριφορά, οι επιστήμονες παγκοσμίως σε διάφορες πτυχές δεν είχαν μία και μόνη απάντηση σε κοινά ερωτήματα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων. Αυτό προφανώς ισχύει και στην επιστημονική κοινότητα της Κύπρου με την κυβέρνηση να έχει ενσωματώσει επιστήμονες από διαφορετικές σχολές σκέψεις στην επιστημονική ομάδα στήριξης της,  ακριβώς για να έχει πληρέστερη εικόνα.

Το άνοιγμα των σχολείων, αποτελεί απόφαση της Κυβέρνησης, πολιτική απόφαση δηλαδή, η οποία στηρίζεται σε συστάσεις που έλαβε από την ομάδα των επιστημονικών της συνεργατών. Η σύσταση ήταν ρητή και προέβλεπε άνοιγμα σχολείων στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου υπό δύο προϋποθέσεις:

Να το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρακολουθείται η διεθνής τάση ειδικά στον τομέα αυτό. Σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα υπάρχουν καθημερινές αναφορές των επιστημόνων που επιβεβαιώνουν ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς, δηλαδή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι σήμερα κάτω από το 0,5% ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ηγείται όλου του μηχανισμό αντιμετώπισης του κορωνοιού έχει πει κατ΄επανάληψη ότι πρέπει εάν αλλάξουν τα δεδομένα προς το χειρότερο θα επανέλθουμε σε αυστηρότερα μέτρα.

Οι λόγοι που όπως μάθαμε ώθησαν την κυβέρνηση να πάρει την απόφαση ανοίγματος των σχολείων, έχει να κάνει πρώτο με οικονομικούς λόγους αφού η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο επιτρέπει σε χιλιάδες γονείς να επιστρέψουν στην εργασία τους και να επαναλειτουργήσει η οικονομία. Άλλωστε χθες είδε το φως της δημοσιότητας και επιστολή της ΟΕΒ η οποία στάλθηκε στον ΠτΔ αναφέροντας του του ότι αν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο.

Δεύτερος λόγος είναι όπως επίσης μάθαμε, ότι τα παιδιά πρέπει να έρθουν μετά από 2 μήνες σε επαφή με το σχολικό περιβάλλον και να καλύψουν μέρος της ύλης που πρέπει να διδαχτούν αλλά και οι εκπαιδευτικοί, ενώ τρίτος και πολύ σημαντικός ρόλος αφορά τη ψυχολογική πτυχή του θέματος αφού ο δίμηνος εγκλεισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ψυχολογική υγεία των παιδιών και στην κοινωνική τους συμπεριφορά. Στο συγκεκριμένο σημείο όπως μάθαμε η επιστημονική ομάδα έχει ομόφωνη άποψη και συμφωνεί μεταξύ της.

Ας ελπίσουμε λοιπόν όλα να πάνε κατ΄ευχή και να μην χρειαστούν πισωγυρίσματα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα στα σχολεία τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν με “θρησκευτική ευλάβεια” αλλά και ακρίβεια.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy