Η ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ και η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας(ανακοινώσεις)

Απάντηση στην ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ η οποία πως η Κυβέρνηση υπέκυψε σε αλλότρια κίνητρα και πιέσεις για το άνοιγμα των σχολείων, έδωσε ο Υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου. 
«Ξεπερνώντας συντηρητικά αντανακλαστικά, τα οποία πάντα εκδηλώνονται μπροστά σε κινήσεις προόδου, το Υπουργείο Παιδείας, μαζί με δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, με την αμέριστη στήριξη των γονέων και με τη θετική ανταπόκριση των παιδιών, εφάρμοσε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα», σημειώνει.
Όπως αναφέρει, «το εκπαιδευτικό σύστημα  θα προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Για να κερδίσουμε ξανά την κανονική ζωή μας, με σύνεση και κάθε προσοχή».
Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:
Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξήντα ημέρες.
Πράγματι, μέσα από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, οι τελευταίοι δυο μήνες υπήρξαν πολύ σημαντικοί. Σε αυτή την περίοδο, το Υπουργείο Παιδείας αντιμετώπισε την πρόκληση και την απειλή κατά της δημόσιας υγείας. Με πρωτόγνωρα ταχείς ρυθμούς ανέπτυξε την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση. Αυτή ήταν η απάντηση του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών μας στην απειλή της πανδημίας.
Αξιοποιώντας το φιλότιμο και την εργατικότητα, τις γνώσεις αλλά κάποτε και τις αξιόλογες πρωτοβουλίες χιλιάδων εκπαιδευτικών σε όλη την Κύπρο, η δημόσια εκπαίδευση έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Καταφέραμε όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία και να στηρίξουμε εκπαιδευτικά τους μαθητές και τις μαθήτριες που έπρεπε να μείνουν στο σπίτι.
Ξεπερνώντας συντηρητικά αντανακλαστικά, τα οποία πάντα εκδηλώνονται μπροστά σε κινήσεις προόδου, το Υπουργείο Παιδείας, μαζί με δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, με την αμέριστη στήριξη των γονέων και με τη θετική ανταπόκριση των παιδιών, εφάρμοσε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικής Στήριξης. Μπορούμε τώρα να το αξιοποιήσουμε και για το μέλλον.
Όσοι δεν πίστεψαν και αρχικά αντέδρασαν αρνητικά στην τεχνολογική πρόοδο, τελικά ακολούθησαν το σχολείο που προχωρά μπροστά και προσδοκεί να δώσει στην κοινωνία όσα αυτή αναμένει στις μέρες μας.
Με ανάλογο τρόπο και τώρα, συντασσόμενο με την ευρύτερη κοινωνία, το εκπαιδευτικό σύστημα  θα προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Για να κερδίσουμε ξανά την κανονική ζωή μας, με σύνεση και κάθε προσοχή. Τηρώντας πιστά τα ενδεικνυόμενα υγειονομικά μέτρα, επιστρέφουμε σταδιακά στα σχολεία και εκπληρώνουμε την αποστολή της μάθησης, της μόρφωσης και της καλλιέργειας.
Με ικανοποίηση είδα χτες τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, μαζί με τους Προέδρους της ΟΛΤΕΚ και της ΠΟΕΔ, στην ειδική σύσκεψη ενημέρωσης που έγινε στο Υπουργείο Υγείας. Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες και επιδημιολόγοι τους ενημέρωσαν ενδελεχώς για τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα που θα εφαρμόσουμε στα σχολεία το επόμενο διάστημα.
Με ανάλογο τρόπο θα ενημερωθούν τις επόμενες μέρες όλοι οι εκπαιδευτικοί που θα υποδεχτούν, θα εκπαιδεύσουν και θα στηρίξουν τα παιδιά για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στο σχολείο.
Πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε και την πρόκληση της επιστροφής με ασφάλεια.

 

Η ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ:
Αναφορικά με τη συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, και σε συνέχεια των κυβερνητικών αποφάσεων που ανακοινώθηκαν σ’ αυτή, η ΟΕΛΜΕΚ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΔΣ ημερομηνίας 7 Μαΐου 2020, αναφέρει τα ακόλουθα:
1. Aιφνιδιαστικά πληροφορηθήκαμε το άνοιγμα όλων των τάξεων από την Α’ Γυμνασίου μέχρι την Β’ Λυκείου στις 21 Μαΐου, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση της Οργάνωσης και ενώ οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Παιδείας, στις τηλεδιασκέψεις που προηγήθηκαν ήταν διαμετρικά αντίθετες.
2. Πρόκειται σαφέστατα για πολιτικές αποφάσεις οι οποίες, με βάση και σημερινές δηλώσεις μελών της επιδημιολογικής ομάδας, δεν βασίστηκαν στις εισηγήσεις των ειδικών. Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση υπέκυψε σε αλλότρια κίνητρα και πιέσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως η ίδια διακήρυσσε εμφατικά το προηγούμενο διάστημα ή/και με εκπαιδευτικούς στόχους. Ως εκ τούτου, η ευθύνη για τις βεβιασμένες και πρόχειρες αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και οι όποιες επιπτώσεις τους, περιλαμβανομένων αστικών και ποινικών ευθυνών, βαραίνουν αποκλειστικά την εκτελεστική εξουσία.
3. Καταγγέλλουμε τους χειρισμούς του Υπουργού Παιδείας, όχι μόνο σχετικά με τη χθεσινή απόφαση, αλλά γενικότερα για τη διαχείριση του προβλήματος τις τελευταίες 60 περίπου ημέρες. Οι αλλοπρόσαλλοι χειρισμοί του, όλο αυτό το διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση αχρείαστης αναστάτωσης και αβεβαιότητας στον χώρο της Εκπαίδευσης. Είναι πλέον σαφές ότι η αξιοπιστία του εν λόγω Υπουργού έχει τρωθεί, όχι μόνο στα μάτια του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας των πολιτών. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ επικαλείται συνεχώς τον διάλογο λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να διαβουλευτεί με τους εμπλεκόμενους φορείς και περιορίζεται στην ενημέρωση των φορέων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κατόπιν εορτής.
4. Εξακολουθούμε να θεωρούμε μεγάλο τον κίνδυνο που προκύπτει από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για επάνοδο των τελειόφοιτων μαθητών στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα. Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα και οι ασάφειες για την υγεία και ασφάλεια από το πρώτο βήμα επανόδου στα σχολεία και ακόμη περισσότερα τα ερωτήματα και οι ανησυχίες με τη μαζική επιστροφή σαράντα και πλέον χιλιάδων μαθητών/-τριών της Μέσης Εκπαίδευσης από την 21η Μαΐου.
Ως εκ τούτου:
• Τονίζουμε εμφατικά ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία απολύτως έκπτωση στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και άλλων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.
• Η ΟΕΛΜΕΚ θα παρακολουθεί στενά την πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφάλειας και υγείας και θα είναι έτοιμη να αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε παραβίασή τους. Καλούμε, συνεπώς, τις Διευθύνσεις των σχολείων και τους  συναδέλφους, να ενεργοποιήσουν άμεσα την Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας του Σχολείου και μετά από έλεγχο να συμπληρώσουν σχετικό έντυπο που θα τους αποστείλει η Οργάνωση πολύ σύντομα. Νοείται ότι η συγκεκριμένη επιτροπή ενημερώνει αμέσως τη Γραμματεία της Οργάνωσης για οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα  παρουσιαστεί.
• Με δεδομένο ότι εκκρεμούν απαντήσεις τόσο από το ΥΠΠΑΝ, όσο και από την Επιστημονική Επιτροπή για σειρά ερωτημάτων που έθεσε η Οργάνωση και που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών, η Οργάνωση θα επανέλθει και θα αξιολογήσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας τις εξελίξεις προκειμένου να λάβει νέες αποφάσεις.
Κλείνοντας δηλώνουμε ξεκάθαρα, για μια ακόμα φορά, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε να τεθεί σε κίνδυνο το υπέρτατο αγαθό της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και γενικά κάθε εργαζόμενου εντός του σχολικού χώρου και κατ΄ επέκταση της Δημόσιας Υγείας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy