«Ψαλίδι» σε κρατικά έξοδα για βελτίωση δημοσιονομικών

Σε μία στιγμή που το συνολικό πακέτο κρατικής στήριξης της οικονομίας υπερβαίνει το 1 δις, μαζί με τα προηγούμενα πακέτα, δημιουργείται μια τρύπα στα δημοσιονομικά.
Αυτή θα πρέπει να καλυφθεί, για να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες περιπέτειες.
Συνεπώς, όπως μαθαίνει το ΣΙΓΜΑ, μαζί με το νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων, το υπουργικό ενέκρινε και ένα πλάνο μείωσης των κρατικών δαπανών.
Διαμορφώθηκε, προφανώς, βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, συνεπώς, δεν αποκλείεται αυτός το σχεδιασμός να διαφοροποιηθεί στο μέλλον.
Έγκυρες πηγές, ανέφεραν ότι το πλάνο μείωσης των κρατικών δαπανών, είναι ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών, τα 200 εκατ. ευρώ  προέρχονται από προγράμματα εξοικονομήσεων, τα οποία ζήτησε το υπουργείο οικονομικών και έλαβε από τα υπόλοιπα υπουργεία.
Τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ προέρχονται από άλλες περικοπές.
Έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι το πλάνο που εγκρίθηκε από το υπουργικό, δεν επηρεάζει τις κοινωνικές δαπάνες. Δηλαδή, δεν προβλέπει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά ούτε και σε επιδόματα ευάλωτων ομάδων, στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κτλ. Αυτά δεν επηρεάζονται.
Αναστέλλονται αναπτυξιακά έργα, τα οποίο κρίθηκαν πως δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Σε αυτά τα έργα, που μπαίνουν στο “ψυγείο”, όπως πληροφορούμαστε, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και το νέο κτήριο βουλής, αλλά και ο νέος δρόμος Πάφου – Πόλις Χρυσοχούς. Και μιλούμε για αναστολή και όχι ακύρωση των έργων.
Επιπρόσθετα, το πλάνο προβλέπει περικοπές σε ταξίδια, συνέδρια και σεμινάρια. Αυτά κόβονται προς παρόν και αποκτά, όπως όλα δείχνουν, ακόμη πιο περίοπτη θέση η εναλλακτική των τηλεδιασκέψεων, η οποία έχει αναβαθμιστεί αρκετά στην εποχή του κορωνοϊού.
Θα έχουμε, επίσης, μειώσεις σε έκτακτες ανάγκες, δωρεές και χορηγίες σε σωματεία και οργανώσεις κ.α.
Αυτοί λοιπόν είναι οι σημαντικότερες άξονες, στους οποίους θα κινηθεί το πλάνο περικοπών του υπουργείου Οικονομικών.
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει από τους ημικρατικούς οργανισμούς να προβούν σε μειώσεις της τάξης του 10% στους προϋπολογισμούς τους για το 2020.

 

sigmalive.com 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy