Σύσκεψη στο Υπ. Υγείας για το Πρωτόκολλο Υγιεινής στα σχολεία

Σύσκεψη για το Πρωτόκολλο Υγιεινής που θα πρέπει να τηρηθεί στα σχολεία με την έναρξη της λειτουργίας τους, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας, κατά την οποία τέθηκαν ερωτήματα, κατατέθηκαν προβληματισμοί, δόθηκαν απαντήσεις και εισηγήσεις, όπως αναφέρουν με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγήτρια Μαρία Κολιού και οι επικεφαλής των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου και ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των Ιατρικών Υπηρεσιών του  Υπουργείου Υγείας, οι Πρόεδροι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και μέλη της Επιστημονικής Ομάδας, ενώ πήραν μέρος για σύντομο χρονικό διάστημα, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.
Το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγήτρια Μαρία Κολιού, μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν πάρει τις εισηγήσεις και αυτά είναι τα μέτρα ουσιαστικά που πρέπει να τηρηθούν για να πάνε τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί με ασφάλεια στα σχολεία.
«Και είχαν οι άνθρωποι κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες ήταν πολύ εύστοχες σε μερικά σημεία. Ήταν πρακτικές κυρίως παρατηρήσεις και συμφωνήσαμε να μας στείλουν όλες τις παρατηρήσεις τους και να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι έτσι που να είναι πρακτικό, από την άποψη του ότι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν καλύτερα πώς λειτουργούν τα σχολεία, ποιες οι ιδιαιτερότητες, όλα αυτά τα θέματα. Είναι πολύ καλοδεχούμενες και πιστεύω ότι θα συμβάλει στο να βελτιωθούν και άλλο τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Κολιού είπε ότι τέθηκαν κάποια ερωτήματα, τα οποία κάποια θα συζητηθούν και στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Υπουργείου.
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι κάποια ερωτήματα θα τους τα στείλουν ηλεκτρονικά για να μπορέσουν να τα δούνε.
«Θα είναι εισηγήσεις πάνω στα μέτρα τα οποία τους έχουμε αποστείλει για να εφαρμοστούν. Επομένως, νομίζω ότι ήταν πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Εμείς απλά εισηγούμαστε τα μέτρα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα τι περιλαμβάνεται στα μέτρα, η κα. Κολιού είπε ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν τις αποστάσεις μέσα στην ίδια τάξη, πώς θα τοποθετηθούν τα θρανία, πώς θα είναι απομακρυσμένα τα παιδιά, πόσους μαθητές θα έχει η τάξη, ο αερισμός των χώρων.
«Είναι αυτά το βασικό στοιχείο της όλης υπόθεσης. Γύρω από αυτό, βέβαια, υπάρχουν μέτρα καθαριότητας, υπάρχουν μέτρα που απευθύνονται, δηλαδή, σε όλες τις ομάδες των εργαζομένων στο σχολείο και προς τους Διευθυντές και προς το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό, προς τις καθαρίστριες τι πρέπει να προσέξουν . Είναι πρακτικά ουσιαστικά μέτρα τα οποία έχουν εκδοθεί και δόθηκαν», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το ποια είναι η απόσταση που πρέπει να έχουν οι μαθητές, τα θρανία, η κα. Κολιού είπε ότι το ιδανικό να είναι γύρω στα 2 μέτρα απόσταση.
«Στην Ελλάδα που εκδόθηκαν παρόμοιες οδηγίες ήταν 1,5 μέτρο. Ουσιαστικά εκείνο το οποίο θα γίνει πιστεύω σε πρακτικό επίπεδο είναι ότι θα κάθεται ένας μαθητής ανά θρανίο για να υπάρχει ο χώρος μεταξύ τους, δηλαδή στην ίδια σειρά να υπάρξουν τα 2 μέτρα και μετά στην πίσω σειρά μπορεί να μπαίνουν στα ενδιάμεσα, να μην είναι ακριβώς πίσω ο ένας από τον άλλο. Είναι διάφοροι τρόποι τους οποίους θα αποφασίσουν στην πράξη οι ίδιοι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, οι οποίοι γνωρίζουν το σχήμα της τάξης, ξέρουν ακριβώς που είναι τα θρανία, πόσες είναι οι διαστάσεις. Εμείς απλά κατευθύνσεις δώσαμε», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να γίνει χρήση γαντιών και μάσκας στα σχολεία, η κα. Κολιού είπε ότι τα γάντια σίγουρα δεν προσφέρουν κάποιο όφελος, αλλά και η μάσκα φαίνεται ότι δεν θα προσφέρει ουσιαστικά πλεονέκτημα αν τηρηθούν οι αποστάσεις, «τις οποίες εισηγούμαστε και ο καλός αερισμός των χώρων».
«Η μάσκα θα είναι προαιρετική, δηλαδή δεν θα υπάρχει σε καμία περίπτωση υποχρέωση για μάσκα και για τους εκπαιδευτικούς και για τα παιδιά. Όμως στην πράξη δεν χρειάζεται ιδιαίτερα η μάσκα. Είναι κάτι το οποίο άμα τηρηθούν τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται», συμπλήρωσε.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy