Κωστρίκης: “Πολιτική απόφαση το άνοιγμα των σχολείων, η οποία βασίστηκε στην καλή επιδημιολογική εικόνα και στο γεγονός ότι στις 21 Μαΐου θα αρθούν τα μέτρα”

Την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων σχολίασε στο Πρωτοσέλιδο ο επιδημιολόγος, Λεόντιος Κωστρίκης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πάμε εξαιρετικά καλά, ο επιδημιολογικός δείκτης είναι γύρω στο 0,5 και τα κρούσματα είναι κοντά στο μηδέν. Εξήγησε ότι η επιδημία πάει προς το τέλος της, τονίζοντας ότι το μοντέλο και τα μέτρα που ακολουθήσαμε έχει δουλέψει. Πρόσθεσε δε ότι στην Κύπρο δεν έγιναν σημαντικά λάθη, αν και θα μπορούσαν τα μέτρα να είχαν ληφθεί δύο- τρεις ημέρες πριν.

Σε ερώτηση εάν ξέρουμε πότε θα τελειώσει η επιδημία στην Κύπρο απάντησε ότι αυτό μπορεί να υπολογιστεί στη βάση μαθηματικών μοντέλων. Εκτίμηση ήταν ότι θα φτάναμε αυτή τη εβδομάδα στα μηδενικά κρούσματα, αλλά αυτό μπορεί να αργήσει λίγο. Τόνισε ότι ο αριθμός μηδέν έχει περισσότερο συναισθηματική αξία.

Σε ερώτηση για τα σχολεία ανέφερε ότι είχε εκπλαγεί όταν άκουσε την απόφαση, αφού δεν ήταν στον οδικό χάρτη να ανοίξουν στις 21 Μαΐου. Δήλωσε ότι ήταν μια πολιτική απόφαση, η οποία βασίστηκε στην καλή επιδημιολογική εικόνα και στο γεγονός ότι στις 21 Μαΐου θα αρθούν τα μέτρα. Επεσήμανε ότι δεν ανησυχεί υπερβολικά αλλά φαίνεται να έχει ληφθεί κάπως πρόχειρα αυτή η απόφαση, ενώ αποκάλυψε ότι υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ της ομάδας.

Όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα των παιδιών είπε ότι ήταν μια μικρή ομάδα στην επιδημία, είχαν μικρούς αριθμούς λοιμώξεων, ενώ υπήρχε η άποψη ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν τέτοιο που δεν τους κάνει ζημιά. Εντούτοις, μελέτη στη Γερμανία έχει δείξει ότι το ιικό φορτίο που έχουν τα παιδία είναι εξίσου υψηλό όπως στους ενήλικες. Πρόσθεσε ότι ως ιολόγος, βλέπει μια εξαιρετικά καλή εικόνα και δεν θέλει να αλλάξει.

Τέλος, σε ερώτηση πότε θα μπούμε σε αεροπλάνο, είπε ότι δεν το γνωρίζει αλλά πρέπει να εξετάσουμε την επιδημιολογική εικόνα που θέλουμε να έχουμε τουριστικές συναλλαγές, ώστε να δημιουργήσουμε το λεγόμενο Safe Tourism.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy