Κωστρίκης: “Είπαν ότι είμαι εκπρόσωπος του Μπιλ Γκέιτς-Δεν θα έχουμε νέο κύμα”

Η επιδημιολογική εικόνα παραμένει ενθαρρυντική, καθώς υπάρχει φθίνουσα πορεία της επιδημίας, αλλά τα χθεσινά κρούσματα δείχνουν ότι ο ιός παραμένει στην κοινότητα και μεταδίδεται δήλωσε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες για πειθαρχία και τήρηση των κανόνων προστασίας, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πολυτέλεια για πισωγυρίσματα». 
Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο κ. Κωστρίκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά, αρκεί ο κόσμος να πειθαρχεί στις οδηγίες των επιστημόνων.
Η επιδημιολογική καμπύλη, είπε, έχει υπολογισθεί ότι θα αγγίξει το μηδέν γύρω στις 7-8 Μαίου.
Η μικρή Κύπρος, δήλωσε, που ήταν περίγελος της Ευρώπης πριν έξι – επτά χρόνια, τα πήγε περίφημα, κατάφερε να εφαρμόσει μία φιλοσοφία και να δαμάσει τον ιό, με εκπληκτικά αποτελέσματα, προκαλώντας τον θαυμασμό άλλων χωρών, που θεωρούν ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι χώρες υπόδειγμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι επιστήμονες στην Κύπρο, είπε, έχουν δώσει τη σωστή φιλοσοφία στους πολιτικούς ηγέτες, ενώ στη Βρετανία οι επιστήμονες είχαν αρχικά δώσει λανθασμένη συμβουλή και μισόστρατα έπρεπε να πάνε πίσω στα μέτρα της απομόνωσης.
Ο κόσμος της Κύπρου πειθάρχησε και συνεργάστηκε με έναν εκπληκτικό τρόπο, πρόσθεσε, και φτάσαμε σ’ αυτά τα αποτελέσματα.
Πρόβλεψή μου, ανέφερε, είναι ότι αυτή η επιδημία σε κάποια φάση θα φύγει. Μπορεί να έχουμε τοπικές ενδημικές αναζωπυρώσεις του ιού σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, αλλά, πιστεύω, ότι δεν θα έχουμε νέο κύμα επιδημίας, όπως την ζήσαμε στις αρχές Μαρτίου.
Ο κ. Κωστρίκης αναφερόμενος στις απειλές, που δέχθηκε, είπε ότι τον έχουν κατηγορήσει πως είναι εκπρόσωπος του Μπιλ Γκέιτς στην Κύπρο και ανήκει σε τρομοκρατικές οργανώσεις για να διασπείρει το εμβόλιο, το οποίο εμπεριέχει κάποιο τσιπ, που θα ελέγχει τον πληθυσμό της Κύπρου.
Εγώ, τόνισε, δεν επηρεάζομαι από αυτά. Είμαι προσηλωμένος στο καθήκον μου, θα κάνω αυτά, που έχω εκπαιδευτεί να κάνω κι ας λένε ό,τι θέλουν, δεν με ενδιαφέρει. Θα κάνω ό,τι νομίζω πως είναι καλό για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του.
Ερωτηθείς αν τον Ιούλιο θα μπορούμε να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα για τις διακοπές ο κ. Κωστρίκης δήλωσε ότι, αν όλα πάνε καλά, θα υπάρχει τότε άνοιγμα των αεροδρομίων.
Κριτήριο, ξεκαθάρισε, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών, με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί αεροπορική συνδεσιμότητα. Δεν θέλουμε, εξήγησε, να ανοίξουμε τα αεροδρόμια σε χώρες, όπου η επιδημία καλπάζει.
Για την Ελλάδα, είπε, είναι περίπου στην ίδια κατάσταση με την Κύπρο, κατά συνέπεια είναι μία χώρα, με την οποία μπορούμε να έχουν αεροπορική σύνδεση.
Έχει κερδηθεί η μάχη, όχι ο πόλεμος. Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό, ο οποίος υπάρχει, ακόμα, μες την κοινότητα, άρα έχουμε δρόμο να διανύσουμε, αλλά αν συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, δήλωσε στην ίδια εκπομπή ο Υπουργός Υγείας, Κωνστανίνος Ιωάννου. Τώρα, υπέδειξε, χρειάζεται προσοχή, για να μην υπάρξει αναζωπύρωση της επιδημίας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy