Ζαχαριάδης: “Θα σταλεί πρωτόκολλο απο το Υπ. Υγείας στον ΚΟΑ και στα σωματεία”

Ο σύμβουλος του ΠτΔ περί αθλητικών θεμάτων, Φοίβος Ζαχαριάδης, παραχώρησε δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM 95.0 σχετικά με την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος και γενικά του αθλητισμού.

Αναλυτικά:

Για τις εξελίξεις: «Πριν από λίγες μέρες είχα στείλε ένα ερωτηματολόγιο προς όλες τις Ομοσπονδίες που αφορούσαν διοικητικές λειτουργίας, στήριξη αθλητών, σωματείων κλπ στον καιρό της πανδημίας. Αυτό απαντήθηκε και το έστειλα στον ΠτΔ. Η μεγάλη ανησυχία των σωματείων ήταν το κατά πόσο θα υπήρχαν περικοπές των κονδυλίων. Το μήνυμα που λάβαμε είναι πως δεν θα γίνουν οποιεσδήποτε περικοπές και μάλιστα έστειλα μια επιστολή χθες στο προεδρικό για μεταφορά κονδυλίων. Για παράδειγμα μια ομοσπονδία που είχε κονδύλι για να ένα ταξίδι στο εξωτερικό θα πρέπει να μεταφερθεί στα θέματα ανάπτυξης. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε σύσκεψη στο προεδρικό με τον ΠτΔ και φορείς του αθλητισμού. Σε αυτή τη σύσκεψη το πρώτο που έκανα ήταν να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για τον τρόπο που αντιμετώπισε ως κυβέρνηση την πανδημία και εκ μέρους όλων των ομοσπονδιών οι αθλητές μας είχαν ακολουθήσει όλες τις οδηγίες του υπουργείου υγείας και οι ίδιοι βοήθησαν στο να παραμείνει ο κόσμος σπίτι μέσα απ’ τις αναρτήσεις τους. Τώρα η προσοχή μας πρέπει να δοθεί στα παιδιά των ακαδημιών και των σωματείων. Το πώς μπορούμε να τους φέρουμε πίσω. Εδώ είναι το στοίχημα. Οι επαγγελματίες αθλητές θα επανέλθουν και πιστεύω σύντομα στην κανικότητα τους, άρα το στοίχημα είναι τα παιδιά.

Πως θα επιστρέψουν τα παιδιά:«Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε».

Αν θα υπάρξει πρωτόκολλο για προπονήσεις: «Θα γίνει πρωτόκολλο απ’ το Υπουργείο Υγείας και θα σταλεί στον ΚΟΑ και στα σωματεία».

Αν το πρωτόκολλο θα είναι διαφορετικό απ’ το γενικό πρωτόκολλο γιατί είναι διαφορετικά τα δεδομένα και οι ανάγκες των ομαδικών αθλημάτων: «Αυτό που μπορώ να πω είναι πως ατομικά αθλήματα σε ανοικτούς χώρους, πολύ πιο εύκολα μπορούν να διαχειριστούν και να ανοίξουν. Τώρα στα ομαδικά αθλήματα η οδηγία είναι για 18 Μαΐου. Στα ατομικά αθλήματα ίσως έχουμε νέο διάταγμα που θα ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα. Τώρα για τα ομαδικά αθλήματα μπορούν να υπάρξουν ομαδικές προπονήσεις ακολουθώντας το πρωτόκολλο που θα βγει απ’ το Υπουργείο Υγείας».

Για τον αθλητισμό τουρισμό: «Είναι ένας τομέας ο οποίος μέσω των ομοσπονδιών όπως γνωρίζεται μπορούν να έρθουν πολλοί αθλητές και να διοργανώσουν ομοσπονδίες ιδιαίτερα την χειμερινή σεζόν τουρνουά κλπ. Θεωρώ πως είναι ένα μεγάλο κομμάτι το οποίο πρέπει να βοηθήσουμε και να δώσουμε κίνητρα σε ομοσπονδίες ώστε να εξελιχθεί».

Για τις υποδομές που ήταν σε εξέλιξη:«Αυτό που ξέρω είναι πως θα προχωρήσει ο ΚΟΑ σε προσφορές για αλλαγή του τάπητα στο στίβο του ΓΣΠ. Είχε πολλά προβλήματα και οι αθλητές μας έκαναν παράπονα. Αυτό θα προχωρήσει άμεσα. Τώρα στα άλλα θέματα περί υποδομών θα προχωρήσουν αλλά χρειαζόμαστε λίγο χρόνο. Το γήπεδο της Λεμεσού βεβαίως θα συνεχίσει κανονικά».

Για το αν μπορεί το κράτος να στηρίξει επιπλέον τα σωματεία: «Η θέση του προέδρου ήταν ξεκάθαρη. Η απόφαση για το πρωτάθλημα είναι απόφαση της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και όχι του ιδίου. Δεν μπορεί να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας. Επιπλέον είχα αναφέρει στον ΠτΔ για το αν θα μπορούσαν οι Ομοσπονδίες να ενταχθούν στο γενικό σχέδιο για δανειοδότηση απ’ την τράπεζα και εγγυητή την κυβέρνηση. Αυτό το δάνειο θα μπορεί η Ομοσπονδία να το λάβει και το ποσό θα είναι ισόποσο με την ετήσια χορηγία που λαμβάνει η κάθε Ομοσπονδία και θα αποπληρώνεται χαμηλότοκα σε 8-10 χρόνια με δόσεις που θα αποκόπτονται απ’ τις ετήσιες χορηγίες του κράτους. Ο ΠτΔ θα το εξετάσει και θα επανέλθει. Είδε την πρόταση με μπόλικο ενδιαφέρον. Το ποσό συνολικά θα είναι κοντά στα 8 εκατομμύρια και δεν νομίζω να είναι τόσο μεγάλο αλλά βέβαια θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές και εγκρίσεις από υπουργεία, βουλή κλπ.

Ένα τελευταίο σχόλιο: «Θα ξεπεράσουμε την κρίση αυτή και η κυβέρνηση λειτουργεί με μεγάλη υπευθυνότητα προς αυτή την κατεύθυνση».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy