4 Μαΐου, οι αλλαγές στη νέα κανονικότητα

Σε μια νέα κανονικότητα εισέρχεται από σήμερα(4/5) η Κύπρος αφού τίθεται σε ισχύ η πρώτη φάση του σχεδιασμού επανεκκίνησης της οικονομίας και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από την Κυβέρνηση.

Στην πρώτη αυτή φάση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου, όσον αφορά στις ατομικές ελευθερίες και τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί, αυξάνεται ο αριθμός μετακινήσεων σε τρεις την ημέρα με αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS). Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση διακίνησης από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Να σημειωθεί ότι κατά την δεύτερη φάση από την 21η Μαΐου, θα αρθούν όλοι ανεξαρτήτως οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών.

Επίσης, από σήμερα Δευτέρα αίρονται οι περιορισμοί στον κατασκευαστικό τομέα και όλων των παρεμφερών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που τον στηρίζουν. Επαναλειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων. Αυτή θα διέπεται από τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγείας όπως θα καθοριστούν από τα αρμόδια Υπουργεία.

Επαναλειτουργούν οι λαϊκές αγορές, η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια, πάντοτε υπό τους όρους που θα περιλαμβάνουν οι σχετικές οδηγίες του Υπουργού Υγείας. Επίσης, επαναλειτουργούν τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία.

Από σήμερα εφαρμόζεται πλήρης λειτουργία του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα, με επιστροφή όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους. Εξαιρούνται όσοι εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως ορίζονται στον νέο αναθεωρημένο κατάλογο που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Υγείας. Όσοι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη φροντίδας παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών θα τυγχάνουν του δικαιώματος αδείας μέχρι την επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

Στο πλαίσιο της ομαλοποίησης της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, από τις 4 Μαΐου αίρονται μερικώς οι περιορισμοί και θα αίρονται στην συνέχεια, με βάση τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και επαναλειτουργούν πλήρως τα οδοντιατρικά κέντρα.

Επιτρέπεται από τις 4 Μαΐου η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους λατρείας, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων. Συνεχίζει να ισχύει το διάταγμα για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

Επίσης, κατά την πρώτη φάση επιτρέπεται η ατομική άσκηση (περπάτημα, κολύμβηση στη θάλασσα, ποδηλασία κ.τ.λ.), σε ανοιχτούς χώρους, σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμους εντός πάρκων, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα. Εξαιρούνται από τον εν λόγω περιορισμό τα ανήλικα τέκνα. Πάρκα, παιχνιδότοποι και άλλοι ανοιχτοί χώροι παραμένουν κλειστοί.

Από τις 4 Μαΐου, επιτρέπεται η χρήση ανοιχτών ή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων για αθλητές και αθλήτριες υψηλών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο φυσικά της Α΄ φάσης χαλάρωσης των μέτρων, η Αστυνομία έχει καταρτίσει νέο σχέδιο δράσης. Εκτός από την συνέχιση της παρουσία της στους δρόμους, εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι και στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy