Χωρίς διπλανούς στα θρανία οι μαθητές!

Με συγκεκριμένες οδηγίες για πρόληψη ούτως ώστε ο κορωνοϊός να μην εισέλθει στα σχολεία, θα γίνει η επιστροφή των μαθητών της Γ’ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών στις 11 Μαΐου. Το υπουργείο Υγείας κατάρτισε οδηγό πρόληψης για την προετοιμασία των σχολικών κτηρίων, ξεκαθαρίζοντας πως σε περίπτωση που μαθητής παρουσιάσει συμπτώματα του ιού κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο σχολείο, θα απομακρύνεται από την τάξη και απομονώνεται σε ειδικό δωμάτιο που θα έχει καθοριστεί.
Σε περίπτωση δε, που μαθητής παρουσιάσει συμπτώματα πριν την επιστροφή στο σχολείο, τότε θα παραμείνει στο σπίτι του.

Πέραν όμως από την προετοιμασία και την καθαριότητα των σχολικών κτηρίων, που ακολουθούν πιο κάτω, το υπουργείο Υγείας δίνει οδηγίες που αφορούν μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται όπως τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα:

  • Σε κάθε θρανίο να κάθεται ένας μαθητής και να υπάρχει τουλάχιστον απόσταση μεταξύ των θρανίων ενός μέτρου.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Απόσταση καθηγητή από μαθητή στα δύο μέτρα.
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα όπως βήχα ή φτέρνισμα, πονόλαιμο, πόνο στο στήθος ή διάρροιες.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να:
  • Αποφεύγεται η επαφή χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο και πλύσιμο χεριών.
  • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Στέγνωμα χεριών με χαρτοπετσέτες μιας χρήσης.
  • Έλεγχος και αποφυγή συνάθροισης των μαθητών κατά τα διαλείμματα. Συστήνεται όπως κάθε τάξη να έχει διαφορετικό ωράριο διαλειμμάτων.
  • Σύσταση στα παιδιά να φέρνουν φαγητό από το σπίτι για αποφυγή συνωστισμού στα κυλικεία.
Όσον αφορά στην προετοιμασία των σχολικών κτηρίων θα πρέπει: α) Υποχρεωτικά να τοποθετηθούν αλκοολούχα διαλύματα με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%, σε κάθε είσοδο των τάξεων. Συστήνεται υποχρεωτική και σωστή εφαρμογή υγιεινής των χεριών κατά την είσοδο και έξοδο από τις τάξεις. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού.

 

Συστήνεται να αφισοκολληθούν οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την ορθή χρήση του αλκοολούχου διαλύματος εντός και εκτός τάξεων. β) Η τάξη και το σχολείο να καθαρίζονται καθημερινά ακολουθώντας τις καθημερινές πρακτικές καθαριότητας με έμφαση στα ακόλουθα:
  • Καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά όπως τα πόμολα, τα γραφεία, όλα τα έπιπλα, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες και κυρίως τα θρανία των μαθητών, με καθαριστικό διάλυμα (είτε αλκοολούχο διάλυμα είτε αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99). Να γίνεται αυστηρά έλεγχος της καθαριότητας με βάση τις οδηγίες.
  • Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση της τουαλέτας και των επιφανειών του χώρου με καθαριστικά διαλύματα (αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99).
  • Κατά τη χρήση της τουαλέτας συστήνεται να κλείνει το καπάκι πριν τη χρήση φλοτέρ, όπως επίσης σημαντικός θεωρείται και ο καθαρισμός των χεριών πριν και μετά τη χρήση ή τον καθαρισμό της τουαλέτας. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η συγκέντρωση πολλών προσώπων μέσα στις τουαλέτες και για αυτό συστήνεται να γίνεται έλεγχος των παιδιών που μπαίνουν στις τουαλέτες ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατό ο συγχρωτισμός τους στον χώρο.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy