Αρκετές χώρες ανακοινώνουν δειλά δειλά χαλάρωση των μέτρων

Πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες ανακοινώνουν δειλά δειλά χαλάρωση των μέτρων που επέβαλαν λόγω της πανδημίας. Την ίδια ώρα όμως οι κυβερνήσεις στέλνουν μηνύματα στους πολίτες για πιστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και χρήση μασκών.

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού, μετά τις 15 Μαΐου, δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

“Ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει και απαιτείται μέγιστη επαγρύπνηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “είναι δυνατό να χαλαρώσουμε ορισμένους περιορισμούς από τις 15 Μαΐου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή πριν από την πανδημία”.

“Οι ειδικοί μάς λένε ότι δεν ξέρουμε πότε θα είμαστε σε θέση να επανέλθουμε στο φυσιολογικό. Ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ, δεν θα είμαστε σε θέση να συναντηθούμε περισσότερα από τρία άτομα ταυτόχρονα, να πάμε στο εστιατόριο ή στο εμπορικό κέντρο, να κυκλοφορήσουμε εκτός του τόπου διαμονής μας χωρίς αιτία. Η χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά”, πρόσθεσε.

Δράσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού μεταξύ της Σλοβενίας και της Κροατίας αναλαμβάνουν τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, με πρώτο βήμα την επεξεργασία, διαμόρφωση και ολοκλήρωση ενός πρωτοκόλλου που θα συμβαδίζει με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται λόγω του κορωνοϊού.

Τουλάχιστον 110.000 Σλοβένοι έχουν εξοχικές κατοικίες στην Κροατία και τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών εξετάζουν τρόπους για να επιτραπεί η διέλευση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Οικονομικών Σχέσεων και Τεχνολογίας της Σλοβενίας, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, Ζντράβκο Ποτσίβαλσεκ και ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας Γκάρι Καπέλι πρόκειται να συναντηθούν στο Ζάγκρεμπ για να εξετάσουν το θέμα.

Ο κ. Καπέλι, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σλοβενίας “TV Slovenija” δήλωσε ότι το άνοιγμα των συνόρων της Κροατίας με τη Σλοβενία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση στις δύο χώρες.

Επισήμανε δε, ότι Κροάτες έχουν εξοχικές κατοικίες στη Σλοβενία, τις οποίες θέλουν να επισκεφθούν και σημείωσε ότι το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι η Κροατία θα ανοίξει τα σύνορά της μέχρι το τέλος Μαΐου.

Τα ξενοδοχεία στην Πολωνία θα ανοίξουν για τις καλοκαιρινές διακοπές, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μούλερ μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ πρόσθεσε ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα εξακολουθούν να αυξάνονται. Η πολωνική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή της σχετικά με το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της επιδημίας covid-19.

Οι καλοκαιρινές διακοπές στην Πολωνία πραγματοποιούνται παραδοσιακά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα ισχύσει φέτος. Ηδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως τις 24 Μαΐου.

Η Καλιφόρνια μπορεί να ανοίξει τα σχολεία πολλές εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για να καλυφθούν τα κενά που προκλήθηκαν από το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

“Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξε μια απώλεια στην εκμάθηση λόγω των προβλημάτων αυτών”, δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, σημειώνοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας πολύ πρόωρης επιστροφής στα θρανία για τη νέα σχολική χρονιά “ήδη από τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου” για να καλυφθούν τα κενά.

Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων θα εξαρτηθεί ούτως ή άλλως από την εξέλιξη της πανδημίας της Covid-19 στην Καλιφόρνια και τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την προσαρμογή στη νέα κατάσταση, υπογράμμισε ο κυβερνήτης της πολιτείας.

Εξάλλου ο Νιούσομ δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποια ημερομηνία ή κάποιο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά μια σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στην Καλιφόρνια, την πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, παρά μόνον κάλεσε τους συμπολίτες του να συνεχίσουν να σέβονται σχολαστικά τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που τέθηκαν σε ισχύ πολύ νωρίς κατά την υγειονομική αυτή κρίση στη χώρα. Ωστόσο ο κυβερνήτης της πολιτείας αναφερόμενος στο πότε αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία αυτή δήλωσε ότι αυτό θα γίνει “μάλλον σε εβδομάδες παρά μήνες”.

“Δεν θα καθοδηγήσουν τις αποφάσεις μας πολιτικές ανησυχίες, ούτε διαδηλώσεις ή πολιτικές πιέσεις”, αλλά “η επιστήμη, τα δεδομένα και η δημόσια υγεία”, επέμεινε για άλλη μια φορά ο Νιούσομ.

Η Αυστραλία σχεδιάζει να διευρύνει την εξέταση πολιτών για την Covid-19, αφού εξασφάλισε επιπλέον 10 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ, καθώς το μέτρο αυτό είναι σύμφωνα με τους αξιωματούχους σημαντικό για τη διατήρηση της μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε χαμηλά ποσοστά και για να επιτραπεί να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Η Αυστραλία αποδίδει τη μείωση του ποσοστού νέων κρουσμάτων σε κάτω από 1% στην μερική καραντίνα που επέβαλε και στην εξέταση των πολιτών της. Η χώρα των 25,7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει περίπου 6.700 κρούσματα νέου κορωνοϊού και 88 θανάτους.

Οι αρχές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα νέα αποθέματα σε τεστ για να επεκτείνουν την εξέταση σε ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αυξάνοντας τον αριθμό αυτών που θα διεξαχθούν από τα περίπου 500.000 τεστ που είχαν γίνει τον περασμένο μήνα.

“Αυτά τα 10 εκατομμύρια τεστ θα επιτρέψουν στις μονάδες δημόσιας υγείας των πολιτειών και των εδαφών μας να μπορέσουν να υποβάλουν σε εξετάσεις ανθρώπους καθ`όλη τη διάρκεια του 2020, ώστε να μας παράσχουν την δυνατότητα να περιορίσουμε, να καταστείλουμε και να καταπολεμήσουμε τον ιό”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει δηλώσει ότι η αύξηση των εξετάσεων αποτελεί προϋπόθεση για να ξανανοίξουν τα εστιατόρια και οι παμπ της χώρας, να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και να διευρυνθούν τα όρια που ισχύουν για τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να παραστούν στους γάμους και τις κηδείες.

Ορισμένες πολιτείες και εδάφη έχουν αρχίσει μεμονωμένα να χαλαρώνουν κάποιους περιορισμούς, όπως το να επιτρέπουν σε έναν λίγο μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων να συναθροίζεται σε δημόσιους χώρους και να ξανανοίγουν παραλίες.

Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα μέτρα πριν από την αξιολόγηση της κατάστασης στις 11 Μαΐου. Τα κυτία διαγνωστικών τεστ εξασφαλίστηκαν από την Κίνα από τον ιδρυτή της Fortescue Metals Group, ο οποίος τα πούλησε στην κυβέρνηση στην τιμή κόστους των 320 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (192,96 εκατ. ευρώ).

Στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν δήλωσε ότι θέλει να αυξήσει τα ποσοστά εξέτασης κατά 50% και κάλεσε τους εργαζομένους στο σύστημα υγείας και όποιον άλλον θέλει με το “παραμικρό συνάχι” να εξετάζεται.

Οι αρχές της πολιτείας θα επεκτείνουν εξάλλου την εξέταση των εργαζομένων στο σύστημα υγείας και αυτών που απασχολούνται σε οίκους ευγηρίας μετά το ξέσπασμα νέου κορωνοϊού σε γηροκομείο στο δυτικό τμήμα του Σίδνεϊ.

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy