Πανδημία COVID-19: Στο 81% το ποσοστό αυτών που ανάρρωσαν πλήρως

Στα τρία εκατομμύρια 64 χιλιάδες 830 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως και στις 211.609 οι θάνατοι. Στο μεταξύ 922.397 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί ή ποσοστό 81%.

Από τους νοσούντες το 97% νοσηλεύεται σε ήπια κατάσταση και το 3% σε σοβαρή ή κρίσιμη.

Στο σύνολο των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων τον μεγαλύτερο αριθμό με κατέχουν οι ΗΠΑ. Τα περιστατικά ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο και οι θάνατοι τις 56,000.

Η Ισπανία κατέχει τη δεύτερη θλιβερή θέση με 229.422 κρούσματα και 23.521 θανάτους και ακολουθεί η Ιταλία με 199.414 κρούσματα αλλά περισσότερους θανάτους αφού ο αριθμός ανέρχεται στα 26.977  θύματα. Στη Γαλλία καταγράφονται 165.842 περιστατικά κορωνοϊού και 23.293 θύματα.

Κίνα

Στην Κίνα η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα καταγράφηκαν έξι νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, αριθμός διπλάσιος από τα 3 που καταγράφονταν μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 82.836. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.633 νεκρούς, κατά τα επίσημα δεδομένα. Η Εθνική Επιτροπή διευκρίνισε ότι τρία από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες ήταν “εισαγόμενα”, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν μολυσμένοι στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Τα τρία κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, η οποία γειτονεύει με τη Ρωσία, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Εντοπίστηκαν 40 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, αριθμός αρκετά αυξημένος σε σύγκριση με τα 25 της προηγουμένης.

Αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt

Την ίδια ώρα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στις τάξεις του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt, έφθασε τα 969, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ενώ το σκάφος παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Από τα μέλη του πληρώματος που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2, τα 14 έχουν ιαθεί, διευκρίνισε το αμερικανικό γενικό επιτελείο ναυτικού.

Γερμανία

“Φέτος δεν θα μπορέσει κανείς να κάνει διακοπές όπως τις ήξερε”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και άφησε να εννοηθεί ότι το Υπουργείο του δεν πρόκειται να άρει σύντομα την ταξιδιωτική οδηγία που τέθηκε σε ισχύ από τον Μάρτιο και αφορά όλες τις χώρες του κόσμου.

“Η τρέχουσα ταξιδιωτική προειδοποίηση ισχύει μέχρι την Κυριακή”, διευκρίνισε ο κ. Μάας, μιλώντας σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF, πριν προσθέσει ότι θεωρεί “ότι τις προσεχείς εβδομάδες δεν θα υπάρξει καμία ένδειξη για άρση της προειδοποίησης”. Όπως επισήμανε, οι επόμενες εβδομάδες θα αξιοποιηθούν προκειμένου να εξεταστεί, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους, το ενδεχόμενο το ζήτημα να απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. ”

Κάποιες χώρες αίρουν τις ταξιδιωτικές τους προειδοποιήσεις, άλλες τις διατηρούν σε ισχύ. Για αυτό χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο και θα ήταν σημαντικό εάν μπορούσε να δοθεί στο θέμα ευρωπαϊκή απάντηση – ενιαία, αν είναι εφικτό”, πρόσθεσε ο Γερμανός Υπουργός και εξήγησε ότι το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν συνομιλίες τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και απευθείας με τις χώρες – προορισμούς των Γερμανών τουριστών. Βασικό κριτήριο για οποιαδήποτε απόφαση θα είναι, ανέφερε, η κατάσταση στις ίδιες τις χώρες, το εάν π.χ. θα υπάρχουν ανοιχτές παραλίες ή το εάν θα λειτουργούν οι συγκοινωνίες.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν να ληφθούν ειδικές αποφάσεις για μεμονωμένες περιπτώσεις χωρών, ο κ. Μάας επισήμανε ότι “σε πολλές χώρες έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου, σε πολλές υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, τα αεροπλάνα είναι καθηλωμένα και δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι όλο αυτό θα βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες”.

Τόνισε ακόμη ότι “κανείς αυτή τη χρονιά δεν θα μπορέσει να κάνει διακοπές όπως τις ήξερε, για παράδειγμα με γεμάτες παραλίες ή καλύβες στο βουνό”, καθώς “θα υπάρχουν σίγουρα περιορισμοί παντού”, ενώ υπενθύμισε την περίπτωση του χειμερινού τουριστικού προορισμού Ισγκλ της Αυστρίας, από όπου ξεκίνησε η διάδοση του κορωνοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. “Αυτό δεν θέλουμε να ξανασυμβεί”, είπε χαρακτηριστικά και επιπλέον ξεκαθάρισε ότι το καλοκαίρι δεν θα πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις επαναπατρισμού Γερμανών από το εξωτερικό, όπως έγινε τις τελευταίες εβδομάδες για περίπου 250.000 ταξιδιώτες που εγκλωβίστηκαν σε διάφορες χώρες εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 83 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 852 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αυξήθηκε έτσι σε 1.434, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκαν ανήλθε σε 15.529.

Ο Μεξικανός Υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ τονίζει το τελευταίο διάστημα ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό τα οποία δεν έχουν διαγνωστεί ανέρχεται πιθανότατα σε δεκάδες χιλιάδες. Οι μεξικανικές αρχές αναμένουν πως η πανδημία θα φθάσει στην κορύφωσή της στη χώρα περί τη 10η Μαίου.

Νότια Αφρική

Συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Νότια Αφρική, όπου σε ένα εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι και 247 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε.

Στη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας καταγράφονται πλέον 90 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 4.793 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε το νοτιοαφρικανικό κοινοβούλιο μέσω βιντεοδιάσκεψης ότι πλέον η επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου μετατράπηκε στο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, με 1.737 κρούσματα μόλυνσης.

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy