“Μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης στο προεδρικό θα σχηματίσουμε άποψη”

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΠ Φοίβος Βάκης μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 95 επανέλαβε ότι επιθυμία της ομοσπονδίας είναι, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να ξαναρχίσει η σεζόν. Τόνισε, ωστόσο, ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ανέφερε ότι επί της ουσίας όλα θα κριθούν μέσα από τις συσκέψεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στο προεδρικό.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την πληροφόρηση περί διακοπής του πρωταθλήματος: «Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση, αλλά ούτε για την αντίθετη πλευρά. Εμείς επιθυμούμε να επαναρχίσει το πρωτάθλημα, εμείς το διοργανώνουμε και θέλουμε να το φέρουμε σε τέλος. Δεν είμαστε επιστήμονες για να ξέρουμε πότε είναι ασφαλές να ξαναρχίσουμε. Εμείς σαν διοργανώτρια αρχή είμαστε εδώ για να το σχεδιάσουμε και να το φέρουμε εις πέρας».

Για το πλάνο της επανέναρξης: «Θα ακούσουμε τι λένε οι επιστήμονες και οι ειδικοί. Όταν το ξέρουμε θα βάλουμε τα στοιχεία κάτω και θα προσθέσουμε τα στοιχεία που ξέρουμε εμείς για να ξέρουμε πότε θα μπορούμε να ξεκινήσουμε, εάν υπάρχουν οι συνθήκες για να ξαναξεκινήσουμε αλλά και να το τελειώσουμε. Με ποιο σχήμα θα μας επιτρέψουν να κάνουμε προπονήσεις, αν θα είναι σε γκρουπ, σε πόσες εβδομάδες… Όλα αυτά θα μπουν κάτω. Θα προσθέσουμε τα πρωτόκολλα και θα δούμε με ποιο τρόπο θα γίνει.

Δεν εξετάζουμε σοβαρά να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Το θέμα μας είναι πώς να το ξεκινήσουμε, όχι πώς δεν θα το ξεκινήσουμε. Όταν θα το ξέρουμε θα κάνουμε τον σχεδιασμό. Ο πρώτος σχεδιασμός είναι ο δύσκολος. Εμείς έχουμε κάνει πρωτόκολλα βάσει των δεδομένων που ξέρουμε σήμερα. Μπορούν να αλλάξουν. Παρά το ότι έχουμε δημιουργήσει αυτούς τους σχεδιασμούς, πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα μας πουν οι επιστήμονες, που θα μας θέσουν το σχέδιο λειτουργίας μας. Για να είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε πρέπει να είναι έτοιμα τα γήπεδα και τα αποδυτήρια, να κάνουμε τεστ στους ποδοσφαιριστές όταν θα αρχίσουν τις προπονήσεις. Θα τα έχουμε στα υπόψη και θα τα εφαρμόσουμε όταν θα ξέρουμε τι θα μπορούμε να κάνουμε».

Για το αν από την αυριανή σύσκεψη θα γνωρίζουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν: «Θα το θέλαμε, αλλά δεν μπορώ να το πω αυτό. Νομίζω θα πάρουμε ορισμένες απαντήσεις αύριο, θα σχηματίσουμε καλύτερη γνώμη. Θα υπάρχει σύσκεψη την Πέμπτη στο προεδρικό με τον ΚΟΑ, την ΚΟΠ, την ΚΟΕΑΣ και τον ΠΑΣΠ. Θα δούμε πώς τα βλέπει τα πράγματα και ο ΚΟΑ και θα έχουμε μια δεύτερη καλύτερη εικόνα. Ίσως τότε να μπορούμε να σχηματίσουμε άποψη. Αν αύριο οι επιστήμονες δεν μας αφήσουν πολλά περιθώρια πρέπει να κάνουμε περισσότερη υπομονή. Η UEFA μας λέει ότι μέχρι τις 25 του μηνός πρέπει να της πούμε τι μέλλει γενέσθαι. Μέχρι εκείνη την ημέρα πρέπει να έχουμε σταθερό πλάνο, δεν θα μπορεί να αλλάξει».

Για το πλάνο της UEFA: «Η UEFA είχε κάνει κάποια σενάρια, μας είχε αναλύσει δύο και εξαρτούνται από το τι θα κάνει κάθε ομοσπονδία. Γι’ αυτό έβαλε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Το σενάριο που θέλει η ίδια είναι να τελειώσουν τα πρωταθλήματα μέχρι το τέλος Ιουλίου. Υπάρχει κι ένα σενάριο για να τελειώσουν τέλος Αυγούστου, αλλά δεν το προτιμά. Θέλουν να μπορέσουν να κάνουν τους τελικούς του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ. Θέλει να καταλήξει στον τελικό σχεδιασμό πριν το τέλος Μαΐου. Θα μιλήσουμε ξανά με την UEFA στις 27 του Μάη, θα παρουσιάσει νέο πλάνο και θα μας πει τι θα κάνει. Η UEFA πρέπει να σκεφτεί τα προκριματικά, αμ θα υπάρχουν αεροδρόμια και αεροπλάνα για να μπορούν να μετακινηθούν οι ομάδες. Είναι πολλά πράγματα».

Για το κατά πόσον υπάρχει τελική ημερομηνία επανέναρξης: «Βάλαμε ημερομηνία τέλους. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την ημερομηνία αρχής. Λέμε ότι μέχρι την τάδε ημερομηνία πρέπει να έχουμε τελειώσει και πάμε αντίστροφα. Τα πλάνα μας περιέχουν και το κύπελλο».

Για τις ομάδες που ζήτησαν οριστική διακοπή και κατά πόσον διαπίστωσε η ΚΟΠ ότι προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τα σμυφέροντά τους: «Το ποδόσφαιρο είναι πολύπλοκο. Τα σωματεία έχουν τις δικές τους ανάγκες, προϋπολογισμούς και θέσεις, όπως και οι ποδοσφαιριστές, οι διαιτητές, οι χορηγοί και όλοι. Βέβαια υπάρχουν πολλές απόψεις και είναι ευπρόσδεκτες. Είμαστε διοργανώτρια αρχή και οφείλουμε να ακούμε και τέτοιου είδους απόψεις. Δεν υπάρχει λόγος να το συζητήσουμε γιατί δεν ξέρουμε αν θα ξαναξεκινήσουμε. Τα σωματεία σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο έχουν τεράστιες ζημιές. Οι χορηγοί κάνουν σκέψεις, δεν υπάρχουν εισιτήρια, τα λεφτά από τα τηλεοπτικά δεν υπάρχουν. Δεν ξέρουμε πώς συμπεριφέρονται οι χορηγοί. Υπολογίζονται σε δις οι ζημιές. Τα σωματεία τους αγαπούν το ποδόσφαιρο και θέλουν να έχουμε ποδόσφαιρο. Είμαι σίγουρος ότι προβληματίζονται».

Για το αν μας αφορά στην Κύπρο το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες ή αν επικεντρωνόμαστε στα δικά μας δεδομένα: «Έχουμε γνώση τι κάνουν οι άλλοι. Βεβαίως μας ενδιαφέρει. Θα κάνουμε τα δικά μας σχέδια, δεν θα κάνουμε το τάδε γιατί το έκανε η κάθε ομοσπονδία. Μέσα από τα δικά μας δεδομένα θα καθοδηγηθούμε».

Για την απαισιοδοξία για την επανέναρξη βάσει του χρόνου που χρειάζεται για προετοιμασία: «Αντιλαμβάνομαι από τους ειδικούς μας ότι χρειάζονται δύο εβδομάδες προπονήσεις οι ποδοσφαιριστές σε γκρουπ, δηλαδή σε ανοιχτό χώρο, αν δεν μας επιτρέψουν τα γυμναστήρια, κατά πάσα πιθανότητα σε εξάδες, και μετά από δύο για ομαδικές προπονήσεις. Μιλούμε για ένα μήνα. Γι’ αυτό στενεύουν τα περιθώρια. Δεν θα βάλουμε κόσμο στο γήπεδο με το ρίσκο να πάθει ζημιά».

Για τα τηλεοπτικά: «Έχουν παγώσει μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Στην UEFA μας έχουν πει ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις, δεν θα πληρωθούν τα δικαιώματα, άρα θα υπάρχει τεράστια ζημιά. Στην Κύπρο δεν γνωρίζω».

Για την ένταση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη: «Η ΚΟΠ έχει διαβουλευτεί με τα σωματεία και έκανε μία πρόταση που είναι στο τραπέζι και περιμένουμε αντιπρόταση. Ακόμα να έρθει, έρχονται λόγια και όροι, αλλά εμείς θέλουμε μια πρόταση. Τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών τα έχει ο παίκτης με το σωματείο και κάποια είναι έντονα ότι αν δεν μπορεί η ΚΟΠ να βρει τον δρόμο, θα διαβουλευτούμε εμείς με τους παίκτες. Θέλουμε να μπούμε σε ένα διάλογο, δεν μπορούμε να συζητούμε από τα ράδια. Θέλουμε με ωραίο τρόπο να βρούμε λύση».

Για το θέμα των διαιτητών αν ξαναρχίσει το πρωτάθλημα: «Καλή ερώτηση. Μάλλον ναι, βλέπω ότι δεν θα ανοίξουν τα αεροδρόμια. Πρέπει να είναι οι διαιτητές μας έτοιμοι. Θα δούμε και αυτό το θέμα, θα διαβουλευτούμε με τα σωματεία αναλόγως και τι συνθήκες θα υπάρχουν τότε».

Για το σενάριο μη απονομής τίτλου και κατανομή ευρωπαϊκών εισιτηρίων βάσει βαθμολογίας: «Αν δεν παιχτεί ναι, πώς θα πεις ποιος είναι πρωταθλητής χωρίς να παιχτούν τα παιχνίδια που είναι στην προκήρυξη. Είναι ένας από τους τρόπους που μας έχει πει η UEFA. Μας είπε “on sporting merit” και μιλά για το πρωτάθλημα τη σεζόν 2019-20. Μπορεί σε κάποια πρωταθλήματα κάποιες ομάδες να έχουν λιγότερα παιχνίδια, για μας δεν ισχύει αυτό. Έρχεται μέσα από τις οδηγίες της UEFA ο τρόπος που θα καθοριστούν τα εισιτήρια».

Για το κατά πόσον είναι δύσκολο να δούμε δράση στις μικρές κατηγορίες: «Σωστά, έτσι είναι».

Για τον αριθμό των ομάδων σε περίπτωση διακοπής: «Το σενάριο που έχουμε είναι μόνο με 12 ομάδες».

Για το σενάριο για να γίνονται πέντε αλλαγές σε περίπτωση επανέναρξης: «Η FIFA καθορίζει τους κανόνες. Δεν μπόρεσα να διευκρινίσω κατά πόσον είναι για φέτος, αν θα ισχύει για κάποια χρονική περίοδο ή αν θα είναι για πάντα».

Για τα τηλεοπτικά που προπληρώθηκαν: «Δεν είναι δύσκολο θέμα αυτό; Είναι πολύπλοκο, γι’ αυτό λέμε να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την κατάσταση που περνούν τα σωματεία, έστω κι αν σήμερα ορισμένα κρατούν λεφτά».

Για το ότι η οικονομική κατάσταση της ομάδας μας δεν είναι τέτοια ώστε να δικαιολογεί τη διακοπή του πρωταθλήματος: «Αν ήξερα ότι ξεκινούμε αύριο προπονήσεις θα απαντούσα. Είναι ένα πράγμα να κάνεις σχεδιασμό για να τελειώσεις τέλος του Ιούνη και άλλο τέλος του Αυγούστου. Προσπαθείς να συμπτύξεις τρεις μήνες σε ένα. Είναι σημαντική η οικονομική πτυχή».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy