“Δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να αποφασίσει για τα πρωταθλήματα”

Στον Super Sport fm 104.0 μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ο οποίος είπε σημαντικά πράγματα για το μέλλον των πρωταθλημάτων.

«Εδώ και πολλές εβδομάδες οι συμπολίτες μας έχασαν πολλές από τις συνήθειες τους και την προσωπική τους ζωή και είναι κατανοητά τα συναισθήματα τους. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία τους» είπε αρχικά.,

Τι σας είπαν οι επιδημιολόγοι; Που βρισκόμαστε; «Ο καταρτισμός των σχεδίων επανεκκίνησης και χαλάρωσης των μέτρων είναι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου και αυτός που κατευθύνει την πολιτική είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ενημερωθήκαμε για τις απόψεις της συμβουλευτικής επιτροπής και τους ανακοινώσαμε τις σκέψεις μας με τον ίδιο τρόπο που μας ενημέρωσαν αυτοί».

Τι σας είπαν αν μπορούμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα; «Δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε λεπτομέρειες. Μπορώ να πω ότι αφού συνυπολογίσουμε και αξιολογήσουμε τις προτάσεις της διυπουργικής επιτροπής και τις αξιολογήσεις ων ειδικών θα συνεχιστεί η συνεδρία για ολοκλήρωση του σχεδιασμού και ανακοίνωση των συγκεκριμένων μέτρων χαλάρωσης. Ο ΠτΔ μετά την συνάντηση του με την επιστημονική ομάδα είχε μακρά συνεδρία με τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό οικονομικών. Αναμένεται το απόγευμα να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της διυπουργικής επιτροπής για να καταλήξουν στον τελικό σχεδιασμό της επαναφοράς σε μια σχετική ομαλότητα».

Γίνεται λόγος για διάφορα μέτρα τα οποία θα χαλαρώσουν και επικρατεί μια σύγχυση σε ποια φάση θα είναι το κάθε ένα: «Ένα από τα γνωρίσματα του λαού μας είναι ότι προτρέχουμε. Θα πρέπει να κάνουμε μικρή υπομονή 24 ωρών, μια μέρα μας χωρίζει από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός μετά που ακούσαμε και τις απόψεις των ειδικών. Δεν είναι θέμα να ανοίξει η τάδε επιχείρηση ή ο τάδε τομέας αλλά θα πρέπει να υπάρξει λεπτομερής κατατόπιση για να αποφευχθούν οι πολλές απορίες από τους συμπολίτες μας οι οποίοι θα πρέπει να ξέρουν πως θα προφυλαχθούν εφόσον επιστρέψουν στην εργασία τους. Το πιο πιθανό είναι ότι ο ΠτΔ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις».

Μπάλα θα παίξουμε; Τι γίνεται; «Σαν θέμα αρχής δεν πρέπει να αποκαλύψω οτιδήποτε όντας εκφραστής και μόνο της κυβερνητικής πολιτικής και δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική για την ώρα».

Είστε άνθρωπος του ποδοσφαίρου, περάσατε από αυτό, έχετε άποψη; «Έχω άποψη ναι αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Δεν θα είναι στα πρώτα μέτρα χαλάρωσης οι προπονήσεις για εύλογους λόγους».

Θα είναι στην δεύτερη ή στην τρίτη φάση; «Να μου επιτρέψετε να μην το πω. Δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος με βεβαιότητα να το πει. Η κάθε φάση που θα διαδέχεται την άλλη θα πρέπει να τυγχάνει αξιολόγησης. Θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα τω πρώτων χαλαρώσεων, που έχουμε φτάσει, ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα και αμέσως μετά θα προχωράμε στο επόμενο βήμα».

Το αν θα ξεκινήσουν οι προπονήσεις είναι ένα θέμα και πως θα ξεκινήσουν είναι άλλο θέμα: «Είναι ένα θέμα που συζητήθηκε όπως έχουν συζητηθεί όλα που έχουν να κάνουν με χαλάρωση μέτρων διακίνησης».

Για το ποδόσφαιρο πόσο κοντά η μακριά είμαστε; «Με βεβαιότητα δεν είναι στην πρώτη φάση και θα πρέπει να περιμένουμε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης για να προχωρήσουμε στην δεύτερη. Δεν είναι ώρα να συζητάμε για επανέναρξη πρωταθλημάτων. Εξάλλου δεν είναι και θέμα της κυβέρνησης, είναι αρμοδιότητα της οικείας ομοσπονδίας».

Για τις αποφάσεις: «Οι αποφάσεις για το ποδόσφαιρο θα παρθούν από τις οικείες ομοσπονδίες όταν και εφόσον τα μέτρα χαλάρωσης θα επιτρέπουν την επανέναρξη κάποιων αθλημάτων. Σε αυτή την φάση είναι ριψοκίνδυνο να αρχίσουμε το πρωτάθλημα και παρακινδυνευμένο πότε αυτό θα μπορέσει να γίνει. Η κυβέρνηση προβληματίζεται για όλα αυτά τα θέματα. Συζητήσαμε με την συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή όλα τα θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας, κράτησε δύο ώρες η σύσκεψη και ακούστηκαν οι απόψεις των επιστημόνων».

Μέσα σε όλο αυτό το περίμενε βγαίνουν διάφορα πράγματα προς τα έξω, μια κόντρα ΚΟΠ-ΠΑΣΠ, γνωστοποιήθηκε χθες και η επιστολή του ΠΑΣΠ προς τον ΠτΔ για πιέσεις για διακοπή πρωταθλημάτων: «Η ανυπομονησία κάποιων δεν είναι οδηγός της κυβέρνησης και οι προτροπές δεν είναι τα κριτήρια και ο γνώμονας με βάση τα οποία θα ληφθούν οι αποφάσεις. Ο ΠτΔ δεν θα επηρεαστεί με κανέναν τρόπο από οποιονδήποτε και από οτιδήποτε. Αν συναινούν οι πλευρές, η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να μην επανέλθει στην πλήρη ομαλότητα. Η κυβέρνηση όμως έχει υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες αυτού του τόπου. Δεν θα επιτρέψουμε να χαλάσουμε ότι χτίσαμε με τόσες στερήσεις. Σταδιακά θα γίνουν οι χαλαρώσεις. Η κατάσταση θα αξιολογείται κάθε 15 μέρες πέραν της καθημερινής αξιολόγησης και θα παίρνονται οι χαλαρώσεις στην συνέχεια. Δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να δεχθούμε να διακινδυνέψει η υγεία των συμπολιτών μας».

Η α΄ κατηγορία μπαίνει σε άλλο πλάνο σε σχέση με τις μικρότερες κατηγορίες; «Σε αυτό το στάδιο δεν γίνεται διαχωρισμός αλλά αξιολόγηση της κατάστασης. Η πορεία μετά την πρώτη χαλάρωση των μέτρων θα καταδείξουν την πορεία. Επαναλαμβάνω ότι η απόφαση θα είναι στην οικεία ομοσπονδία αλλά δεν έχουμε συζητήσει για την πρώτη ή μικρότερες κατηγορίες γιατί δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης, εμείς ορίζουμε τα περιοριστικά μέτρα».

Για την κόντρα ανάμεσα στην ΚΟΠ και τον ΠΑΣΠ τι έχετε να πείτε; Τι εισηγείστε; «Όλοι αυτοί την στιγμή πρέπει να δείξουμε κατανόηση, να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης ότι αντιμετωπίζουμε πανδημία η οποία έχει φέρει άνω κάτω την ζωή μας και τις καταστάσεις αυτές χρειάζεται προβληματισμός και εμπειρίες για κάποιον να την διαχειριστεί. Να συμπεριφερθούμε με ένα επίπεδο που να δίνει δυνατότητα να καταλήξουμε σε κάποιες αποφάσεις που δεν θα ικανοποιήσουν όλους αλλά την πλειοψηφία. Όλοι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους για να βρούμε λύσεις που να ικανοποιούν τους περισσότερους. Οι κόντρες και οι διαφωνίες δεν βοηθούν. Λίγη υπομονή χρειάζεται από όλους. Δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να αποφασίσει για τα πρωταθλήματα».

Για να προσθέσει ο κύριος Κούσιος. «Προτιμώ παρά να έχουμε ένα κρούσμα σε μια ομάδα και να κολλήσει τους υπόλοιπους, να περιμένουμε. Κι’ εμείς θέλουμε να πάμε στο γήπεδο για να δούμε τους φίλους μας τις ομάδες μας να ανοίξουμε την τηλεόραση να δούμε την Λίβερπουλ την Μάντσεστερ και όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες . Σε όλες τις χώρες έχουν σταματήσει τα πρωταθλήματα και εξαρτάται από τις συνθήκες με την πανδημία σε κάθε χώρα ξεχωριστά η εξέλιξη τους».

Στην Κύπρο έχουμε την Ομόνοια και την Ανόρθωση στην κορυφή και όποια απόφαση θα παρθεί θα δουν κάποιοι σκοπιμότητα: «Στην Κύπρο όλοι μας και συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου για οτιδήποτε συμβεί θα βρούμε δικαιολογία και να επιρρίψουμε τις ευθύνες σκεφτόμενοι ότι υπάρχουν σκοπιμότητες. Δεν είναι πάντοτε έτσι. Εγώ θα ήθελα να συνεχιστεί το πρωτάθλημα καθώς η ομάδα μου είναι στην πρώτη θέση και έχει πολλά χρόνια χωρίς τίτλο. Όλοι συμφωνούν ότι η σωστή ροή των πραγμάτων είναι να συνεχιστεί το πρωτάθλημα».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy