“Το άνοιγμα των σχολείων δεν είναι απαγορευτικό κατά την σταδιακή άρση των μέτρων”

Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για το τι θα γίνει με τα σχολεία κατά τη διάρκεια της σταδιακής άρσης των μέτρων από την Κυβέρνηση. Το Υπουργείο Παιδείας όπως και οι οργανωμένοι γονείς Μέσης εκπαίδευσης θεωρούν ως επιτακτική ανάγκη της επιστροφή των μαθητών της Γ΄Λυκείου πίσω στα θρανία για ένα μικρό χρονικό διάστημα ώστε να προετοιμαστούν ορθά και κατάλληλα για τις Παγκύπριες εξετάσεις.

«Το άνοιγμα των σχολείων δεν είναι απαγορευτικό κατά την σταδιακή άρση των μέτρων» είπε σχετικά μιλώντας στο SigmaLive η Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Μαρία Κολιού.

Μεταφέροντας την προσωπική της θέση, αφού άλλωστε οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Κυβέρνηση, η κα Κολιού εξήγησε πως, η φιλοσοφία της αποκλιμάκωσης των μέτρων είναι να σταματήσουν οι πολίτες να παραμένουν στα καταφύγια.

«Αυτό φυσικά διατρέχει κάποιους κινδύνους, ωστόσο υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν. Δηλαδή θα πρέπει ανοσοποιηθεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Αυτό το ποσοστό θα ήταν πιο σωστό να είναι νέοι άνθρωποι ή παιδιά σχολικής ηλικίας που έχουν χαμηλότερη θνητότητα κά. Επομένως θα πρέπει να ανοίξουν κάποια στιγμή τα σχολεία. Το ερώτημα είναι πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε.

Πρόσθεσε πως εάν δεν ανοίξουν πριν το τέλος των ημερομηνιών που ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά, δηλαδή τον Ιούνιο αυτό σημαίνει ότι θα πάμε από Σεπτέμβρη ή Οκτώβριο. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσουμε με το νέο κύμα και επομένως θα ήταν ορθό να ανοίξουν μερικώς από αυτή την φάση».

Φυσικά, σύμφωνα με την κα Κολιού τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με ελεγχόμενο τρόπο και να δοθεί προσοχή στις ευάλωτες ομάδες.

«Θα πρέπει να διαφυλάξουμε αυτή την περίοδο σαν κόρη οφθαλμού τις ομάδες υψηλού κινδύνου ώστε αν καταφέρουμε να ανοσοποιήσουμε τον υπόλοιπο πληθυσμό και μείνουν οι ηλικιωμένοι ή ευπαθείς σημαίνει θα προστατευθούν αφού οι υπόλοιποι θα είναι άνοσοι πλέον».

Η κα Κολιού εξήγησε πως η επιστροφή κατά τη δική της άποψη δεν πρέπει να γίνει στην πρώτη φάση άρσης των μέτρων αλλά ίσως με τη δεύτερη ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και τις κατ΄ εξοχήν αποφάσεις της Κυβέρνησης.

«Αν ανοίξουν τώρα τα σχολεία η κατάσταση θα είναι πιο ελεγχόμενη. Όλα τα παράθυρα θα είναι ανοικτά. Το διάστημα που θα παραμείνουν ανοικτά, θα είναι μικρό οπόταν θα είναι σαν μια δοκιμή πριν το Φθινόπωρο. Δεν είναι απαγορευτικό να ανοίξουν τα σχολεία. Μπορεί να γίνει με προϋποθέσεις και ελεγχόμενα και φυσικά να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα», είπε τέλος.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy