Υποχρεωτική χρήση μάσκας, σχολεία από Σεπτέμβριο, μόνο παγκύπριες εξετάσεις για τελειόφοιτους

Οι μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες οδηγεί στην συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον της καταπολέμησης του ιού στην Κύπρο. Μάλιστα η συζήτηση πλέον αφορά την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, παραχώρησε δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» με τους Δημήτρη Χριστοφόρου και Ονησίφορο Σταύρου.

Τα κυριότερα σημεία:

Για τα μειωμένα κρούσματα: «Είναι ακόμη πρόωρο να βγούμε έξω και να βροντοφωνάξουμε το νενικήκαμεν αλλά φαίνεται πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Οι μονοψήφιοι αριθμοί ήρθαν πιο νωρίς απ’ ότι περίμενα εγώ και ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι πως η δειγματοληψία των επαγγελματιών που εργάζονται εν μέσω κορωνοϊού έβγαλε πολύ λίγα κρούσματα. Η άρση των μέτρων πρέπει να γίνει ελεγμένα και όχι πρόωρα γιατί αν υπάρχουν μικροεστίες θα έχουμε πρόβλημα. Η χαλάρωση θα γίνει σταδιακά με περίοδο 2 εβδομάδων μεταξύ τους».

Για ημερομηνίες χαλάρωσης: «Αν συνεχίσουμε έτσι και έχουμε μηδενικά κρούσματα στις επόμενες μέρες περί της πρώτης εβδομάδας του Μάη θα μπορούμε να μιλούμε για χαλάρωση».

Για τα άτομα που ήρθαν απ’ το εξωτερικό: «Απ’ τις πτήσεις που ήρθαν μέχρι τώρα είχαν εντοπιστεί 6-7 κρούσματα στην πρώτη και άλλο ένα στις επόμενες. Με το τέλος της καραντίνας θα επανεξεταστούν τα άτομα που ήρθαν».

Για τον δείχτη R0: «Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική ομάδα επεξεργάζεται το R0 μαζί με στατιστικολόγους και μαθηματικούς. Στα μέσα της πανδημίας είχαμε R0 μεταξύ 3-6 που σημαίνει πως κάποιος φορέας θα μετέδιδε τον ιό σε τόσα άτομα. Το R0 πρέπει να πέσει κάτω απ’ το 1. Αυτό δίνει τη δυνατότητα για χαλάρωση μέτρων».

Για το ποια μέτρα θα μπορούσαν να χαλαρώσουν πρώτα: «Μπορούμε να αρχίσουμε απ’ τις επιχειρήσεις που έκλεισαν τελευταίες και να επιτρέψουμε άλλο ένα μήνυμα. Είναι απ’ τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να χαλαρώσουν».

Σε περίπτωση που χαλαρώσουν τα μέτρα και αυξηθούν τα κρούσματα; «Θα επιστρέψουμε πίσω θεωρητικά. Τα μέτρα προστασίας που θα συστήνουμε να παίρνονται από όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους θα είναι τέτοια ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης. Αν όμως δούμε μεγάλους αριθμούς τότε θα επιστρέψουμε πίσω στα μέτρα».

Για την παραλία: «Είναι ένα απ’ τα πράγματα που εγώ θα κάνω εισήγηση να επιτρέπεται τουλάχιστον για κολύμβηση. Όχι όμως για συναθροίσεις για μπύρα καφέ και ομιλία. Το ίδιο ισχύει και για τζόκινγκ αλλά και για άλλα σπορ. Στο ποδόσφαιρο πάντως ακόμη και αν παίξουμε δεν θα έχουμε φιλάθλους».

Για το δεύτερο κύμα που ίσως προκύψει το φθινόπωρο: «Γίνονται μελέτες, εισηγήσεις, προβληματισμοί και όλα τα συναφή για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα. Επίσης ο χρόνος που μας προσφέρεται είναι για να οργανωθούν και οι μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ είναι σημαντικό να γίνουν και έλεγχοι για αντισώματα και ανοσία και αν πρόκειται για νοσηλευτές αυτοί θα μπουν στην πρώτη γραμμή».

Για τον αριθμό των τεστ: «Αν κάποιος θέλει μια σαφή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης πρέπει να υπάρχουν πολλά τεστ. Ακόμη και όταν χαλαρώσουν τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τυχαία τεστ. Πρέπει να συνεχίσει και είναι αναγκαίο».

Για την χρήση της μάσκας: «Η μάσκα νομίζω πως θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους εργασίας τουλάχιστον στα αρχικά στάδια για να περιορίσουμε την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού. Ανάλογα με την εικόνα που θα έχουμε θα κρίνουμε».

Για τα σχολεία: «Δεν το βλέπω να γίνεται στη φετινή χρονιά άρα μάλλον για τον Σεπτέμβριο το βλέπω. Για τους τελειόφοιτους θα υπάρξει κάποια χαλάρωση για τις εξετάσεις τους. Μια εισήγηση είναι να γίνουν στην κρατική έκθεση».

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy