Ξεκινούν οι συζητήσεις για χαλάρωση των μέτρων…

Καθοριστικές για τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης, χαρακτηρίζονται οι επόμενες ημέρες, αναφορικά με τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν και που θα έχουν ως στόχο την επάνοδο στην ομαλότητα και την άρση των περιορισμών, τόσο στις μετακινήσεις όσο και στη λειτουργία επιχειρήσεων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να παρακαθίσει σε σειρά συναντήσεων με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, των οικονομικών φορέων, των επιστημόνων της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας καθώς και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, κατά τις οποίες εν πολλοίς θα προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα για χαλάρωση των μέτρων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σήμερα στις εννέα και τριάντα το πρωί, θα προεδρεύσει σύσκεψης με ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ, και CIPA, στο Προεδρικό Μέγαρο, για θέματα Οικονομίας.
Ακολούθως, στις έντεκα, θα προεδρεύσει σύσκεψης με ΕΤΕΚ, Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων, και Ομοσπονδία Εργολάβων, στο Προεδρικό Μέγαρο, επίσης για τα θέματα οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, το θέμα των συσκέψεων είναι στα πλαίσια της προετοιμασίας της Κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο Πρόεδρος, είπε ο κ. Κούσιος, «θέλει να ακούσει τις απόψεις και τις τοποθετήσεις των οικονομικών φορέων γιατί όπως έχουμε πει θα πρέπει να έχουμε ένα σωστό και λεπτομερή σχεδιασμό για επανεκκίνηση».

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, τις προοπτικές και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μέχρι σήμερα, ενώ αναμένεται να ακούσει και τις συμβουλές τους τους για τη χαλάρωση των μέτρων καθώς και για το πως θα πρέπει να γίνει. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα ολοκληρωθεί ο γύρος συναντήσεων του Προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τους οποίους θα συζητήσει, τόσο για τα θέματα της οικονομίας όσο και για τις απόψεις της συμβουλευτικής ομάδας.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι και ερωτηθείς για τη ζημιά που έχει προκληθεί ως τώρα στην οικονομία, ο Κυριάκος Κούσιος υπέδειξε πως η Κυβέρνηση άρχισε να κάνει τις αποτιμήσεις της. «Το ΥΠΟΙΚ έχει κάνει όλες τις μελέτες για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κατά το δυνατό την ύφεση που έχει παρατηρηθεί και θα τη βιώσουμε έντονα το επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε αλώβητοι από αυτή την κατάσταση», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με το μέγεθος της ύφεσης ο κ. Κούσιος είπε ότι οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, σε πρώτη φάση είναι ότι θα έχουμε περιορισμό στο ΑΕΠ μέχρι και 10%.  Το 10% το λέμε με κάθε επιφύλαξη. Οι πρώτες εκτιμήσεις που έγιναν προ δεκαπενθημέρου ήταν της τάξεως 5% με 10%. Αυτό είναι απόλυτα συνυφασμένο από την αναστολή εργασιών κάποιων επιχειρήσεων. Θα είμαστε σε θέση για καλύτερες εκτιμήσεις», ανέφερε.

Όσο αφορά τους σχεδιασμούς για χαλάρωση των μέτρων ο κ. Κούσιος επανέλαβε πως το κριτήριο είναι η αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας που θα γίνει από τους ειδικούς. «Θα ακούσουμε με κάθε προσοχή και θα υιοθετήσουμε πιστά τις συμβουλές των επιστημόνων. Υπάρχει ο σχεδιασμός για επανεκκίνηση της οικονομίας σε τρία στάδια».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως ο σχεδιασμός του πλάνου ολοκληρώνεται στις λεπτομέρειες του και αναμένεται να είναι έτοιμος μετά τις επαφές του προέδρου με τους οικονομικούς φορείς.

«Η πρώτη χαλάρωση των μέτρων», είπε ο κ. Κούσιος, «θα αφορά την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται υπαίθρια όπως για παράδειγμα τα εργοτάξια, κάποια στιγμή τον Μάιο και μικρές επιχειρήσεις όπου δεν παρατηρείται συγκέντρωση πολλών πολιτών. Στη συνέχεια θα δοθούν χαλαρώσεις στη μετακίνησεις. Θα μπορούμε να ανοίξουμε κάποια πάρκα ενώ θα μπορούμε να ανάψουμε το πράσινο φως σε κάποιες άλλες μικρές επιχειρήσεις, για να επαναλειτουργήσουν».

Ερωτηθείς για το θέμα τον κουρείων και των κομμωτηρίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως η λειτουργεία των εν λόγω επιχειρήσεων είναι κάτι που θεωρείται αναγκαίο. «Για αυτό αν οι επιστήμονες μας συμβουλέψουν πως μπορούν να ανοίξουν λαμβάνοντας κάποια μέτρα θα το εξετάσουμε».

 

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy