Σαρώνει εν μέσω πανδημίας ο Αναστασιάδης-Ικανοποιημένο το 85% των Ακελικών

Ικανοποίηση εκφράζει η πλειοψηφία των Κυπρίων αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας από την Κυβέρνηση και τις αποφάσεις που έχει λάβει. Η θετική εικόνα που αποκόμισαν οι πολίτες για τη διαχείριση του κορωνοϊού αντανακλάται και στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως επικεφαλής του κυβερνητικού μηχανισμού που καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοφανή κατάσταση.

Όπως φαίνεται από τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησαν η Pulse Market Research και η ΓΝΩΡΑ και παρουσιάζει σήμερα ο REPORTER, το 84% των πολιτών εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με την συνολική αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Πολύ ικανοποιημένοι είναι το 27% και αρκετά ικανοποιημένοι το 57%.

Πρόκειται για μία ευρεία ικανοποίηση, που υπερβαίνει κατά πολύ τόσο το ποσοστό που ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε στις προεδρικές εκλογές όσο και τα παραδοσιακά ποσοστά του ΔΗΣΥ, εύρημα που καταδεικνύει αποδοχή των χειρισμών του ακόμη και από αρκετούς πολίτες που δεν υποστηρίζουν την Κυβέρνηση υπό άλλες περιστάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως με θετικό φακό αντικρίζουν τον τρόπο που αντιμετώπισε τον κορωνοϊό οι ψηφοφόροι των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ανάμεσα σε όσους δήλωσαν πως στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισαν ΑΚΕΛ, πολύ ικανοποιημένοι εμφανίζονται το 16% και αρκετά ικανοποιημένοι το 69%. Πρόκειται για μία εξαιρετική επίδοση, δεδομένης της στάσης που συνήθως τηρούν οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ έναντι του Προέδρου και των διαφωνιών που εκφράζουν στα πλείστα ζητήματα διακυβέρνησης.

Πολύ ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ο Νίκος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό είναι ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, ποσοστό που είναι, μάλιστα, κατά 8% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Αρκετά ικανοποιημένοι δηλώνουν το 35% των ΔΗΚΟϊκών, ενώ συνολικά, η ικανοποίηση ανάμεσα σε όσους ψήφισαν ΔΗΣΥ το 2016 αγγίζει το 92%. Ανάμεσα στους πολίτες που ψήφισαν άλλα κόμματα, τα ποσοστά ικανοποίησης είναι πιο χαμηλά από εκείνα του κυβερνώντος κόμματος, με το 25% να δηλώνουν όχι και τόσο ικανοποιημένοι και το 8% καθόλου ικανοποιημένοι.

Αν και εκφράζεται μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις γυναίκες παρά από τους άνδρες, σε ό,τι αφορά στο μορφωτικό επίπεδο δεν εντοπίζονται ιδιαίτερες αποκλίσεις. Εκεί που υπάρχει αισθητή διαφορά, είναι στον βαθμό ικανοποίησης ανάλογα με την κοινωνική αυτοτοποθέτηση. Για παράδειγμα, ενώ το 52% όσων θεωρούν πως ανήκουν στην μεσαία προς ανώτερη και στην ανώτερη τάξη δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι και το 39% αρκετά, ανάμεσα στην εργατική τάξη τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 23% και 54%.

Σε ό,τι αφορά στις ηλικιακές ομάδες, η συνολική ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Νίκος Αναστασιάδης τον κορωνοϊό κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο πολύ ικανοποιημένοι δηλώνουν περισσότεροι συνταξιούχοι παρά οι ηλικίες που βρίσκονται στην αγορά εργασίας.

Ταυτότητα έρευνας
Μέγεθος δείγματος: 605 συνεντεύξεις
Κάλυψη: Παγκύπρια
Δειγματοληψία: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία
Συλλογή Πληροφοριών: Τηλεφωνικές Συνεντεύξεις
Ερωτώμενος: Άτομα ηλικίας 18+ ετών
Περίοδος συλλογής πληροφοριών: 3/4/2020-8/4/2020
Ομάδα εργασίας: 13 ερευνητές και δύο επιθεωρητές

Στατιστικές αναλύσεις σε βάσεις κάτω των 60 ατόμων υπόκεινται σε μεγάλα στατιστικά λάθη και αναλύσεις σε βάσεις κάτω των 30 ατόμων παρουσιάζονται μόνο για ενδεικτικούς σκοπούς
Σταθμίσεις: Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων με περιορισμούς ως προς δημογραφικές παραμέτρους και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2016
H Pulse Market Research είναι πλήρες μέλος των:
-ESOMAR (European Society of Opinion and Market Research)
-WAPOR (World Association of Public and Opinion Research)
-ΣΕΔΕΑΚ (Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς Κύπρου)
-MSPA Mystery Shoppers Providers Association)

Πηγή: reporter.com.cy

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy