Οι επιδημιολόγοι δεν συμφωνούν με το άνοιγμα των σχολείων

Εν μέσω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, εγείρονται σοβαρά ζητήματα που άπτονται της παιδείας της Κύπρου και είναι άμεσα συνδεδεμένα και με την μεγάλη προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας εάν και εφόσον οι ειδικοί ανάψουν το πράσινο φως για πολιτικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα σενάρια που μελετά το Υπουργείο Παιδείας είναι τα εξής:

α) να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία με εξαίρεση την Γ’ λυκείου η οποία ενδεχομένως να επιστρέψει στις τάξεις για κάποιες ημέρες προτού αρχίσουν οι παγκύπριες εξετάσεις.

β) να λειτουργήσουν τα λύκεια στην ολότητα τους

γ) να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία για κάποιο χρονικό διάστημα

Οι απόψεις μελών της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας είναι πως θα πρέπει να αποφευχθεί το άνοιγμα των σχολείων. Λένε ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται με απότομη επιστροφή στις μαζικές συναθροίσεις και ενδεχόμενα να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση του ιού. Τουλάχιστον ο Λεόντιος Κωστρίκης και ο Πέτρος Καραγιάννης, έχουν δημοσίως τοποθετηθεί ότι δεν συμφωνούν με το άνοιγμα των σχολείων.

Πώς θα γίνει όμως το restart έχοντας υπόψη ότι χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν ήδη αξιοποιήσει το σχετικό σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας μένοντας σπίτι; Από οικονομικής άποψης, το κράτος έχει δανειστεί αρκετά χρήματα και τα σχέδια αυτά ανανεώθηκαν μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Παιδείας οι σκέψεις είναι ότι η εύλογη και επικρατέστερη περίοδος που θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία εάν και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι από τις 15 Μαϊου μέχρι και την 1η Ιουνίου. Αυτό θα γίνει για μόνο μερικές ημέρες με σκοπό οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να πάρουν οδηγίες για τις εξετάσεις τους.

Παγκύπριες εξετάσεις ηλεκτρονικά;

Παρά το γεγονός ότι ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας δήλωσε στον Alpha ότι ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να γίνουν ηλεκτρονικά οι Παγκύπριες εξετάσεις, στο Υπουργείο Παιδείας η άποψη αυτή δεν κερδίζει έδαφος. Όπως μας λέχθηκε εφόσον παρουσιάστηκαν δυσκολίες στη διάρκεια του “πειράματος” με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δύσκολα θα μπορούσε να λειτουργήσει. Αρκετοί είναι οι μαθητές που δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δεν είχαν εξοπλισμό, συνεπώς εύκολα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει εκ νέου μια περιπλοκότητα.

Πού και πότε;

Περισσότερο έδαφος κερδίζει το σενάριο οι εξετάσεις να γίνουν σε μεγάλες αίθουσες πχ πολλαπλών χρήσεων των σχολείων, ή αξιοποιώντας και γυμνάσια των περιοχών ώστε να τηρηθούν οι απαιτούμενες αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές.

Αναφορικά με την ύλη θεωρείται δεδομένο ότι οι μαθητές θα εξεταστούν στην ύλη που καλύφθηκε μέχρι τις 13 Μαρτίου. Η λογική είναι “εξετάσεις σε ότι διδαχθήκατε στην τάξη”, όπως μας αναφέρθηκε. Στο καλύτερο σενάριο οι παγκύπριες εξετάσεις θα διεξαχθούν τέλη Ιουνίου ή και αρχές Ιουλίου με περιορισμένη ύλη και χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις μερικές ημέρες προηγουμένως.

Θεωρείται βέβαιο ότι το πεδίο θα ξεκαθαρίσει περί τα τέλη του μήνα.

Ο κίνδυνος για το κυπριακό απολυτήριο

Εύλογες ανησυχίες υπάρχουν και για τη μελλοντική αξία του απολυτηρίου των κυπριακών σχολείων στο “χρηματιστήριο” της παγκόσμιας παιδείας. Αυτό νοουμένου ότι θα εξασφαλιστεί έχοντας καλύψει πολύ λιγότερη ύλη απ’ ότι άλλες χρονιές, ασχέτως βέβαια αν ήταν ιδιαίτερες οι συνθήκες.

Θέλουν μεταγραφές στα κυπριακά πανεπιστήμια

Στο μεταξύ αρκετοί Κύπριοι φοιτητές εκφράζουν ενδιαφέρον για να πάρουν μεταγραφή από τα πανεπιστήμια της Βρετανίας και όχι μόνο στα κυπριακά Πανεπιστήμια. Τουλάχιστον σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για να γίνει κάτι τέτοιο νοουμένου ότι σε αρκετούς κλάδους οι θέσεις είναι περιορισμένες.

alphanews.live

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy