Επέζησε από επιδημία χολέρας, εμφράγματα, το Ολοκαύτωμα και πέθανε από κορωνοϊό

Ο Αριε Ιβεν κατάφερε να γλιτώσει από τη θηριωδία του Ολοκαυτώματος, επέζησε από εμφράγματα, χειρουργεία και μια επιδημία χολέρας, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε με τον κορωνοϊό.

Χάρη στις διασυνδέσεις του παππού του, με τη σουηδική πρεσβεία αλλά και τις ακούραστες προσπάθειες του Ραούλ Βάλενμπεργκ που κατάφερε να σώσει χιλιάδες Εβραίους προτού μυστηριωδώς εξαφανιστούν, ο τότε μικρός Ιβεν, η μαμά του και η οικογένειά του κατέφυγαν για πάνω από ένα χρόνο σε κελάρια και υπόγεια της Βουδαπέστης, γλιτώνοντας από σίγουρο θάνατο. Ο παππούς του δολοφονήθηκε, με το πτώμα του να καταλήγει στα νερά του Δούναβη.

Ο 88χρονος Αριε είχε καρδιακά επεισόδια, έκανε χειρουργεία και πάντα έβγαινε νικητής. Μάλιστα τα κατάφερε και όταν ξέσπασε επιδημία χολέρας, ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στην Ισπανία.

Ωστόσο, όλα αυτά αποδείχτηκαν μικρά μπροστά στην πανδημία του κορωνοϊού, από την οποία ο 88χρονος δεν κατάφερε να γλιτώσει.

Παρά τα τέσσερα παιδιά του, τα 18 εγγόνια και το ένα δισέγγονο, ο 88χρονος πέθανε ολομόναχος στις 20 Μαρτίου και έγινε το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στο Ισραήλ.

Η οικογένειά του είχε αναγκαστεί να τον αποχαιρετήσει τηλεφωνικά.

Η κηδεία του έγινε την επόμενη ημέρα, όπως προστάζει η εβραϊκή παράδοση για άμεση ταφή των νεκρών. Μόνος παρών, το μικρότερο παιδί του που εκπροσώπησε την οικογένεια και αποχαιρέτησε από απόσταση τον πατέρα του καθώς οι ιερείς, φορώντας στολές βιολογικού κινδύνου, τον έθαβαν.

«Ήταν ένας δυνατός άνθρωπος και ξεπέρασε τις κακουχίες του ολοκαυτώματος. Έζησε μία ζωή πλήρη. Είναι απλώς ντροπή που έφυγε μ’αυτόν τον τρόπο» ανέφερε η κόρη του, εκφράζοντας την αγανάκτησή της για τον τρόπο που μολύνθηκε εκείνος και άλλοι στο κέντρο που διέμεναν στην Ιερουσαλήμ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy