Το Διοικητικό απέρριψε προσφυγές φοιτητών για επαναπατρισμό

166

Το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την προσφυγή που καταχωρήθηκε ενώπιον του από φοιτήτρια της Αγγλίας με την οποία ζητούσε την έκδοση δικαστικού διατάγματος που να της επιτρέπει να επαναπατριστεί στην Κύπρο. 

Με την προσφυγή, προσβάλλετο η πρόνοια του διατάγματος που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας, σύμφωνα με την οποία η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο σε όσους προσκομίσουν ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού. Η θέση της φοιτήτριας ήταν ότι η εν λόγω πρόνοια παραβιάζει το άρθρο 14 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι σε κανένα Κύπριο πολίτη δεν μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το δικαστήριο στη σημερινή απόφασή του, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, καταλήγει ότι «η προσβαλλόμενη πράξη αποτελεί κανονιστική διοικητική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που, […], δεν μπορεί να προσβληθεί δια προσφυγής δυνάμει του Άρθρου 146 και εκφεύγει του ελέγχου του παρόντος Δικαστηρίου».

Με αυτή δε τη διαπίστωση, σημειώνει ο Δικαστής Φ. Κωμοδρόμος, «είναι αυτονόητο ότι σφραγίζεται από το στάδιο αυτό η τύχη τόσο της παρούσας αίτησης, όσο και της ίδιας της προσφυγής, η οποία υπόκειται σε απόρριψη ως απαράδεκτη, χωρίς να διεξαχθεί ακρόαση αυτής».

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σήμερα απορρίφθηκε και η αίτηση που καταχώρησε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και δεύτερος φοιτητής, στο πλαίσιο αγωγής, για τον ίδιο σκοπό.

Να σημειωθεί ότι είναι οι πρώτες αποφάσεις που εκδίδονται από κυπριακά δικαστήρια σε υποθέσεις κατά των κυβερνητικών μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

(ΣΣ. Θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση)

ΚΥΠΕ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy