Πως θα γίνουν οι εξετάσεις στην Ελλάδα, πότε επιστρέφουν οι μαθητές

Η απόφαση πάρθηκε από το υπουργείο Παιδείας σε ό,τι αφορά στην διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίες «κλείδωσαν» για τις 22 ή τις 29 Ιουνίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τουOpen TV, τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου κι απομένει να αποδειχθεί αν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και μόνο αυτοί, θα μπουν στις αίθουσες στις 11 Μαΐου ή θα πάμε για την επόμενη Δευτέρα στις 18 του ίδιου μήνα. Τα τμήματα που αριθμούν περί τους 22-25 μαθητές ανά τάξη, θα «σπάσουν» σε τρία τμήματα, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν και οι τάξεις της Β’ και Α’ Λυκείου.

Σε ό,τι αφορά στα γυμνάσια, όλα δείχνουν ότι δεν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις, ενώ τα δημοτικά σχολεία θα παρατείνουν τη λειτουργία τους ως το τέλος του Ιούνη με στόχο να γίνουν κάποια βασικά μαθήματα, όπως τα μαθηματικά. Οσον αφορά στην ερχόμενη σχολική χρονιά, θα ξεκινήσει νωρίτερα για να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος. Εξετάσεις σε αμφιθέατρα ΑΕΙ ή 10 μαθητές ανά αίθουσα Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», «πονοκέφαλος» για το υπουργείο φαίνεται πως είναι η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των μαθητών.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι οι μαθητές να εξεταστούν σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, ωστόσο στο πρώτο πλάνο είναι η αξιοποίηση όλων των τάξεων κάθε σχολείου. Έχει εξεταστεί και η πιθανότητα οι υποψήφιοι να εξεταστούν σε… δόσεις ωστόσο αυτό δημιουργεί κινδύνους για άνιση μεταχείρισή τους. Την ίδια στιγμή, ενισχύεται το σενάριο να μην ανοίξουν τα σχολεία για μαθήματα αλλά ούτε και να γίνουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου που μίλησε στην εφημερίδα ανέφερε πως η εξεταστέα ύλη θα είναι μόνο ό,τι διδάχθηκε στην τάξη, έτσι οι μαθητές θα μπορούν αξιολογηθούν με τους βαθμούς των τριμήνων έως τις αρχές Μαρτίου, όταν έκλεισαν τα σχολεία.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πηγαίνει βήμα-βήμα με τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας μετά τις 11 Μαρτίου, όταν ανεστάλη η λειτουργία των σχολείων και επιστρατεύθηκε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου. Μετά το Πάσχα κρίνεται ο σχεδιασμός Ο σχεδιασμός αναμένεται να ξεκαθαριστεί μετά το Πάσχα και θα γίνει με βάση τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας. 10 μαθητές ανά αίθουσα Το βασικό σενάριο είναι 10 μαθητές ανά αίθουσα. Επίσης, υπάρχει και η λύση της εξέτασης των μαθημάτων διαφορετικές ημέρες ανά κατεύθυνση, έτσι ώστε να μειωθούν οι ανάγκες για αίθουσες.

Ωστόσο το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την εξέταση μαθημάτων όπως η Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία, με δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να εξετάζονται στα ίδια θέματα ώστε να διασφαλίζεται η ίση αντιμετώπισή τους. Ετησίως προσέρχονται στις τάξεις περίπου 90.000 υποψήφιοι και δεν είναι δυνατόν να μοιραστούν σε κλιμάκια (σε διαφορετικές ημέρες ή την ίδια ημέρα αλλά σε διαφορετικές ώρες). Έτσι, έχει τεθεί ως ενδεχόμενο η αξιοποίηση μεγάλων αμφιθεάτρων ΑΕΙ, όπου είναι δυνατή η τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού δυσχεραίνουν τη διενέργεια μαθημάτων αλλά και προαγωγικών εξετάσεων με ένα τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται η πρόταση να ολοκληρωθεί εσπευσμένα το σχολικό έτος. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί ο χρόνος με διδασκαλία στην τάξη και να μη γίνουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις», ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ. Ως προς τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι «εάν οι μαθητές δεν θα δώσουν εξετάσεις, θα προαχθούν στην άλλη τάξη με τον βαθμό τετραμήνου». Παράλληλα, από το επόμενο σχολικό έτος, σε συνδυασμό με την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας προαγωγής και απόλυσης στο Λύκειο.

Σε νομοσχέδιο που θα δοθεί σε διαβούλευση ορίζεται ότι οι μαθητές πρέπει να έχουν γενικό μέσον όρο 10 από 9,5 σήμερα. Για την λειτουργία των σχολείων, ο κ. Πέτσας ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι «όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς.

Σκεπτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία. Το σίγουρο είναι ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στις 27 του Απρίλη θα μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι καθώς «θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί»…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy