Λεόντιος Κωστρίκης: “Τα 20 κρούσματα από 2312 τεστ είναι αναμφίβολα ένας πολύ καλός αριθμός”

Όσα ανέφερε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών στην σημερινή δημοσιογραφική:

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 20 από σύνολο 2,313 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

Από το σχέδιο διαγνώσεων των 20,000 επαγγελματιών έχουν πραγματοποιηθεί σήμερα 1,758 εργαστηριακές διαγνώσεις και έχουν εντοπιστεί 3 κρούσματα,
Από σύνολο 393 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 8 θετικά, και
Από σύνολο 141 δειγμάτων από τις πτήσης από Λονδίνο και Βουλγαρία που πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα, 13 Απριλίου, εντοπίστηκαν 7 θετικά. Και τα εφτά άτομα επέστρεψαν από το Λονδίνο. Συνολικά από τη συγκεκριμένη πτήση από το Λονδίνο, είχαμε οκτώ κρούσματα συμπεριλαμβανομένου και του ενός που ανακοινώθηκε χθες από σύνολο 107 εργαστηριακές εξετάσεις.
Από σύνολο 14 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκαν 2 άτομα.
Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι η ώρα 4 το απόγευμα σήμερα, συνολικά 3,034 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 715 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Τα αποτελέσματα των τελευταίων 24 ωρών είναι εντός των εκτιμήσεων της Επιστημονικής Ομάδας και συνάδουν με την επιδημιολογική και στατιστική εικόνα που έχουμε ενώπιόν μας. Τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο 2,312 εξετάσεων είναι αναμφίβολα ένας πολύ καλός αριθμός. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παρεκκλίνουμε από την πορεία μας.

Το πρόγραμμα επιχορηγημένων αναλύσεων ανάμεσα στον πληθυσμό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτό με σημερινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το τεστ καθίσταται υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους σε εταιρείες λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών και σε όσους εργάζονται σε γηροκομεία.

Αποφασίστηκε επίσης ότι θα πλέον θα ανακοινώνονται οι επωνυμίες και οι χώροι επιχειρήσεων στις οποίες προσέρχεται κόσμος, εάν εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το προσωπικό θα ανακαλείται αμέσως στο σύνολό του και όχι μόνον οι στενές επαφές. Αυτές οι αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για πρόληψη επέκτασης του ιού ανάμεσα στον πληθυσμό. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον περίοδο περιορισμού του κόσμου στα σπίτια του ώστε μέσω της ιχνηλάτησης να εντοπίζουμε γρήγορα τους πιθανούς μολυσμένους. Καλούμε τον κόσμο να αξιοποιήσει το πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων και να κάνει το τεστ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy