Κραυγή απόγνωσης από τους αρτοποιούς-Δραματική μείωση στις πωλήσεις τους

Μείωση 60% κατά μέσον όρο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφουν οι πωλήσεις των αρτοποιείων στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αρτοποιών Κύπρου, Λάκης Σαββίδης, ο οποίος έκανε λόγο για οικονομική«αρτηριακή αιμορραγία».

Όπως τόνισε τα μέτρα περιορισμού, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, για αναχαίτιση του κορωνοϊού «έχουν καταστρέψει οικονομικά τους περισσότερους αρτοποιούς», με την οικονομική τους κατάσταση «να είναι δυσβάστακτη».

Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό με τα 12 κρούσματα κορωνοϊού, που εντοπίστηκαν σε υποστατικό της εταιρείας Φούρνων Ζόρπα, ο κ. Σαββίδης είπε πως μια εταιρεία που εργοδοτεί  2.500 χιλιάδες υπαλλήλους «στατιστικά θα ήταν αδύνατον να μην νοσήσει κάποιος εξ αυτών».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει λάβει όλα τα δέοντα μέτρα, με απολυμάνσεις του χώρου και τον περιορισμό των συγκεκριμένων υπαλλήλων για 14 ημέρες, σε χώρο που έχει νοικιάσει η ίδια στην Επαρχία Αμμοχώστου.

Οι συνθήκες παραγωγής αρτοποιημάτων είναι τέτοιες, που σε καμιά περίπτωση ο ιός δεν περνά μέσα στα τρόφιμα

Μιλώντας για την επόμενη μέρα και την κατάσταση που θα επικρατήσει στους φούρνους σε σχέση με την κίνηση, με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν, ο κ. Σαββίδης εκτιμά ότι η κίνηση δεν θα μειωθεί λόγω του συμβάντος και ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να αγοράζει προϊόντα γιατί πρέπει να τρώει.

Εξήγησε ότι στα αρτοποιεία οι συνθήκες παραγωγής αρτοποιημάτων είναι τέτοιες, που σε καμιά περίπτωση ο ιός δεν περνά μέσα στα τρόφιμα.

«Διότι όταν βάζει τα προϊόντα σε ένα φούρνο με 250 βαθμούς Κελσίου δεν υπάρχει πιθανότητα να επιβιώσει οτιδήποτε», σημείωσε.

Τόνισε, εξάλλου, ότι υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις και από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας και από το Υπουργείο Υγείας ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τα τρόφιμα και ότι  τα γαστρικά υγρά σκοτώνουν ένα τέτοιο ιό.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν υπήρξε μείωση στις πωλήσεις των αρτοποίων από τη μέρα που εξαγγέλθηκαν τα μέτρα περιορισμού, ο κ. Σαββίδης είπε πως «οι πωλήσεις πήγαν κάτω περίπου 60% κατά μέσον όρο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα», για να προσθέσει ότι αυτό που περνούν οι αρτοποιοί μοιάζει με «αρτηριακή αιμορραγία» οικονομικά.

Τα αρτοποιεία επιτελούν έργον εξυπηρέτησης του κόσμου και μόνο

Τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση των φούρνων είναι δυσβάστακτη, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή τα αρτοποιεία επιτελούν έργον εξυπηρέτησης του κόσμου και μόνο».

Ο κόσμος δεν πληρώνει πλέον με μετρητά, αλλά μόνο με κάρτα

Σε παρατήρηση ότι τα στοιχεία της JCC Payments, που αφορά στην κίνηση στους φούρνους,  παρουσιάζουν αύξηση των πωλήσεων, ο κ. Σαββίδης είπε πως αυτό οφείλεται στο ότι ο κόσμος δεν πληρώνει πλέον με μετρητά, αλλά μόνο με κάρτα. «Τα χαρτονομίσματα τα βλέπουμε με το μικροσκόπιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης μας έχουν καταστρέψει οικονομικά” , επανέλαβε. Όταν οι πωλήσεις πέφτουν από τη μια μέρα στην άλλη 60% κάτω και υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός προσωπικού που πρέπει να πληρώσεις;  Αν δεν ήταν τα μέτρα να μας ενισχύσει λίγο με τους μισθούς των υπαλλήλων θα κλείναμε από την πρώτη μέρα».

Τα μέτρα συνεχίζουν να είναι αυστηρότατα

Συνέστησε στους καταναλωτές να πηγαίνουν να ψωνίζουν άφοβα, διαβεβαιώνοντας ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, βάσει πρωτοκόλλου, στους φούρνους.

Τόνισε, τέλος, πως τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα αρτοποιεία συνεχίζουν να είναι αυστηρότατα.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy